Ape cerite Di Sabah ?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 04, 2013 3:35 am

Asalamualaikum semua,

Dengar-dengar, ramai lagi Polis terkorban semasa mempertahankn tanah air daripada penceroboh. . Tapi Penceroboh pulak mahir serangan gerilla.. hehehe

Any suggestion tentang cara yang terbaik untuk menangani penceroboh tanpa pertumpahan darah ? Suspect

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by thtl on Mon Mar 04, 2013 10:55 am

darah dah tumpah pun...hehehe
sudah 6 komando VAT Malaysia terbunuh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 04, 2013 10:56 am

Patut ke Serang balik ? .. Spt Kata Tun dr. Mahathir hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by thtl on Mon Mar 04, 2013 11:00 am

sudah tentu jika mereka ada senjata api dan mortar..
Isu tuntutan ke atas Sabah adalah sudah batal. Kalau nak tuntut, kita pun banyak nak tuntut...termasuk selatan Thailand, Mindanao, dan Palestine, semua kita patut tuntut...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 04, 2013 11:09 am

terbaik hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by thtl on Mon Mar 04, 2013 1:37 pm

cerita Lahad datu ni berlaku ketika mana Msia diambang PRU13, maka berlakulah tuduhan dan cerita grand konspirasi di belakangnya..
maka inilah yg berlaku ketika terbunuhnya Uthman al-Affan dan berlakulah tuduh menuduh antara kem Aisyah, Mu'awiyah dan Ali.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 04, 2013 2:24 pm

mmg ada tuduh menuduh. . tapi confused dengan Motif pemberontak tu. . klu Uthman bin Affan tu, ada motif sebab ketidakpuasan sebab Uthman dianggap memilih anggota keluarganya sebagai gubernur dari propinsi propinsi penting. .

Klu Perjanjian Damai dibuat, agaknye, Mereka setuju ke tak ek ? hehehe mungkin spt Perjanjian damai antara Mu'awiyah dan Hassan bin Ali hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Nizam on Mon Mar 04, 2013 6:50 pm

Larangan Membuat Spekulasi & Urusan Umum Hendaklah Diserahkan kpd Pemerintah:

Firman ALLAH dlm Surah al-Nisaa' ayat ke-83:

وَإِذَا جَاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذَاعُوا بِهِ وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَإِلَى أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِينَ يَسْتَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ لَاتَّبَعْتُمُ الشَّيْطَانَ إِلَّا قَلِيلًا

Maksudnya: Dan apabila datang kepada mereka sesuatu berita mengenai keamanan atau kecemasan, mereka terus menghebahkannya; kalau mereka kembalikan hal itu kepada Rasulullah dan kepada Ulil-Amri di antara mereka, tentulah hal itu dapat diketahui oleh orang yang layak mengambil keputusan mengenainya di antara mereka; dan jika tidaklah kerana limpah kurnia Allah dan belas kasihan-Nya kepada kamu, tentulah kamu menurut Syaitan kecuali sedikit sahaja di antara kamu.

Kata al-Imam Ibn Katsir rahimahullah: "Ini adalah Pengingkaran ke atas mereka yg segera mencari perkhabaran sebelum mendpat kepastian lalu menyebarkannya sedangkan boleh jadi ianya tidak benar". [Tafsir al-Quran al-Azim, 2/365]

Al-Syaikh as-Si'di rahimahullah dlm Tafsir beliau menyatakan ini adalah satu pengajaran dripada ALLAH kpd kaum Mukminin supaya jika dtg berita yg berkaitan maslahah umum kaum Muslimin sama ada ia berita Gembira atau Buruk, JANGAN mereka segera menyebarkannya, tetapi hendklah dikembalikan kpd pihak berkuasa, jika mereka (pihak berkuasa) melihat ada maslahah utk dihebohkan maka ia dihebohkan, jika mereka melihat pd menyembunyikannya terdapat masalahah maka ia disembunyikan.

[Rujuk: Tafsir Taisirul Karim al-Rahman, Tafsir ayat 83 surah al-Nisaa'].

Kredit Ust Asri Sobri

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohd. Ikram on Tue Mar 05, 2013 2:23 am

thtl wrote:cerita Lahad datu ni berlaku ketika mana Msia diambang PRU13, maka berlakulah tuduhan dan cerita grand konspirasi di belakangnya..
maka inilah yg berlaku ketika terbunuhnya Uthman al-Affan dan berlakulah tuduh menuduh antara kem Aisyah, Mu'awiyah dan Ali.

hehe, pada masa zaman sahabat, ada parasit-parasit yang cuba untuk mengapi-apikan depa... So, jangan sampai zaman skarng pun ada parasit jugak.. Ambillah pengajaran dari peristiwa yang berlaku..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by alDayyan on Tue Mar 05, 2013 6:33 am

Mohd. Ikram wrote:
thtl wrote:cerita Lahad datu ni berlaku ketika mana Msia diambang PRU13, maka berlakulah tuduhan dan cerita grand konspirasi di belakangnya..
maka inilah yg berlaku ketika terbunuhnya Uthman al-Affan dan berlakulah tuduh menuduh antara kem Aisyah, Mu'awiyah dan Ali.

hehe, pada masa zaman sahabat, ada parasit-parasit yang cuba untuk mengapi-apikan depa... So, jangan sampai zaman skarng pun ada parasit jugak.. Ambillah pengajaran dari peristiwa yang berlaku..

itu perkara yg sangat2 mustahil utk dielakkan dari berlaku memandangkan kita dah berada di akhir jaman..
semoga kita terselamat dari fitnah akhir jaman ni.. Berdoa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by syuaib on Tue Mar 05, 2013 11:30 am

kenapa tuan-tuan semua selitkan mode hehehe...mcm lawak ke...

saya pun tak tau apa jadi, mungkin ada konspirasi...wAllahu A'lam...

moga tak berkembang jadi perang mcm pemisah acheh yang dah selesai dan selatan thai

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Tue Mar 05, 2013 12:00 pm

Ade dekat Borneo Post,
" Sulu Claims Spread to Sarawak " , Ape yg Sultan Sulu mahu, Allahurabi, tapi yg pasti, die ni nampak mcm ingin berperang je. .
Sarawak dulu dibawah pemerintahan Sultan Brunei dan diberi kepd James Brooke . .

Ni antara kata-kata presiden aqualoni kepada sultan sulu :

jika kamu mati dibunuh rakyat malaysia, maka itu masalah kamu jika kamu balik ke filipina maka tentera ku juga akan membunuh mu seperti ayam.

Nauzubillah

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Ad-Dien on Tue Mar 05, 2013 9:11 pm

Ana tawaquf dulu buat masa ni.. sebab tak clear isu ni... masih mendengar sendiri dari teman-teman dari sabah.. mereka memang tahu waqi' dan sejarah sebenar di sana.. nanti dah cerah sikit ana share kan...

insyaAllah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 06, 2013 1:08 am

Okay Abg Dien. . hehehe rabbit

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by helper on Wed Mar 06, 2013 4:10 am

kalaulah kerajaan sulu jadi sebahagian daripada malaysia kan bagus. kat situ ramai orang muslim.

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by najib76 on Wed Mar 06, 2013 5:03 am

apa perkembangan di Sabah ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 7:29 am

sekarang ATM dah take over dari PDRM...kira macam Malaysia vs Brazil dalam bolasepak laa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 06, 2013 8:27 am

khabar angin yg buat mereka makin naik api. . Mcm ade Duri Dlm Daging je. .Tngk ni..

BREAKING NEWS: 10,000 Tausug from Basilan, Sulu, Tawi-Tawi and Zamboanga sailed to Sabah

“We can no longer prevent our people. We are hurt and many of our people, even the non-combatants, are going to Sabah to help the sultanate... The naval blockade is of no use; our military should have known that.” Habib Hashim Mudjahab, chair of the MNLF’s Islamic Council Committee, told the Philippine Daily Inquirer by phone.

Jumpa link ni dari kawan. .

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=531109986941870&set=a.198146146904924.61420.198144786905060&type=1&theater

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 8:44 am

sekarang ni isu ni dah diambil alih oleh ATM. Biarlah ATM yg settle, lagipun army kita dah lama tak perang...asyik lepak kat camp atau jadi tentera pengaman PBB je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 06, 2013 10:10 am

hehe, Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 06, 2013 6:42 pm

sekarang berlangsung slot Soal Jawab di tv3..tajuk tentang isu ini... menarik Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by ummuyaser on Wed Mar 06, 2013 6:52 pm

Jom baca di sini ulasan di pihak Kerajaan Sulu Islamiah SSDI http://tausug-global.blogspot.com/

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 07, 2013 3:37 am

Terima kasih atas perkongsian KohKohKoh memang agak panjang heheh tapi sye tertarik dengan " Peluru menjadi Air " , " Lelaki kulit putih yg disangka org US " Dan soalan di perenggan yg paling bawah tu yg berbunyi " Apakah perang Asia Tenggara akan bermula disini ? " Nauzubillah. . huhuhu

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohd. Ikram on Thu Mar 07, 2013 3:38 am

Peluru menjadi air tu air bomba ler... =='

Isu sabah ni, boleh ke saya sebagai orang Sabah buat qunut nazilah?

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 07, 2013 6:16 am

yea, , hehe lupa baca yg tu. . Terima kasih Abg Mohd. Ikram Laughing

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ape cerite Di Sabah ?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum