umrah lone ranger

Page 4 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 3:22 am

First topic message reminder :

salam tuan thtl...

saya ada membeli tiket airasia utk perjalanan pegi balik 10 hari 9 mlm...tapi setakat nih takde tarvel agnsi yang mau guide saya di sana pada kadar cas yang rendah...

apa pandangan tuan kalau saya sendirian buat umrah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down


Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 3:35 am

al-hamdulillah semua selesai..saya nasihatkan jika anda boleh cakap arab, boleh wat tumpang visa dan leh survive kat sana..kalau pi sorang2 xtau cakap arab, amik full package je la...lagipun sikap orang2 saudi ni tak macam malaysia..

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 3:37 am

rate hotel di madinah saya bg 3 star....di makkah saya bagi 1.5 star...alhamdulillah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed May 29, 2013 9:19 am

tak tahula bila arab saudi nak buka visa tourism. saudi adalah satu2nya negara di dunia yg tak issue visa pelancung...
ya bagi yg belum biasa ke saudi, maka pakej travel agent adalah satu2nya pilihan, hotel, makan minum dan ground transport semua akan diuruskan. anda cuma relax dan fokus kpd ibadah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 11:34 am

betul tue thtl..tapi saya dapat pengalaman yang jemaah biasa x dapat....cuma saya xfasih arab je..kalau tak lain kali pi sendiri tumpang visa je..hehehe

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 11:35 am

kenapa drg tak bagi txi masuk terminal ye thtl...jenuh la kena jalan kaki ke kaunter dari pos masuk tue...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 11:38 am

byk lagi...persoalannya adakah bumi haram untuk penduduk saudi sahaja, knp warga lain tidak dibenar jadi warga saudi...un fair....lagi, kes PBT saudi hantam warga yaman samapi mati sebab iri gaji si yaman lagi tinggi dari gaji drg...lagi kenapa visa kerja tanpa majikan yang sah digunting dan org tue dihalau keluar dari saudi....Allah.....sedih...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed May 29, 2013 11:39 am

terminal mana? so far semua airport saya pegi OK je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 11:47 am

terminal haji...atau drg tak bagi teksi sapu masuk...?

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed May 29, 2013 11:48 am

Isu warganegara mmg isu yg sensitif kerana seluruh dunia amalkan dasar yg ketat nak jadi citizen sesebuah negara. Saudi amat ketat kerana dia ada 11 juta warga asing..kalau nak longgar, kita kena amalkan sistem macam European Community buat..satu Eropah. Maka jika OIC amalkan satu 1Islam macam EC, maka ia boleh diubah.
Sekarang, saudi amalkan dasar saudization atau ketuanan saudi ke atas expatriate/buruh asing.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed May 29, 2013 11:49 am

Terminal haji...kalau saudi larang, saya tidak pelik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Mon Jun 03, 2013 7:41 am

salam thtl...ada musykil...

masa kat masjid haram mekah, saya selalu ambil plastik yang disediakan oleh mesjid untuk letak selipar jepun saya masuk mesjid. biasa tue. kemudian satu hari tue, saya amik mcm biasa letak dalam poket jubah, bila balik malaysia, terbawak sekali, masih ada dalam poket tapi yang bru punye sekeping je xpakai lagi...adakh itu dikira mengambil spt batuan atau tumbuhan di tanah haram. saya kena pulangkan balik ke tanah haram ke beg palstik tue...sebab saya pun ada beli barang dapat juga beg plastik....mohon thtl...heheh

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Mon Jun 03, 2013 7:51 am

Kembali kepada persoalan hukum bagi yang mengeluarkan batu atau tanah haram dan membawa pulang ke tanah halal (samada negaranya atau mana-mana tempat) dengan secara sengaja mahupun tidak. Apakah hukumnya?


Pertamanya sebagai makluman, Muzdalifah dan Mina adalah termasuk dalam tanah haram. Adapun Arafah ianya adalah tanah halal. Imam an-Nawawi berkata; "Ketahuilah bahawa Muzdalifah keseluruhannya adalah dalam kawasan tanah haram". Lihat Syarah Soheh Muslim 8/187.



Yang kedua;

Tidak sepatutnya bagi seseorang individu membawa keluar mana-mana kesan (batu, tanah atau yang seumpamanya) daripada mekah ataupun madinah kerana ini memberi komplikasi negetif kepada akidah. Mungkin seseorang akan menyangka bahawa kesan-kesan tersebut akan memberi manfaat ataupun mengagungkan kesan-kesan tersebut. Syariah islam telah menutup segala macam pintu yang memungkinkan kepada kesyirikan dan segala macam bentuk khurafat dan bidaah. Sekiranya yang dibawa keluar itu adalah air zam-zam, ini adalah suatu yang harus kerana telah datang perbuatan tersebut daripada Nabi dan para sahabat. Selain itu Nabi memberi tahu bahawa air zam-zam adalah air yang barakah. Ianya mengandungi penawar dengan izin Allah.



Yang ketiga;

Ulama telah berselisih pendapat dalam masalah membawa keluar kesan-kesan ini daripada tanah haram ke tanah halal kepada tiga pendapat.

1) Hukumnya adalah harus. Ini adalah Mazhab Hanafi dengan hujah tiada pengharaman nas yang jelas terhadap perkara ini.

2) Makruh. Merupakan pendapat sebahagian ulama Syafie.

3) Haram. Pendapat Imam Syafie dan jumhur ulama Syafieyyah.




Khilaf yang wujud dikalangan ulama seperti yang di atas, hanyalah jika kesan-kesan tersebut dikeluarkan dari tanah haram (saja-saja) sebagai kenang-kenangan sebagai contoh. Adapun jika dengan tujuan untuk mengambil berkat dan mengangungkannya hukumnya adalah haram.



Imam Syafie berkata; "Tiada kebaikan mengeluarkan batu daripada tanah haram, begitu juga tanahnya (tanah haram) keluar ke tanah halal. Kerana tanah haram ada kehormatannya yang telah thabit (tetap) yang jelas berbeza dengan tempat-tempat yang lain. Aku tidak melihat – Walahu a'lam- keharusan bagi seseorang untuk menghapuskannya (kehormatan haram) daripada tanah haram yang jelas berbeza dengan tempat-tempat lain sehingga disamakan". Lihat al-Umm 7/155.



Dalam Mausu'ah al-Feqhiyyah 17/195; "Sesiapa yang mengambil tanah haram dan membawanya keluar maka hendaklah dia memohon keampuanan kepada Allah kemudian hendaklah dia memulangkannya ke mana-tempat di tanah haram sekiranya mampu. Tidak wajid memulangkannya sendiri bahkan boleh jika mewakilkan mana-mana orang yang dipercayainya untuk memulangkannya. Jika kedua-keduanya inipun tidak mampu maka hendaklah dia meletakkan batu atau tanah tadi ditempat yang suci. Sesungguhny Allah berfirman uang bermaksud; "Allah tidak mentaklifkan seseorang itu diluar batas kemampuannya)) al-Baqarah : 286.



Imam an-Nawawi telah menaqalkan pendapat Imam al-Mawardi dan bersetuju dengan pendapat Imam Mawardi; "Maka jika dia mengeluarkan batu daripada tanah haram ataupun tanahnya, hendaklah dia memulangkannaya kembali ke tempatnya atau mengembalikannya ke tanah haram". Lihat al-Majmuk 7/460.

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jun 03, 2013 8:53 am

Ini soklan ke atau makluman?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Tue Jun 04, 2013 6:02 am

soalan saya yang ini tuan...huhu...

"masa kat masjid haram mekah, saya selalu ambil plastik yang disediakan oleh mesjid untuk letak selipar jepun saya masuk mesjid. biasa tue. kemudian satu hari tue, saya amik mcm biasa letak dalam poket jubah, bila balik malaysia, terbawak sekali, masih ada dalam poket tapi yang bru punye sekeping je xpakai lagi...adakh itu dikira mengambil spt batuan atau tumbuhan di tanah haram. saya kena pulangkan balik ke tanah haram ke beg palstik tue...sebab saya pun ada beli barang dapat juga beg plastik....mohon thtl...heheh"

cuma yang saya paham xleh bawak balik, batu, tanah, tumbuhan dsb...yang saya tak tau, plastik kasut tue....mohon thtl pencerahan..tq..

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Jun 04, 2013 10:55 am

Oo..plastik tu tak ada masalah....mmg itu kasi free kat semua org..kalau habis, syarikat maintenance akan replace..ia bukan asal Mekah pun, ia dikilangkan di tempat lain...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Tue Jun 04, 2013 12:08 pm

Salam,

Saya masih baru di sini... Maaf tuan, saya sekeluarga bercadang untuk menunaikan umrah pada tahun 2014 nanti, Insya Allah... Namun, kami sekeluarga bercadang untuk pergi sendiri tanpa menggunakan agent kerana kami punya saudara yang menuntut di Saudi dan bakal membantu keluarga kami sepanjang kami ke sana...

Jadi isu utama keluarga saya adalah 'VISA UMRAH'...

Namun begitu, saya difahamkan berdasarkan maklumat di laman tuan, di mana, saya boleh untuk apply visa tersebut di kedutaan Saudi di Jalan Ampang...

Persoalannya, adakah sekiranya saya sendiri yang apply tanpa bantuan agent, pihak Saudi boleh meluluskan permohonan visa kami?

Sekiranya itu boleh terjadi, bagaimana untuk apply? Adakah saya perlu menyediakan dan menyiapkan borang sebelum apply atau saya boleh mengisi borang permohonan di kedutaan nanti?

Minta tunjuk ajar pihak tuan... Terima kasih, sebelumnya...

Wsalam...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Jun 04, 2013 12:37 pm

Yang kena buat urusan awal ialah saudara di saudi, dia kena isi borang "calling Visa", dia perlukan surat beranak anda, salinan paspot utk mengesahkan anda adalah saudara dia. Kalau calling visa itu lulus, barulah anda boleh pergi ke Royal Embassy saudi...masalahnya kita nak tunggu calling visa tu lulus...risikonya kalau tak lulus, kita dah book tiket, maka ia akan rugi begitu sahaja. peluang nak dapat calling visa tu diluluskan adalah 50-50.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Wed Jun 05, 2013 10:46 am

thtl wrote:Yang kena buat urusan awal ialah saudara di saudi, dia kena isi borang "calling Visa", dia perlukan surat beranak anda, salinan paspot utk mengesahkan anda adalah saudara dia. Kalau calling visa itu lulus, barulah anda boleh pergi ke Royal Embassy saudi...masalahnya kita nak tunggu calling visa tu lulus...risikonya kalau tak lulus, kita dah book tiket, maka ia akan rugi begitu sahaja. peluang nak dapat calling visa tu diluluskan adalah 50-50.

Terima kasih tuan atas nasihat yang diberikan... Sangat Berguna... Sekarang ini saya akan cuba untuk cari Visa Umrah dengan agency yang boleh uruskan tanpa ambil pakej mereka... Ada yang boleh berkongsi? Andai tau mana-mana agency yang boleh uruskan Visa Umrah tanpa ambil pakej... Terima kasih, sebelumnya...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Wed Jun 05, 2013 10:51 am

abu_firdaus wrote:kawan sy agent umrah. kalau nak ambil visa umrah thru dia, kena charge RM450. mahal gak tu.

Salam,
Saya sangat berminat untuk tahu lebih lanjut, boleh saya dapatkan no telp / email kawan anda? Saya harap boleh dapatkan khidmat dari kawan anda berkaitan Visa Umrah ni... Terima Kasih, sebelumnya...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Wed Jun 05, 2013 10:56 am

Tuan THTL,

Saya ingin bertanyakan, selalunya kalau tuan ke Saudi, guna penerbangan apa yah?? Boleh dikongsi disini...

Mungkin, tuan boleh berikan harga kasar berdasarkan musim supaya saya dapat gambaran yang jelas... Memang difahamkan AirAsia ada direct flight ke Jeddah, cuma harganya kurang lebih seperti pesawat 'full Service' seperti Saudi Airlines atau SriLanka Airlines...

Kata teman", tiket pesawat kalau melalui Mesir lebih murah, adakah benar? Bila saya surf di online, melalui Mesir agak mahal...

Mudahan boleh tuan bantu saya...

Terima Kasih...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Jun 05, 2013 11:10 am

selalu saya guna saudia airlines sebab kerana saya tak perlu tukar airlines direct dari Jizan terus Jeddah atau Riyadh ke KL. kalau guna airlines line saya kena tukar airport. Saudia air, domestic dan international semua satu tempat.

airline yg murah ialah Sri Lanka, Oman air, Egypt Air, Qatar, Royal Jordanian...kita kena selalu search Online guna search engine cheap ticket...hotel guna Booking.com. kena travel agent, samada kita kena travel sekali dgn depa atau kita boleh travel sendirian.

Kalau anda pertama kali datang ke KSA...saya tak recommend...unless saudara anda anda tunggu di airport Jeddah.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Thu Jun 06, 2013 6:27 am

Betul kata thtl, tuan Andhy Putra. 1stimer lebih baik buat thru agent full package melainkan tumpang je visa tapi sedara mara kita guide di sana. saudian bukan macam orang kita...diorang tkde budi bahasa dan tidak membantu, mudah kena tipu...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Thu Jun 06, 2013 6:31 am

kalau tuan dah pernah pi sana, bhs arab basic ada, berani sket, bleh...1st step sampai sana (terminal haji utk selain saudi airlines), kena call taxi sebab taxi xleh masuk@tunggu dalam area airport...kalau pelawat dah sampai baru diorang leh masuk ambil...kena deal siap-siap dengan org sana...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Thu Jun 06, 2013 6:32 am

saya rasa banyak agent yang bagi tumpang visa...tapi xtau charge bp...cari la...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Thu Jun 06, 2013 9:08 am

Yezza, sapa nak datang sendiri, pastikan ada ground support sudah ada di KSA, baik kawan atau sedara yg dok kerja di saudi atau persada (persatuan pelajar2 Malaysia arab saudi)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Fri Jun 07, 2013 10:02 am

syuaib wrote:saya rasa banyak agent yang bagi tumpang visa...tapi xtau charge bp...cari la...
mahal. sy ada bgtau sebelum ini. tp tak tau la kalau dpt murah dari agent lain.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Jun 07, 2013 10:33 am

apa difinasi murah atau mahal tuan abu firdaus?

kalau murah sorang berapa? mahal pulak berapa...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Fri Jun 07, 2013 11:03 am

syuaib wrote:apa difinasi murah atau mahal tuan abu firdaus?

kalau murah sorang berapa? mahal pulak berapa...
refer to page 4. sy dah bgtau brp harganya. ingatkan boleh dpt visa yg RM60 tu, baru murah Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Sponsored content Today at 4:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum