Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

View previous topic View next topic Go down

Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by alDayyan on Tue Feb 26, 2013 4:19 am

Salam..

1.Sebagai seorang yg masih belum mampu untuk membeli perisian original yg berharga beribu2 RM, apakah hukumnya sekiranya perisian cetak rampok tersebut digunakan bagi tujuan amal dan mencari duit sampingan?

2.Sekiranya perisian tersebut membolehkan kita menggunakannya selama 30 hari sahaja (untuk sekali install) apa pula hukumnya sekiranya kita menginstallnya berkali2?

3.Bagaimana pula sekiranya saya berkebolehan utk memodify perisian tersebut yg hanya digunakan utk saya seorang sahaja atau saya menggunakan perisian tersebut bagi tujuan membantu orang lain.

Ini hal yg berkaitan dengan "DI LUAR KEMAMPUAN", dan sekiranya ada alternatif bagi perisian percuma, hasilnya tidak seperti perisian yg biasa digunakan atau perisian original. Sad

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by Mohamad hafiz on Tue Feb 26, 2013 7:34 am

Abg Sil, Leh saya tanya tk ? Ni mcm " Crack '' version kn ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 9:00 am

1. Boleh, tapi tak dapat pahala.
Allah itu bersih dan dia menerima hanya yg bersih

2. Boleh, jika menggunakan untuk peribadi

3. Boleh saja, asalkan bukan komersil

Hukum yg diputuskan oleh Dr Yusof al-Qardhawi bersama majlis fatwa EC ialah haram menggunakan pirated softwares kerana menyalahi akta hak cipta sedunia. namun di kecualikan kpd pelajar dan org yg tidak mampu.
berdasarkan kaedah fiqh:
الحاجة تنزل منزلة الضرورة عامة كانت أو خاصة

Ertinya : "Suatu keperluan yang boleh jatuh dalam kategori terdesak samada ia berbentuk umum atau khusus" (Imam Syuyuthi, Al-Ashbah Wa An-Nazair, hlm 89)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by alDayyan on Tue Feb 26, 2013 10:34 am

Mohamad hafiz wrote:Abg Sil, Leh saya tanya tk ? Ni mcm " Crack '' version kn ?
yup..soalan saya berkaitan dgn software yg telah "cracked" dan yg seumpama denganya..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by alDayyan on Tue Feb 26, 2013 11:42 am

thtl wrote:1. Boleh, tapi tak dapat pahala.
Allah itu bersih dan dia menerima hanya yg bersih

2. Boleh, jika menggunakan untuk peribadi

3. Boleh saja, asalkan bukan komersil

Hukum yg diputuskan oleh Dr Yusof al-Qardhawi bersama majlis fatwa EC ialah haram menggunakan pirated softwares kerana menyalahi akta hak cipta sedunia. namun di kecualikan kpd pelajar dan org yg tidak mampu.
berdasarkan kaedah fiqh:
الحاجة تنزل منزلة الضرورة عامة كانت أو خاصة

Ertinya : "Suatu keperluan yang boleh jatuh dalam kategori terdesak samada ia berbentuk umum atau khusus" (Imam Syuyuthi, Al-Ashbah Wa An-Nazair, hlm 89)

jazakallah pak syeikh, kalau begitu bolehla saya design header bagi banner forum kita ni kelak..insyaAllah..

soalan berikutnya.. ada x kisah nabi atau kisah para sahabat dulu yg mereka menggunakan peralatan2 utk berperang seperti peralatan rampasan perang, memodifikasi peralatan2 tertentu dan sebagainya yg mana boleh disamakan situasinya dgn jaman sekarang?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 11:47 am

Hukum piracy hak cipta ni masih baru dan hukumnya baru, maka ia perlu masa utk umat Islam menerima hukum hakcipta atau intelectual property..kita kena educate dulu, baru kuat kuasa.

Hukum harta intelek tak boleh di Qias dgn harta rampasan perang.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 11:51 am

Harta rampasan perang antaranya perempuan yg ditawan boleh di miliki dan disetubuhi tanpa nikah. Ianya halal.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by helper on Tue Feb 26, 2013 11:59 am

saya cuba untuk menggunakan software alternatif (open source).

tp malangnya software tersebut, amatlah susah untuk digunakan dan tidak userfriendly. yang lebih malang lagi, ia

selalunya sy guna software cetak rompak untuk kegunaan sendiri tak tidak menggambil sebarang profit keatasnya.


helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 12:09 pm

tak ada masalah. Tahap sekarang boleh pakai utk kegunaan peribadi tanpa ada unsur komersil sebelum dunia akta hakcipta harta intelek benar2 di amalkan di seluruh dunia dan pengeluar/pemegang hakcipta mengenakan harga yg menasabah kpd pengguna.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by alDayyan on Tue Feb 26, 2013 2:46 pm

thtl wrote:Harta rampasan perang antaranya perempuan yg ditawan boleh di miliki dan disetubuhi tanpa nikah. Ianya halal.

err...
1. kalau perempuan tu x rela? adakah boleh dipaksa ke atas mereka?
2. kalau perempuan tu kafir? dorg kena mengucap dulu ke kasi masuk Islam sebelum boleh disetubuhi?
3. ini fiqh apa ye pak syeikh? adakah jaman sekarang masih boleh di amalkan fiqh sebegini?
4. berapa jumlah perempuan tawanan yg boleh disetubuhi oleh ahli perang tersebut?

Entah laa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 5:49 pm

1. Boleh, sebab negara mereka sudah musnah dikuasai oleh tentera Islam.

2. Tak perlu sbb hamba sahaya mmg kafir, perempuan Islam tak boleh dijadikan hamba

3. Ini fiqh perang dalam bab ghanimah: perempuan tawanan perang; zaman sekarang hukum ini digantung kerana manusia sepakat mengharamkan undang2 perang sedemikian dan sepakat mengharamkan perhambaan

4. Jumlah akan ditentukan oleh amir al-mukminin dan komander perang. ia bergantung kpd jumlah tentera dan jumlah perempuan yg ditangkap. Undang2 perang zaman dulu, jika sesebuah negara dijajah, lelaki dibunuh, wanita dan kanak2 menjadi hamba rampasan perang

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by Ad-Dien on Wed Feb 27, 2013 7:45 pm

wah...agak-agknya ummat sekarang ni nak terima pakai lagi tak fiqh maghazi ni.. ~~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Wed Feb 27, 2013 7:47 pm

tak Dien, pres Lincoln dah declare dan kemudian PBB dah mansuhkan slavery dan pencabulan perempuan dalam perang

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by Ad-Dien on Wed Feb 27, 2013 8:10 pm

thtl wrote:tak Dien, pres Lincoln dah declare dan kemudian PBB dah mansuhkan slavery dan pencabulan perempuan dalam perang

kalau umat Islam berperang dan kita menang, menawan semua nya.. adakah ada umat Islam yang masih mahu amalkan fiqh ni?

HT mungkin?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Wed Feb 27, 2013 9:50 pm

tak boleh Dien, sbb Islam lead by example...dulu, Islam yg pertama kali membebaskan hamba abdi sbg kaffarat...

bila dunia haramkan hamba, maka Islam akan kekalkan keadaan itu...sbb itulah sebenarnya apa yg Islam nak, manusia tidak boleh jadi hamba dan wanita tak boleh jadi hamba seks lagi bila adanya perang.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by alDayyan on Thu Feb 28, 2013 4:45 am

thtl wrote:tak Dien, pres Lincoln dah declare dan kemudian PBB dah mansuhkan slavery dan pencabulan perempuan dalam perang

adakah ini bermakna kita tunduk kepada "moral" org kafir? atau ada panel2 yg terdiri dari ulama Islam kat pbb tu?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:53 am

tak, ini termasuk dalam intrnational law atau undang2 antarabangsa atau juga universal values.
mengharamkan perhambaan, memperkosa wanita dalam perang dan memperdagangkan manusia bukan moral org kafir...tapi hak asasi manusia sejagat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by helper on Fri Mar 01, 2013 4:05 am

maknanya islam mengiktiraf international law jika ia tidak bertentangan dengan ajaran islam. begitu ke pak THTL?

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by thtl on Fri Mar 01, 2013 7:54 am

Ya betul...cth international law yg bertentangan pulak ialah hak asasi kpd kaum Lesbian dan gay serta hak bg kaum pelacur...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan perisian cetak rampok bagi tujuan amal..

Post by Sponsored content Today at 9:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum