Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

View previous topic View next topic Go down

Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by Ad-Dien on Tue Mar 12, 2013 5:32 pm



Apakah hukum berkongsi minuman dengan orang bukan Islam? contoh berkongsi gelas, straw.. dan sebagainya..

dalam kes sebelum cawan dibasuh (kesan air liur mereka) dan selepas gelas dibasuh.

Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by thtl on Tue Mar 12, 2013 7:17 pm

1. kenapa romantis sangat dgn non-muslim tu? sampai kongsi minuman dan gelas atau straw? he3 pelik sikit tu

2. boleh nak guna cawan sebelum dan selepas sebab najis org kafir bukan najis fiqh (najis anjing dan babi) tapi najis maknawi, kenajisan mereka ialah pada akidah kepercayaan saja. mereka suci pada zahirnya. unless Dien berada dalam majlis makan mereka, babi adalah main menu dan arak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by alDayyan on Wed Mar 13, 2013 4:42 am

maknanya, kalau kita makan masakan mereka yg pernah mereka masak babi dalam kuali mereka..maka itu x dibenarkan ye? haram ke hukumnya pak syeikh? Entah laa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 7:09 am

Ya, salah satu proses penapisan halal/haram makanan musyrikin ialah samada isi rumah mereka makan babi atau tidak.
Jika isirumah mereka masak dan makan babi, ini bermakna org Islam tak boleh makan di rumah tsb sebab percampuran bahan makanan dan penggunaan peralatan memasak. Maka ikut piawaian halal-jakim. ia sudah major FAILURE. Ini tahap pertama dalam piawaian halal-haram, rumah atau restoren kaum musyrik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 13, 2013 9:08 am

Ustaz, bagaimana kalau seorang kafir tu makan "Khinzir" dan seorang muslim kongsi minum air dengan die, macam mane ?
Budak sekolah selalu buat camtu, terutama budak kecil dan para remaja..
Air yg dimaksudkan ialah Air tin dlm minuman dan air kotak ..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 10:53 am

camtu x bolehlah..

kena ada clear peraturan..no khinzir in school canteen

kalau depa benarkan makan khinzir kat kanteen atau dalam premis sekolah, maka tak boleh kanak2 Islam kongsi straw dgn depa atau kongsi air tin

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by alDayyan on Wed Mar 13, 2013 10:58 am

Mohamad hafiz wrote:Ustaz, bagaimana kalau seorang kafir tu makan "Khinzir" dan seorang muslim kongsi minum air dengan die, macam mane ?
Budak sekolah selalu buat camtu, terutama budak kecil dan para remaja..
Air yg dimaksudkan ialah Air tin dlm minuman dan air kotak ..

eeiii... saya dulu2 masa kecik.. rasa geli sangat nak berkongsi makanan ni.. dgn sesama muslim pun saya geli..apatah lagi dgn non muslim? x tergamakkk... No

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 13, 2013 12:59 pm

sil wrote:
Mohamad hafiz wrote:Ustaz, bagaimana kalau seorang kafir tu makan "Khinzir" dan seorang muslim kongsi minum air dengan die, macam mane ?
Budak sekolah selalu buat camtu, terutama budak kecil dan para remaja..
Air yg dimaksudkan ialah Air tin dlm minuman dan air kotak ..

eeiii... saya dulu2 masa kecik.. rasa geli sangat nak berkongsi makanan ni.. dgn sesama muslim pun saya geli..apatah lagi dgn non muslim? x tergamakkk... No

hehehe, Abg Sil, tapi walaupun bukan kite yg nak kongsi tu, rakan yg lain pasti akan merebut utk minum tanpa meminta.. Biasanya org tu Kawan baik .. huhuhuhu Sad

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 1:07 pm

kat sabah mungkinlaa...tp kat semenanjung tak ada camtu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by Ad-Dien on Wed Mar 13, 2013 4:22 pm

thtl wrote:camtu x bolehlah..

kena ada clear peraturan..no khinzir in school canteen

kalau depa benarkan makan khinzir kat kanteen atau dalam premis sekolah, maka tak boleh kanak2 Islam kongsi straw dgn depa atau kongsi air tin

bagaimana jika dia makan khinzir di rumah, kemudian sampai disekolah dia berkongsi minuman dengan muslim? kita tak tahu bila mereka makan khinzir Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 10:39 pm

1. apa yg ghaib bagi kami tidaklah dibebankan dgn hukum. Kita assume mereka juga menjaga kebersihan spt oral hygiene (memberus gigi dan gargle dgn listrine)

2. tidak dijadikan kebiasaan akan budaya sharing dgn bukan Islam jika maklum mereka makan khinzir. Bila ia bukan kebiasaan selamatlah dari syubhah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkongsi Minuman Dengan Orang Kafir

Post by Sponsored content Today at 6:47 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum