mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by abu_aisyah on Wed Feb 27, 2013 7:08 am

assalamu 'alaikum,

saya sedang membca buku karangan DYQ seperti tajuk diatas.

1.judul asalnya adalah: Taisir fiqh as-suluk fi dhau' alqur'an wa as-sunnah (al-'ilm wa al-hayah ar-Rabbaniyyah). apa maksud judul asal?kenapa ek judul terjemahan lain dari yg asal?

2.buku ni stebal217 ms; 16x24 cm. buku asalnya sama ke tebal begitu?

3.dalam muqadimahnya,penterjemah ada tulis "diambil dan disunting dari bagian-bagian mukadimah dari asal".so,saya lihat,hanya mengenai sufi sahaja diceritakan.mengenai salafi takde padahal tajuk asal mensufikan salafi dan mensalafikan sufi.

minta sesiapa yang pernah baca versi arab dan terjemahan ni leh komen/tambah sikit.
abu_aisyah
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 759
Points : 973
Join date : 03/06/2012
Age : 33
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

https://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Wed Feb 27, 2013 7:35 am

Saya ada kitab arab tapi di Malaysia, dah baca secara speed reading.

تيسير فقه السلوك في ضوء القرآن والسنة
الحياة الربانية والعلم

citernya: Dr YQ tulis satu siri mengenai suluk/sufism, ada 5 siri semuanya, buku ni siri no 1

Taysir fiqh as-suluk fi AQ wa AS = Fiqh Mudah faham ttg Kesufian menurut acuan AQ dan AS:

siri satu: Kehidupan Rabbaniah dan Ilmu

jilid arab lebih nipis

ia tak ada kaitan dgn tajuk indon, cuma nak sensasikan memandangkan krisis salafi di Indo yg lebih teruk dr Malaysia...

thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 27, 2013 7:35 pm


tajuk malayuya macam takde kena mengena dengan mensufikan salafi.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Wed Feb 27, 2013 7:44 pm

Ini tajuk nak kasi laris buku dien..dan nak tarik dua golongan sasaran di Indo: salafiyah dan tareqat/
kat Indo, salafi asyik dok gaduh sama sendiri, maka dia suruh salafiyah ni belajar ilmu sufi, manakala geng sufi ni amat banyak di indo, maka dia nak puak2 ni jadilah sufi yg bermanhaj salaf...
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 27, 2013 8:07 pm

thtl wrote:Ini tajuk nak kasi laris buku dien..dan nak tarik dua golongan sasaran di Indo: salafiyah dan tareqat/
kat Indo, salafi asyik dok gaduh sama sendiri, maka dia suruh salafiyah ni belajar ilmu sufi, manakala geng sufi ni amat banyak di indo, maka dia nak puak2 ni jadilah sufi yg bermanhaj salaf...

ada ke sekarang ni?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Wed Feb 27, 2013 9:51 pm

sufi manhaj salaf? ada...

kat Malaysia, pondok sg Durian Kuala Krai..kat Indon pun ada pesantren yg manhaj salaf
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by abu_aisyah on Thu Feb 28, 2013 4:15 am


yang terjemahan indo ni pun ade 5 bahagian dalam 1 buku.
1. karekter dakwah islami
2.karakteristik kehidupan rabbaniyah
2.rasulullahsosok agung yg sempurna dan adil
4.ilmu, iman dan kaus sufi
5. ilmu kaum sufi
ni kot yg ustaz maksud kan 5 tu eh?


thtl wrote:sufi manhaj salaf? ada...

kat Malaysia, pondok sg Durian Kuala Krai..kat Indon pun ada pesantren yg manhaj salaf

dulu dalam satu post,ustaz ada cakap yang imam an-nawawi punyai tarekat dan hidup cara sufi.ni termasuk ke?
tapi tarekat imam nawawi tu masih tak jumpe2.
abu_aisyah
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 759
Points : 973
Join date : 03/06/2012
Age : 33
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

https://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by helper on Thu Feb 28, 2013 4:45 am

thtl wrote:Saya ada kitab arab tapi di Malaysia, dah baca secara speed reading.

تيسير فقه السلوك في ضوء القرآن والسنة
الحياة الربانية والعلم

citernya: Dr YQ tulis satu siri mengenai suluk/sufism, ada 5 siri semuanya, buku ni siri no 1

Taysir fiqh as-suluk fi AQ wa AS = Fiqh Mudah faham ttg Kesufian menurut acuan AQ dan AS:

siri satu: Kehidupan Rabbaniah dan Ilmu

jilid arab lebih nipis

ia tak ada kaitan dgn tajuk indon, cuma nak sensasikan memandangkan krisis salafi di Indo yg lebih teruk dr Malaysia...


saya nak tahu, apa yang menyebabkan krisis salafi di Indonesia lebih teruk dari Malaysia. boleh pak THTL jelaskan. Smile
helper
helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by yat on Thu Feb 28, 2013 6:51 am

apa pergdhan yg jadi? Malysia pn cmtu gak, dulu elok jek satu geng skrng main perli2 open lak tu
yat
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by Ahmad Shamil on Thu Feb 28, 2013 7:05 am

bila baca tajuk ni teringatkan seorang sahabat masa aktif gerakan islam di matriks dulu..
beliau punyai slogan "sufi haraki". mungkin hasil dari diri beliau yg minat sufi, dlm masa yg sama aktif juga dalam gerakan Islam...


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
Ahmad Shamil
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 34
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:20 am

ni kot yg ustaz maksud kan 5 tu eh?

J: Bukan, siri taysir fiqh sufi ni ada lima siri...ini bari siri no 1, no2 tawakkal, no 3 sabar...
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:25 am

dulu dalam satu post,ustaz ada cakap yang imam an-nawawi punyai tarekat dan hidup cara sufi.ni termasuk ke?
maksudnya dia termasuk ahli zuhud sham atau syria. dia duduk dalam pesantren dia di Damsyiq.

Nawawi was considered a Sufi and a saint, as is evident from the titles of some of his works and that of Sakhawi's biography entitled Tarjamat shaykh al-islam, qutb al-awliya' al-kiram, faqih al-anam, muhyi al-sunna wa mumit al-bid`a Abi Zakariyya Muhyi al-Din al-Nawawi (The biography of the Shaykh of Islam, the Pole of Noble Saints, the Jurist of Mankind, the Reviver of the Sunna and the Slayer of Innovation... al-Nawawi).

Nawawi writes in his short treatise entitled al-Maqasid fi al tawhid wa al-`ibada wa usul al-tasawwuf (The purposes in oneness, worship, and the foundations of self-purification):
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:40 am

saya nak tahu, apa yang menyebabkan krisis salafi di Indonesia lebih teruk dari Malaysia. boleh pak THTL jelaskan
1. Indonesia lebih terbuka dari Malaysia dalam freedom of speech
2. Indo lebih open dalam jarah atau mengkritik antara satu sama lain
3. Indo lebih banyak firqah atau pecahan kerana jumlah penduduknya yg ratusan juta...berbeda etnik dan suku
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:47 am

apa pergdhan yg jadi? Malysia pn cmtu gak, dulu elok jek satu geng skrng main perli2 open lak tu
yat,
pergaduhan manhaj, politik dan guru
manhaj: mutaqaddimin dan mutaakhirin
politik: taat pemerintah atau harus menukar pemerintah
taat amnu atau tolak amnu
guru: madkhali, ben baz-uthaimin, albani, arnaouth, ibn taymiyah, ahmad ibn hanbal, maher yasin fahl
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:48 am

ust shamil,
sufi haraki ialah Muslim Brotherhood, spt mana ungkapan ustaz hasan al-Banna dalam muktamar kelima
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by abu_aisyah on Fri Mar 01, 2013 5:54 am

al-Maqasid fi al tawhid wa al-`ibada wa usul al-tasawwuf (The purposes in oneness, worship, and the foundations of self-purification):

ade terjemahan ke?
abu_aisyah
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 759
Points : 973
Join date : 03/06/2012
Age : 33
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

https://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by thtl on Fri Mar 01, 2013 7:56 am

ada, edisi bahasa inggeris, ana lupa publisher sb ada di subang jaya.
bahasa melayu, belum, bahasa indo, kemungkinan besar ada..
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mensufikan salafi dan mensalafikan sufi Empty Re: mensufikan salafi dan mensalafikan sufi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum