umrah lone ranger

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 3:22 am

First topic message reminder :

salam tuan thtl...

saya ada membeli tiket airasia utk perjalanan pegi balik 10 hari 9 mlm...tapi setakat nih takde tarvel agnsi yang mau guide saya di sana pada kadar cas yang rendah...

apa pandangan tuan kalau saya sendirian buat umrah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down


Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 4:12 am

tambang RM800 tu kira special cheap sale tu. sy check airasia bulan mac tahun depan harga 900 one way, belum masuk tax

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed Apr 10, 2013 4:19 am

air asia tak buat pun pengumuman promosi itu hari, saya saje je bukak web ida tibe2 sehala rm 404, pi balik RM 800++ saya pun xde fikir bykla...seat limit kot....hari tue bulan 1 murah (1st launch) saya book masa bulan 2 itu hari...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 4:54 am

syuaib wrote:air asia tak buat pun pengumuman promosi itu hari, saya saje je bukak web ida tibe2 sehala rm 404, pi balik RM 800++ saya pun xde fikir bykla...seat limit kot....hari tue bulan 1 murah (1st launch) saya book masa bulan 2 itu hari...
bro shuaib kata tak jadi gi sendiri.. maknanya dah cancel ke yg air asia tu?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 6:37 am

thtl wrote:tiket murah tak ada masalah. kena rajin2 browse website air asia, mas dan saudi air. kena plan awal. Misalnya Mac 2014. Hotel pun senang, guna booking.com.
apply visa di royal saudi embassy, jalan ampang

buka akaun al-Rajhi bank
ada soalan dari member : apply visa umrah atau visa masuk saudi?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 7:38 am

Ini ana pun x pasti, sebab ana masuk saudi dgn Visa masuk saudi...valid for 90 Days dia cop kat pasport.
sbb org gi umrah semua diuruskan oleh Travel agent..memang kena visit embassy KSA di jln ampang...kena tanya kaunter pertanyaan..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed Apr 10, 2013 7:55 am

tuan abu firdaus, tiket x cancel on je buat guide huhu

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 8:07 am

syuaib,
saya x boleh jadi umrah guide, sbb Jizan agak jauh dari Mekah..1 Jam 20 minit flight Jizan-Jeddah, kemudian susah dapat cuti. Bila cuti semester break pulak saya balik Malaysia...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 9:20 am

thtl wrote:Ini ana pun x pasti, sebab ana masuk saudi dgn Visa masuk saudi...valid for 90 Days dia cop kat pasport.
sbb org gi umrah semua diuruskan oleh Travel agent..memang kena visit embassy KSA di jln ampang...kena tanya kaunter pertanyaan..
kawan sy dapat info kalau visa umrah kena melalui agent yg berdaftar. kalau ambil visa masuk saudi ada risiko ke?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 9:23 am

tak ada, ia visa tourist..macam pelancung asing yg melancung ke negara lain..korea, japan, australia...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 9:37 am

thtl wrote:tak ada, ia visa tourist..macam pelancung asing yg melancung ke negara lain..korea, japan, australia...
meaning once kita dpt visa entry saudi (bukan visa umrah), kita bebas utk buat umrah? tak ada check point utk check passport macam musim haji?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 9:58 am

visa entry maksudnya kita bebas nak kembara ke seluruh pelusuk saudi tak terhad ke Mekah dan Madinah sahaja..enta boleh gi Jazan, Riyadh, Tabuk, al-Qassim...Dammam..

check point tak ada masalah sbb enta ada valid passport...checkpoint pertama bila kita keluar flight di Jeddah airport, saudi imigresyen..
kat lebuhraya pun ada checkpoint, tapi tak ada masalah..sbb paspot kita valid for 90 days

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 10:10 am

thtl wrote:visa entry maksudnya kita bebas nak kembara ke seluruh pelusuk saudi tak terhad ke Mekah dan Madinah sahaja..enta boleh gi Jazan, Riyadh, Tabuk, al-Qassim...Dammam..

check point tak ada masalah sbb enta ada valid passport...checkpoint pertama bila kita keluar flight di Jeddah airport, saudi imigresyen..
kat lebuhraya pun ada checkpoint, tapi tak ada masalah..sbb paspot kita valid for 90 days
oh..ok. last but not least Smile .. tuan rasa pihak saudi embassy byk soal tak kalau kita apply visa tourist sendiri2 mcm ni, tanpa apply visa umrah? nak kena bagi alasan apa?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 10:17 am

Itulah, ana x der experience mengenai tourist visa application kat royal embassy...rasanya tak ada lain, melainkan tourism...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 10:19 am

saya baru call embassy tadi.. untuk visa visit (tourist) kena ada relative/contact di saudi. untuk visa umrah mesti melalui agent.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 10:24 am

maknanya KSA masih tidak membuka negara mereka kpd tourism industry...
isunya KSA menghadapi masalah pekerja asing, sekarang ada 10 juta perkerja asing di saudi, sbb tu depa belum buka negara mereka kpd open tourism..too bad.
ia juga macam konspirasi saudi dgn travel agents seluruh dunia utk mengaut kuntungan bilions riyals...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed Apr 17, 2013 3:36 am

saya baru teringat sepupu sayakerja di MAS, dia pernah pi group ranger. dia kata MAS akan bagi tiket free kepada setiap staff MAS untuk wat umrah@travel mana-mana, dia pernah wat umrah p 2-3 orang je, tumpang nama atas agent, pastu samapai sana wat hal sendiri. tapi saya rasa blh wat lone ranger kalau ada travel agent malaysia bg kebenaran, kos dia buat 2005 untuk sepanjang umrah xsamapi RM 1000.00 semua kos kecuali tiket MAS percuma. adoi....

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 6:46 am

ya, kena ada cable dgn travel agent Malaysia..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 17, 2013 11:13 am

kawan sy agent umrah. kalau nak ambil visa umrah thru dia, kena charge RM450. mahal gak tu.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 11:25 am

cuba tanya dia, visa umrah ni terhad utk dua bandar saja (mekah & Madinah), atau dia boleh pergi jalan2 ke Taif, Riyadh dan Jeddah? dan valid utk berapa hari...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 17, 2013 12:11 pm

jawapan :
visa umrah hanya cover jeddah, makkah & madinah.
valid untuk 1 bulan sahaja

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 12:49 pm

kalau tiket air asia dapat RM800 (return trip) + RM450 caj travel agent + vaccination RM150
= RM 1400 lah basic cost.
hotel: 7 hari di Mekah X RM200 =RM1400
3 hari di Madinah: 3 hari X RM250 = RM 750
(kalau nak jimat kos, kena travel dua orang sbb hotel twin sharing)
Total: RM3,550
Food: RM30 X 10 = RM300
Ground Transport: RM300 (bus xpress n taxi)
Grand total: RM4,150 utk Umrah 10 hari
\kalau ada travel agent yg urus dalam RM4500-5000 lebih baik ambik pakej je..tak pening kepala nak pikir pasal hotel dan ground transport

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 17, 2013 1:12 pm

itu la.. sy ada suggest dgn kawan sy tu. dia kata pakej memang dah murah sebab ikut economies of scale. cuma, sy ada bagi idea kat dia kalau kita nak buat pendek (contoh 7 mlm saja), dia boleh consider tolak dari harga pakej dlm RM120 per night. dia still boleh uruskan semua perjalanan.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Thu Apr 18, 2013 9:40 am

saya amik andalusia semua sekali termasuk kos tiket dan andalusia rm 3930 termasuk inject 130.00 utk 5 thn. yang ni tak campur shopping ler....

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Thu Apr 18, 2013 9:43 am

biasa andalusia full package cost 5700-5800-+ per pax

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Thu Apr 18, 2013 12:31 pm

Logik tu, sbb hotel dalam sekitar 400-500 meter dari Haramaain semuanya 5 star hotel

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 3:35 am

al-hamdulillah semua selesai..saya nasihatkan jika anda boleh cakap arab, boleh wat tumpang visa dan leh survive kat sana..kalau pi sorang2 xtau cakap arab, amik full package je la...lagipun sikap orang2 saudi ni tak macam malaysia..

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 3:37 am

rate hotel di madinah saya bg 3 star....di makkah saya bagi 1.5 star...alhamdulillah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed May 29, 2013 9:19 am

tak tahula bila arab saudi nak buka visa tourism. saudi adalah satu2nya negara di dunia yg tak issue visa pelancung...
ya bagi yg belum biasa ke saudi, maka pakej travel agent adalah satu2nya pilihan, hotel, makan minum dan ground transport semua akan diuruskan. anda cuma relax dan fokus kpd ibadah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Sponsored content Today at 12:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum