Rambut Palsu jahitan tangan

View previous topic View next topic Go down

Rambut Palsu jahitan tangan

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 04, 2013 3:56 am

Asalamualaikum semua,

Saya ada terjumpa website dimana mereka dapat menjahit rambut palsu jahitan tangan, Berikut ialah Link kepada web tsb..

http://www.hairsetup.com/

Apakah hukum membuat rambut palsu ? Adakah ia menyalahi Ciptaan Allah iaitu menukarkan bentuk rambut yg sedia ada ? Entah laa

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by thtl on Mon Mar 04, 2013 9:53 am

Jawapan :
Alhamdulillah, kaum wanita diharamkan/dilarang menyambung rambut mereka dengan rambut tambahan(wig/sanggul) atau dengan benda lainnya yang menyerupai rambut. Berdasarkan dalil-dalil yang melarang hal tersebut. (“Hadits Asma binti Abu Bakar radiyallahu ‘anha, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassallam melaknat wanita yang menyambung rambutnya (dengan rambut palsu) dan wanita yang minta disambungkan rambutnya (Muttafaqun ‘alaihi)”,

Komite Tetap untuk Riset Islam Dan Fatawa Saudi Arabia
Ketua : Syaikh ‘Abdul ‘Aziz Ibn Abdullah Ibn Baz
Wakil : Syaikh ‘Abdur-Razaq ‘ Afifi
Anggota : Syaikh ‘ Abdullah Ibn Ghudayyan

Fataawa al-Lajnah ad-Daimah lil-Buhuts al-’Ilmiyyah Wal-Iftaa Saudi Arabia,- Jilid 5, Halaman 193, Pertanyaan nombor 10 dari fatwa No. 9850; Fatawa wa Ahkaam fi Sya’r an-Nisaa- Pertanyaan 5 Halaman 8.
maka jika pakai pun haram, maka industri buat rambut palsu pun haramlah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 04, 2013 10:29 am

Syukran ustaz Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by Nizam on Mon Mar 04, 2013 6:57 pm

Ana perluaskan skop perbincangan topik ni dengan hukum transplant rambut dengan rambut sendiri. Nanti ana browse cari fatwa mengenai hal ni.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by alDayyan on Wed Mar 06, 2013 10:16 am

tumpang tanya.. kalau perempuan tu ada penyakit rambut gugur sampai botak, maka kalau dia nak melawa dgn rambut palsu, adakah dia kena pakai tudung juga? adakah jatuh hukum haram sekiranya dia mendedahkan rambut palsu tersebut?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 06, 2013 10:29 am

Abg Sil, " YuNam " Hair cair hehehe, sye pun beranggapan sama ngn Abg Sil. . Soalan yg TeRbaekK!! hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 12:16 pm

tunggu Fatwa dari Nizam dulu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by helper on Wed Mar 06, 2013 1:03 pm

bagaimana jikalau orang yang memakai tudung berbentuk rambut?

sebagai contoh guna kain baldu yang berbulu. guna warna hitam. lepastu buat lilitas diatas kepala mengikut stail rambut.

sekali pandang nampak macam rambut, tp dia pakai tudung mengunakan fabric yang berbulu macam rambut

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 1:10 pm

ada foto tak?
Rasanya jatuh dalam hukum Tabarruj (berhias ala perempuan jahiliyah)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by helper on Wed Mar 06, 2013 1:12 pm



nii contoh warna ungu, kalau kain yang digunakan warna hitam, dan menggunakan fabrik2 yang berbulu. bagaimana pula.

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 1:17 pm

Ini adalah Tabaruj

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by helper on Wed Mar 06, 2013 1:20 pm

maknanya, ia tabaruj tapi ia menutup aurat?

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by Nizam on Wed Mar 06, 2013 1:55 pm

Mengenai hair transplant, ia melibatkan pemindahan folicle dari satu bahagian kepala seseorang ke bahagian yang botak, contoh orang yang botak bahagian depan kepala lalu diambil folicle dari bahagian belakang atau sisi kepala beliau lalu ditransplant pada bahagian yang botak. Ia adalah harus mengikut pendapat ibn Utsaimin.

Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) was asked:  

Hair transplants are done for one who has become bald by taking hair from the back of the head and transplanting it in the bald spot. Is that permissible? 

He replied: 

Yes, that is permissible, because this comes under the heading of restoring that which Allaah has created, or correcting a fault; it does not come under the heading of cosmetic procedures or adding to what Allaah has created, so it is not regarded as changing the creation of Allaah. Rather it is restoring something that is lacking or removing a fault. There is the well-known story of the three people, one of whom was bald and said that he wished that Allaah would restore his hair, so the angel touched him and Allaah restored his hair and gave him beautiful hair. 

http://islamqa.info/en/ref/47664

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 4:53 pm

Fatwa uthaimin, harus tanam rambut spt kat Yun Nam kerana ia bukan merubah tapi restoren suatu yg asalnya ada.


caution: kecuali dia dah umur 80 tahun tak bolehlah...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by alDayyan on Thu Mar 07, 2013 5:20 am

Nizam wrote:Mengenai hair transplant, ia melibatkan pemindahan folicle dari satu bahagian kepala seseorang ke bahagian yang botak, contoh orang yang botak bahagian depan kepala lalu diambil folicle dari bahagian belakang atau sisi kepala beliau lalu ditransplant pada bahagian yang botak. Ia adalah harus mengikut pendapat ibn Utsaimin.

Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) was asked:  

Hair transplants are done for one who has become bald by taking hair from the back of the head and transplanting it in the bald spot. Is that permissible? 

He replied: 

Yes, that is permissible, because this comes under the heading of restoring that which Allaah has created, or correcting a fault; it does not come under the heading of cosmetic procedures or adding to what Allaah has created, so it is not regarded as changing the creation of Allaah. Rather it is restoring something that is lacking or removing a fault. There is the well-known story of the three people, one of whom was bald and said that he wished that Allaah would restore his hair, so the angel touched him and Allaah restored his hair and gave him beautiful hair. 

http://islamqa.info/en/ref/47664

Klu rambut palsu?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 9:20 am

sil, kena tengok usia dan apa tujuan dia buat demikian, apakah kerana accident ke..ini kena lihat case by case.
general rule, itu dah kira hukum lain pulak "litadlis" maksudnya nak menipu realiti dgn barangan artificial. Litadlis atau menipu realiti adalah dilarang. cth: orang tua, 75 tahun kpala botak, tapi krana dia nak kawin anak dara 25 tahun, maka dia buat hair tanam rambut palsu supaya nampak muda, itu maksud litadlis

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rambut Palsu jahitan tangan

Post by Sponsored content Today at 6:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum