Fiqh dalam Perang Siber

View previous topic View next topic Go down

Fiqh dalam Perang Siber

Post by alDayyan on Sat Mar 09, 2013 6:03 am

Salam

Seperti yg kita sedia maklum bila berperang dgn pihak musuh maka kalau pihak musuh kalah, maka semua hartabende dia akan dirampas dan jadi milik kita..

1. Sekiranya berlaku perperangan siber antara beberapa individu yg mewakili negara2 tertentu, maka bolehkah fiqh perang ni digunakan ke atas mereka seperti merampas hartabenda (kredit kad), merosakkan hartabenda mereka (merosakkan network dan laman web), melakukan intipan dan penyamaran utk mengenal pasti kelemahan dan talibarut2 pihak musuh.

2. Apakah yg boleh dan x boleh ketika berperang ni ye? mohon pencerahan..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 09, 2013 7:12 am

Asalamualaikum,
Abg Sil, Nak tanya, ni macam peperangan antara Hackers ek ? hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by thtl on Sat Mar 09, 2013 7:25 am

International law kena gubal bersama. Biasanya akan diusahakan oleh PBB. cthnya copyright and patent antarabangsa pun belum dipatuhi oleh semua negara..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Ad-Dien on Sat Mar 09, 2013 9:35 pm

ada fatwa muassirah tak mengenai isu ni?

Soalan yang baik sekali Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by thtl on Sat Mar 09, 2013 9:48 pm

Belum ada Dien..
sil telah mendahului zamannya...he3.

InsyaAllah, jika ia benar2 berlaku, para ulama' sentiasa bersedia mengeluarkan hukumnya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Ad-Dien on Sat Mar 09, 2013 10:06 pm

thtl wrote:Belum ada Dien..
sil telah mendahului zamannya...he3.

InsyaAllah, jika ia benar2 berlaku, para ulama' sentiasa bersedia mengeluarkan hukumnya.

banyak baca kitab manhaj hanafi kot... Smile

ana juga ada banyak perkara yang belum jadi yang ana terfikir hukumnya..tapi nanti takut nampak pelik pula..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by thtl on Sat Mar 09, 2013 10:24 pm

Rasanya undang2 ni dah ada dalam international law, kita aje yg tak aware sbb kita tak pernah belajar Law.

cthnya pihak inteligen negara jiran menceroboh masuk dalam pengkalan data pertahanan Malaysia, maka sudah tentu Malaysia akan memanggil duta negara tsb dan jika ada kes, akan memfailkan kes dgn PBB. dan hubungan kdua-dua negara tsb akan tegang dan boleh mencetuskan perang antara negara.

kedua: jika ada rakyat asing menceroboh sistem pengkalan data Bank Malaysia misalnya dan memindahkan berjuta-juta RM, maka Malaysia ada ikatan dgn Interpol dan perjanjian extradisi dgn banyak negara untuk menangkap penjenayah di antara negara.
Kalau dalam sesama ASEAN lagi mudah diselesaikan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by alDayyan on Sun Mar 10, 2013 5:34 pm

oic.. maknanya kena ada pengistiharan dulu dari pemerintah baru boleh berperang dan mendapat faedah yg ada pada perperangan tersebut?

itu dari segi perperangan antara negara... bagaimana pula fiqh perperangan antara agama di alam siber ni? contohnya kafir/atheist ni buat web utk memburuk2kan Islam/fitnah individu2 tertentu sambil2 ianya dijadikan rujukan utk puak2 dia.. apakah boleh sesiapa menyerang web tersebut dan merampas apa2 saja info yg boleh digunakan utk apa2 saja di masa depan?

saya setuju dgn pak syeikh mengenai prosedur2 tersebut.. contohnya baru2 ni dunia di gemparkan dgn aktiviti2 espionage oleh pihak China dan lain2 negara di dunia ini yg melakukan intipan terhadap negara2 spt amarika dan lain2.. namun diplomat dari china menafikan yg kerajaan china menganjurkan atau menyumbang dana bagi menjayakan aktiviti pengintipan tersebut.. terdapat banyak negara yg menjadi mangsa dalam kes ni.

USA yg ckit punya canggih sistem pertahanan siber pun boleh kena ceroboh, apatah lagi malaysia dan negara2 di rantau asia ni. Tapi setakat ni belum ada apa2 berita (atau sudah ada tp di diamkan kerana sebab2 tertentu???).

Tp saya maksudkan dalam thread ni aktiviti espionage yg boleh digunakan oleh sesiapa dalam usaha mencari dalang sebenar yg berlindung di sebalik screen komputer ni yg melakukan jenayah agama dan lain2.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 6:02 pm

Kalau ada website yg memburukkan agama kita, maka sudah tentu, hackers Muslim tak payah tunggu perisytiharan dari Bukit Aman untuk hack n destroy website tsb....Kalau bekerjasama dgn cawangan jenayah siber, Bukit Aman, SKMM dan JAKIM pun baik juga

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Ad-Dien on Sun Mar 10, 2013 9:05 pm

nak kena tubuh tentera hackers muslim bertakwa ek.. hehe..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 11, 2013 12:33 am

Abg Dien, hackers muslim mmg ade. . hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by alDayyan on Mon Mar 11, 2013 5:33 am

Mohamad hafiz wrote:Abg Dien, hackers muslim mmg ade. . hehehe

YE..mmg ada.. antaranya ZHC yg paling menonjol..pakistani depa ni.. cuma mahzab dorg xtaula mahzab apa.. Entah laa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by alDayyan on Mon Mar 11, 2013 5:34 am

thtl wrote:Kalau ada website yg memburukkan agama kita, maka sudah tentu, hackers Muslim tak payah tunggu perisytiharan dari Bukit Aman untuk hack n destroy website tsb....Kalau bekerjasama dgn cawangan jenayah siber, Bukit Aman, SKMM dan JAKIM pun baik juga

dua badan ni hanya mengambil tindakan terhadap owner sekiranya web tersebut dihostkan dalam negara je pak syeikh.. selain dari tu setau saya, mereka hanya sekadar memblok capaian ke website tersebut.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Solah on Fri Mar 15, 2013 7:50 am

sil wrote: Salam

Seperti yg kita sedia maklum bila berperang dgn pihak musuh maka kalau pihak musuh kalah, maka semua hartabende dia akan dirampas dan jadi milik kita..

1. Sekiranya berlaku perperangan siber antara beberapa individu yg mewakili negara2 tertentu, maka bolehkah fiqh perang ni digunakan ke atas mereka seperti merampas hartabenda (kredit kad), merosakkan hartabenda mereka (merosakkan network dan laman web), melakukan intipan dan penyamaran utk mengenal pasti kelemahan dan talibarut2 pihak musuh.

2. Apakah yg boleh dan x boleh ketika berperang ni ye? mohon pencerahan..

Tumpang sekaki atau 2 untuk tanya...

1. Kalau pihak musuh 'kalah' dan negara dia kene conquer, tak perlulah perang siber sebab memang negara dia dah kene takluk kan.....

2. Kalau musuh belum 'kalah' (on-going war), mana ada ghanimah sebab takde pihak menang-kalah pun lagi? (kecuali dalam medan perang)

3. Cyber-sabotage semasa on-going war hanya valid pada government pihak musuh dan bukan orang awamnya kan? Ini boleh diqias macam pengebom berani mati, sabotage harta/nyawa awam rakyat pihak musuh hukumnya haram (secara umum) tapi musuh yang jelas ialah kerajaannya (kita ambik contoh USA, policy government bermasalah, tapi rakyatnya ramai berjuta-juta Muslim)

4. Tak boleh cyberwar sesuka hati (kene selective) sebab dalam fiqh perang pun, rakyat kepada pihak yang kalah diberi pilihan:
-masuk Islam
-bayar cukai protection di bawah naungan kerajaan Islam kepada non-Muslim
-rampasan perang (termasuk wanita) ialah pada mereka yang directly involve dalam perang kan? betui ka?

5. Intipan ni valid sebab zaman Rasulullah pun ada spy dan peninjau... kan?


Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by alDayyan on Fri Mar 15, 2013 11:07 am

Solah wrote:
sil wrote: Salam

Seperti yg kita sedia maklum bila berperang dgn pihak musuh maka kalau pihak musuh kalah, maka semua hartabende dia akan dirampas dan jadi milik kita..

1. Sekiranya berlaku perperangan siber antara beberapa individu yg mewakili negara2 tertentu, maka bolehkah fiqh perang ni digunakan ke atas mereka seperti merampas hartabenda (kredit kad), merosakkan hartabenda mereka (merosakkan network dan laman web), melakukan intipan dan penyamaran utk mengenal pasti kelemahan dan talibarut2 pihak musuh.

2. Apakah yg boleh dan x boleh ketika berperang ni ye? mohon pencerahan..

Tumpang sekaki atau 2 untuk tanya...

1. Kalau pihak musuh 'kalah' dan negara dia kene conquer, tak perlulah perang siber sebab memang negara dia dah kene takluk kan.....

2. Kalau musuh belum 'kalah' (on-going war), mana ada ghanimah sebab takde pihak menang-kalah pun lagi? (kecuali dalam medan perang)

3. Cyber-sabotage semasa on-going war hanya valid pada government pihak musuh dan bukan orang awamnya kan? Ini boleh diqias macam pengebom berani mati, sabotage harta/nyawa awam rakyat pihak musuh hukumnya haram (secara umum) tapi musuh yang jelas ialah kerajaannya (kita ambik contoh USA, policy government bermasalah, tapi rakyatnya ramai berjuta-juta Muslim)

4. Tak boleh cyberwar sesuka hati (kene selective) sebab dalam fiqh perang pun, rakyat kepada pihak yang kalah diberi pilihan:
-masuk Islam
-bayar cukai protection di bawah naungan kerajaan Islam kepada non-Muslim
-rampasan perang (termasuk wanita) ialah pada mereka yang directly involve dalam perang kan? betui ka?

5. Intipan ni valid sebab zaman Rasulullah pun ada spy dan peninjau... kan?


ermm..betul juga kata akhi..
tp saya lebih maksudkan begini dalam perperangan siber dimana sumber kewangan pihak musuh disimpan dalam bentuk digital.. dan bagaimana menggunakan sumber kewangan pihak musuh seperti kad kredit yg digunakan oleh mereka utk membayar sewa hosting web, membayar kempen2 yg dilakukan secara online dan lain2 lagi..

nak kena ada pengistiharaan dari pemerintah juga ke baru boleh kita gunapakai "harta" mereka tersebut? dalam usaha menamatkan perang sebegini, sumber utama yg digunakan oleh musuh perlu dilumpuhkan dahulu. so usaha ke arah ini biasanya mendahului declaration dari pihak pemerintah.

perang cyber ni x sama seperti perang2 fizikal.. tetapi perang fizikal boleh mengguna keupayaan perang siber utk membantu serangn secara fizikal.


_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Solah on Fri Mar 15, 2013 4:25 pm

Menarik jugak tu, especially untuk melumpuhkan kewangan pihak musuh. Macam terjadi dekat USSR, tumbang sendiri dan 'kalah' perang dingin sebab keruntuhan ekonomi, bukan sebab kalah perang secara fizikal.

Kalau tengok negara-negara lain, perang cyber ni unofficially memang berlaku kan. Malware Stuxnet dibuat USA & Israel untuk serang equipment dekat loji uranium Natanz, Iran. Hackers China tak abih2 hack government USA sampai office Obama pun mintak diorang stop. Terbaru, government USA dah umumkan secara terang-terang kewujudan team cybertroop untuk def. and attack ikut cyberspace. Kalau perang betul2 berlaku, sure cyberspace ni lagi la ligat 'dibomb' sana sini...

Espionage & sabotage.. effective warfare tool. Kita orang Islam tak boleh ketinggalan........


Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Fiqh dalam Perang Siber

Post by Sponsored content Today at 9:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum