Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

View previous topic View next topic Go down

Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Ad-Dien on Fri Mar 08, 2013 1:23 pm


Salam

Ada akhwat yang bertanya, apakah hukum memakai tudung yang labuh didepan namun pada bahagian belakang. Pada mulanya ada hairan juga, ada ke tudung yang macam ni.. selepas dijelaskan, dapat dikatakan situasinya logik pada hari ini.. contohnya:

1. Pakai shawl yang fesyennya labuh didepan menutup dada namun bahagian belakang badan singkat tak selabuh yang di depan.

2. Memakai tudung labuh namun masukkan ke dalam baju kot contohnya.. atau dalam baju seperti kebanyakan nurse pakai..

وقل للمؤمنات يغضضن من أبصارهن ويحفظن فروجهن ولا يبدين زينتهن إلا ما ظهر منها وليضربن بخمرهن على جيوبهن ولا يبدين زينتهن



Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka ... [An-Nur 24:31]

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by thtl on Fri Mar 08, 2013 2:31 pm

Jawab:

1. Labuh depan itulah yg paling mustahak. belakang yg paling pnting ialah cover shape "body guitar" tu...hehehe

2. Pakai ala Nurse itu suatu keperluan kerana mereka kerap handle peralatan klinikal dan ubatan. maka tudung yg tidak masuk dalam uniform akan mengganggu kerja rutin mereka. Kalau boleh uniform tu garmennya tebal


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Ad-Dien on Fri Mar 08, 2013 8:14 pm



Ada qaul-qaul ulama' tak tentang hal belakang wanita?

وليضربن بخمرهن على جيوبهن


Apa yang ana faham tentang ayat ini adalah cover depan dan belakang. Kalau terdedah belakang (contoh pakai shawl yang pendek di belakang).. Semacam tampak tak kena juga. Kalau ikhwah yang ada di belakang muslimah pun ada kemungkinan terganggu pandangan (jika tak tundukkan pandangan).

Ada qaul ulama atau riwayat tentang ini tak?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by thtl on Sat Mar 09, 2013 7:21 am

Tak ada Dien...pakaian adalah uruf
wanita arab saudi simple je, semua pakai abaya.
yang penting arah depan cover payu dara

arah belakang pulak cover shape bahagian pinggul dan paha.

itu saja. aurat wanita ni bukan dosa besar. Kalau Dien buka kitab al-Kabair oleh az-Zahabi, tak ada sebut pasal aurat perempuan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by ibnuwafiy on Sat Mar 09, 2013 5:50 pm

thtl wrote:aurat wanita ni bukan dosa besar. Kalau Dien buka kitab al-Kabair oleh az-Zahabi, tak ada sebut pasal aurat perempuan.

Assalamualaikum ustaz,

saya tertanya dgn quote di atas.maksud saya yang aurat wanita bukan dosa besar.mohon ustaz terangkan lebih detail bule?Jazakallahu khairan.

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by thtl on Sat Mar 09, 2013 6:18 pm

maksudnya, jika dia pakai tudung, tapi singkat belakang, labuh depan, atau pakai tudung Ekin, tudung sekian-sekian, tapi masih belum sempurna spt mana yg dikehendaki syariat, itu bukan dosa besar bagi wanita.
Sebab wanita ni ada wali, ada suami, ada ayah untuk mendidiknya.
wanita tidak perlukan huduud dan ancaman keras utk menutup aurat dgn sempurna sesuai dgn fitrahnya yg terlalu ingin menzahirkan kcantikannya.

Nota:
Sapa ada kitab al-Zahabi, al-Kabair, atau 70 Dosa besar, tak ada dalam senarai dosa bsar pasal wanita tak tutup aurat. Yang mengejutkan bila Zahabi menyenaraikan ISBAL (pakaian labuh bg lelaki) itulah dosa besar..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Mohd. Ikram on Sun Mar 10, 2013 3:13 am

thtl wrote:
Nota:
Sapa ada kitab al-Zahabi, al-Kabair, atau 70 Dosa besar, tak ada dalam senarai dosa bsar pasal wanita tak tutup aurat. Yang mengejutkan bila Zahabi menyenaraikan ISBAL (pakaian labuh bg lelaki) itulah dosa besar..

Sepanjang saya belajar pun, belum terdengar lagi hadith yang jelas mengenai balasan perempuan tak tutup aurat (Kalau ada kongsikan, saya tak tau..) melainkan satu hadith palsu riwayat syiah tapi disandarkan kepada imam bukhari dan muslim(tersebar luas di laman sarang labah-labah)..

Tapi hadith balasan yang melebihi buku lali balasan neraka tu ada kan? Tapi dalam buku al-kabair saya, ada kena cakap "dengan sombong"..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Ad-Dien on Sun Mar 10, 2013 9:09 am

thtl wrote:maksudnya, jika dia pakai tudung, tapi singkat belakang, labuh depan, atau pakai tudung Ekin, tudung sekian-sekian, tapi masih belum sempurna spt mana yg dikehendaki syariat, itu bukan dosa besar bagi wanita.
Sebab wanita ni ada wali, ada suami, ada ayah untuk mendidiknya.
wanita tidak perlukan huduud dan ancaman keras utk menutup aurat dgn sempurna sesuai dgn fitrahnya yg terlalu ingin menzahirkan kcantikannya.

Nota:
Sapa ada kitab al-Zahabi, al-Kabair, atau 70 Dosa besar, tak ada dalam senarai dosa bsar pasal wanita tak tutup aurat. Yang mengejutkan bila Zahabi menyenaraikan ISBAL (pakaian labuh bg lelaki) itulah dosa besar..

mungkin beliau tak listkan semua? [sangka baik Smile]

mungkin dalam kitab al-Kabair aimmah yang lain ada.. ana ada jumpa 2-3 jenis kitab al-Kabair, nama sama seperti kitab Az-Zahabi..

aurat wanita bukan isu dosa besar ke?? ana ragu-ragu juga ni.. pemahaman ana ialah dosa besar berkaitan aurat.. atau tutup aurat tapi "mcm balut nangka" [ketat]... kena buat study semula ni..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 9:34 am

sorry yg dimaksudkan ialah apa yg enta bawakan tu, tudung labuh depan singkat blakang atau pakai tudung macam nurse tu, tuck in..

kalau pakai Bikini kat pantai tu, itu memey dosa besar Dien...atau ketat cam dien habaq tu

kat thread ni ialah pakai tudung tapi berfesyen sikit, ini yg ana kata, ia bukan dosa besar.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Mohamad hafiz on Sun Mar 10, 2013 10:08 am

Ustaz, klu mcm Yuna tu, tak pe ke ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 10:26 am

bukan takper, tapi dia dah start ke arah yg baik, start tu yg penting dan pelakunya tidak dikatakan melakukan dosa besar...berbanding dgn artis lain yg langsung tak pakai apa2 kat kepalanya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Ad-Dien on Sun Mar 10, 2013 3:34 pm

thtl wrote:sorry yg dimaksudkan ialah apa yg enta bawakan tu, tudung labuh depan singkat blakang atau pakai tudung macam nurse tu, tuck in..

kalau pakai Bikini kat pantai tu, itu memey dosa besar Dien...atau ketat cam dien habaq tu

kat thread ni ialah pakai tudung tapi berfesyen sikit, ini yg ana kata, ia bukan dosa besar.

Ya, nampaknya kita ada misunderstanding sikit tadi... Islam tak melarang pada fesyen...

ok takda kemusykilan insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 6:06 pm

tak ada misundrstanding, kita stick kpd isi asal thread ni, awek yg pakai tudung labuh depan tapi singkat kat bahagian belakang.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Ad-Dien on Sun Mar 10, 2013 9:03 pm

thtl wrote:tak ada misundrstanding, kita stick kpd isi asal thread ni, awek yg pakai tudung labuh depan tapi singkat kat bahagian belakang.

tayyib.. jadi jika bahagian belakang menampakkan pakain dalam ataupun bentuk tubuh yang boleh mengundang syahwat para lelaki yang memandang dari belakang.. maka boleh jatuh haram?


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 9:20 pm

Ya Dien

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tudung Labuh Di Depan Singkat Di Belakang

Post by Sponsored content Today at 7:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum