perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

View previous topic View next topic Go down

perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by Ahmad Shamil on Tue Mar 19, 2013 3:52 pm

"al-ijtima' li az-zikir"- berkumpul beramai ramai dengan niat untuk berzikir dan mengingati Allah.

kata ibnu taimiyah:
وَقَال ابْنُ تَيْمِيَّةَ : الاِجْتِمَاعُ عَلَى الْقِرَاءَةِ وَالذِّكْرِ وَالدُّعَاءِ حَسَنٌ إِذَا لَمْ يُتَّخَذْ سُنَّةً رَاتِبَةً وَلاَ اقْتَرَنَ بِهِ مُنْكَرٌ مِنْ بِدْعَةٍ

berkumpul untuk membaca Al-quran, berzikir dan berdoa adalah baik, selagi mana tidak diambil sbg "sunnah ratibah" dan tidak bercampur dengan kemungkaran daripada bid'ah-bid'ah (mukhtasar al-fatawa al-misriyyah)

apa yang ana faham kalimah sunnah ratibah ini mungkin membawa maksud dijadikan satu kebiasaan yg dianggab sbg ketetapan (minta yang lain juga kongsikan kefahaman)

"az-zikru al-jama'ie" - apa yang dilafazkan oleh orang-orang yang berzikir secara beramai ramai dan serentak.

وَقَدْ جَعَلَهُ الشَّاطِبِيُّ إِذَا الْتُزِمَ بِدْعَةً إِضَافِيَّةً تُجْتَنَبُ

imam as-syatibi menghukumnya sbg bid'ah idofiah yang perlu dijauhi sekiranya ia dijadikan satu kelaziman (al-i'tisom)

(mausuah fiqhiyyah kuwaitiyyah, 21/252-253)

bincangkan.


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by thtl on Tue Mar 19, 2013 7:45 pm

Yang diamalkan di saudi ialah ijtima' LI az-zikir, sebab tu waktu azan dan iqamat di mesjid saudi adalah 20-25 minit. masa tu manusia datang ke mesjid dan mereka baca AQ, solat sunat dan zikir bersendirian dalam mesjidd

yg popular di nusantara ialah zikir secara ramai dan serentak macam koir. lepas solat, yasinan, tahlil arwah.
ini yg jadi masalah, sebab zikir jamaiy ni dikaitkan dgn ritual melayu spt selamatan arwah dan yasinan. ini wajib ikut khalifah majlis

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 20, 2013 1:36 am

Syukran atas perkongsian.. sya baru tahu tentang apa yg dibuat oleh orang Di Saudi . . Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by abu_aisyah on Wed Mar 20, 2013 12:42 pm

apa yang ana faham kalimah sunnah ratibah ini mungkin membawa maksud dijadikan satu kebiasaan yg dianggab sbg ketetapan (minta yang lain juga kongsikan kefahaman)

ust shamil,
-'mungkin' disitu untuk penyedap ayat ke? mcm perkataan 'agak' yg diguna oleh enta dalam post terdahulu biler setuju dengan thtl.atau tak pasti?

-slalu perkataan ratib digunakan oleh orang pantai timur kan?mjlis tahlil tu di panggil meratib.mungkin di sana meratib=az-zikru al-jama'ie.

ninja,di mukah camner?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 20, 2013 12:58 pm

Di Mukah, ramai orang datang Masjid baca AQ sendirian, Zikir sendirian. . Solat sunat pun sendirian Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by thtl on Wed Mar 20, 2013 7:04 pm

abu,

"ngatib" di kelanta maksudnya zikir jama'iy di bawah satu khalifah majlis. Kalau org tu kata." male ni ngatib rumah Pok Tih Soh" maksudnya malan ni ramai-ramai datang zikir jama'iy di rumah seorang bernama Yusof (Pok Tih Soh tu laqab atau gelar mesra dia di Kelatey)
MH,
itu adegan sebelum iqamah, selepas solat, Imam akan berzikir bersama makmum secara bersama atau berkoir kan?? ditutup dgn doa dan bersalaman

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 21, 2013 1:34 am

Itu memang sudah pasti Ya Ustaz Smile Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by Ahmad Shamil on Thu Mar 21, 2013 6:24 am

[quote="abu_aisyah"]


ust shamil,
-'mungkin' disitu untuk penyedap ayat ke? mcm perkataan 'agak' yg diguna oleh enta dalam post terdahulu biler setuju dengan thtl.atau tak pasti?


oh ini bukan penyedap ayat...
ia petunjuk bahawa perkataan "sunnah ratibah" dlm kalam ibnu taimiyah ana tafsirkan ikut kefahaman ana yg dhaif ini

sebenarnya antara isu yg ana nak bawa di sini ialah kadang2 org yg nak mempertahankan "zikir jamaie" ni berhujah dgn hujah2 pensyariatan "al-ijtima li az-zikri" yg sememangnya disyariatkan..sedangkan para fuqaha sendiri membezakan keduanya, seperti dlm esiklopedia fiqh kuwait

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: perbezaan antara "al-ijtima' li az-zikir" dan "az-zikru al-jama'ie"

Post by Sponsored content Today at 3:42 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum