Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 7:44 am

Assalamu'alaikum Wrmbth,

Sebab thread ni kosong lagi. Mari kongsikan kaedah pemasaran paling berkesan untuk perniagaan anda. :shock:

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Ahmad Shamil on Sat Nov 26, 2011 9:27 am

ana pernah jual haiwan peliharaan (pets)- antaranya hamster dan arnab
iklan dibuat di blog ana, juga di laman2 seperti forum, adpost,mudah.my
metod ambik barang carry or delivary (C.O.D)
bila barang dah x ada jgn lupa padam iklan..nti org masih kontek kita plak..

skrg ana berniat nat meniaga e-book plak..
sesiapa tau mcm mana nak buat

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 10:01 am

Abu_Zubair wrote:ana pernah jual haiwan peliharaan (pets)- antaranya hamster dan arnab
iklan dibuat di blog ana, juga di laman2 seperti forum, adpost,mudah.my
metod ambik barang carry or delivary (C.O.D)
bila barang dah x ada jgn lupa padam iklan..nti org masih kontek kita plak..

skrg ana berniat nat meniaga e-book plak..
sesiapa tau mcm mana nak buat

Ebook ni kalau nak betul2 kena pergi kelas dia. Paling tidak pergi kedai buku dan belajar dari situ.

Ikut pengalaman lepas, jual ikut mudah tu camna ya? Sambutan ok x?

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by farhani_azizan on Sat Nov 26, 2011 10:08 am

pengalaman berniaga pertama..jual kain untuk baju kurung moden sulam. Tapi marketing target tak kene dan penjual nya juga tak berapa pandai promo Laughing . Harga dalam Rm 100-130, jual kat students uni..memang la tak laku, waktu tu students uni punya trend kain cotton kot yang jauh lebih murah and simple..
Next mission, dah ada target baru, iaitu cikgu sekolah Cool . Should wait and see, start from below, test market dulu. InsyaAllah, bright future..

masa depan nanti, insyaAllah jual dental materials and instruments pulak..







_________________
:flower: :flower: :flower: :cat:

farhani_azizan
AHLI
AHLI

Posts : 20
Points : 28
Join date : 25/11/2011
Age : 29
Location : Jakarta Selatan

http://dentistsupermuslim.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 10:21 am

Azamtekad wrote:
Abu_Zubair wrote:ana pernah jual haiwan peliharaan (pets)- antaranya hamster dan arnab
iklan dibuat di blog ana, juga di laman2 seperti forum, adpost,mudah.my
metod ambik barang carry or delivary (C.O.D)
bila barang dah x ada jgn lupa padam iklan..nti org masih kontek kita plak..

skrg ana berniat nat meniaga e-book plak..
sesiapa tau mcm mana nak buat

Ebook ni kalau nak betul2 kena pergi kelas dia. Paling tidak pergi kedai buku dan belajar dari situ.

Ikut pengalaman lepas, jual ikut mudah tu camna ya? Sambutan ok x?
Wah, bagus tu. Setakat ni medium pemasaran macam mana? Guna facebook ke?

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Ahmad Shamil on Sat Nov 26, 2011 11:24 am

azam zaman tu fb ni x glemer...ana pun x de fb g mase tu..
ana guna blog sendiri..promote kt forum yg ada thread ttg pets..
jualan x menentu...sbb kt petshop pun ada jual..
cuma brg ana lbeh murah la harga dr petshop..dan kalau hamster tu ana dah jinakkan dr kecik..x menggigit..kt petshop slalunya menggigit
kalau yg x jinak ana jual murah2 je kohkohkoh

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 12:03 pm

Azamtekad wrote:
Azamtekad wrote:
Abu_Zubair wrote:ana pernah jual haiwan peliharaan (pets)- antaranya hamster dan arnab
iklan dibuat di blog ana, juga di laman2 seperti forum, adpost,mudah.my
metod ambik barang carry or delivary (C.O.D)
bila barang dah x ada jgn lupa padam iklan..nti org masih kontek kita plak..

skrg ana berniat nat meniaga e-book plak..
sesiapa tau mcm mana nak buat

Ebook ni kalau nak betul2 kena pergi kelas dia. Paling tidak pergi kedai buku dan belajar dari situ.

Ikut pengalaman lepas, jual ikut mudah tu camna ya? Sambutan ok x?
Wah, bagus tu. Setakat ni medium pemasaran macam mana? Guna facebook ke?
Hehe. tapi buka kedai online ni memang jimat. Tak perlu sewa buka kedai. Dari pengalaman meniaga di Mudah pernah kena tipu tak ustaz? Apa langkah-langkah keselamatan

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 12:19 pm

Azamtekad wrote:
Azamtekad wrote:
Azamtekad wrote:
Abu_Zubair wrote:ana pernah jual haiwan peliharaan (pets)- antaranya hamster dan arnab
iklan dibuat di blog ana, juga di laman2 seperti forum, adpost,mudah.my
metod ambik barang carry or delivary (C.O.D)
bila barang dah x ada jgn lupa padam iklan..nti org masih kontek kita plak..

skrg ana berniat nat meniaga e-book plak..
sesiapa tau mcm mana nak buat

Ebook ni kalau nak betul2 kena pergi kelas dia. Paling tidak pergi kedai buku dan belajar dari situ.

Ikut pengalaman lepas, jual ikut mudah tu camna ya? Sambutan ok x?
Wah, bagus tu. Setakat ni medium pemasaran macam mana? Guna facebook ke?
Hehe. tapi buka kedai online ni memang jimat. Tak perlu sewa buka kedai. Dari pengalaman meniaga di Mudah pernah kena tipu tak ustaz? Apa langkah-langkah keselamatan

ana pernah beli hedgehog dari mudah.com

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 12:21 pm

Hedgehog ni landak kan? Landak bukan haiwan larangan ke? (Betulkan saya kalau silap)

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 12:24 pm

Azamtekad wrote:Hedgehog ni landak kan? Landak bukan haiwan larangan ke? (Betulkan saya kalau silap)

hedgehog yang ana beli adalah domesticated punya iaitu african pygmy hedgehog, tak perlu lesen, senang bela

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Ahmad Shamil on Sat Nov 26, 2011 12:31 pm

azam..stakat ni x penah le plak kena tipu..alhamdulillah

yg dilindungi oleh perhilitan tu landak lain..
englishnya porcupine...

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 12:33 pm

Abu_Zubair wrote:azam..stakat ni x penah le plak kena tipu..alhamdulillah

yg dilindungi oleh perhilitan tu landak lain..
englishnya porcupine...

hedgehog atau al qunfudz halal di makan sila rujuk al majmuk an nawawi

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Ahmad Shamil on Sat Nov 26, 2011 12:36 pm

ya mmg halal di sisi mazhab syafii

hedgehog- القنفد

porcupine- الدلدل/الشهيم

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by NAZ on Sat Nov 26, 2011 12:45 pm

farhani_azizan wrote:pengalaman berniaga pertama..jual kain untuk baju kurung moden sulam. Tapi marketing target tak kene dan penjual nya juga tak berapa pandai promo Laughing . Harga dalam Rm 100-130, jual kat students uni..memang la tak laku, waktu tu students uni punya trend kain cotton kot yang jauh lebih murah and simple..
Next mission, dah ada target baru, iaitu cikgu sekolah Cool . Should wait and see, start from below, test market dulu. InsyaAllah, bright future..

masa depan nanti, insyaAllah jual dental materials and instruments pulak..

farhani, cuba masuk ka dalam FB. selain guru mereka yang kerja kat pejabat (contoh bank & pejabat gomen). Beri chance dorang bayar 2 kali. i.e masa ambik kena bayar 1st payment, masa next month suruh dorang langsaikan. semasa nak kutip hutang bawa lagi produk baru... (he he..strategy pemasaran..)

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 1:30 pm

:kohkohkoh:

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Mohd. Ikram on Sat Nov 26, 2011 1:34 pm

albaghani wrote: :kohkohkoh:

hehe..mana dapat ni?

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by farhani_azizan on Sat Nov 26, 2011 2:28 pm

darliNZ wrote:
farhani_azizan wrote:pengalaman berniaga pertama..jual kain untuk baju kurung moden sulam. Tapi marketing target tak kene dan penjual nya juga tak berapa pandai promo Laughing . Harga dalam Rm 100-130, jual kat students uni..memang la tak laku, waktu tu students uni punya trend kain cotton kot yang jauh lebih murah and simple..
Next mission, dah ada target baru, iaitu cikgu sekolah Cool . Should wait and see, start from below, test market dulu. InsyaAllah, bright future..

masa depan nanti, insyaAllah jual dental materials and instruments pulak..

farhani, cuba masuk ka dalam FB. selain guru mereka yang kerja kat pejabat (contoh bank & pejabat gomen). Beri chance dorang bayar 2 kali. i.e masa ambik kena bayar 1st payment, masa next month suruh dorang langsaikan. semasa nak kutip hutang bawa lagi produk baru... (he he..strategy pemasaran..)

ok..i take note yg bayar cicilan nih..hehe. memang yang lepas tu pun ada target geng2 office, nak suruh abah saya bawa bagi geng2 office perempuan tengok2...masalahnya, abah saya ni segan sikit bab2 jual kat office ni, penat pujuk.. :kohkohkoh:

_________________
:flower: :flower: :flower: :cat:

farhani_azizan
AHLI
AHLI

Posts : 20
Points : 28
Join date : 25/11/2011
Age : 29
Location : Jakarta Selatan

http://dentistsupermuslim.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 3:18 pm

Mohd. Ikram wrote:
albaghani wrote: :kohkohkoh:

hehe..mana dapat ni?

buat sendiri maaa

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 4:01 pm

Siapa pandai Search engine optimisation SEO disini?

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 4:02 pm

Azamtekad wrote:Siapa pandai Search engine optimisation SEO disini?

azamtekad ada enterprise sendirikah?

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 4:23 pm

albaghani wrote:
Azamtekad wrote:Siapa pandai Search engine optimisation SEO disini?

azamtekad ada enterprise sendirikah?
Ada. Tapi saya minat pemasaran internet

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 4:25 pm

Azamtekad wrote:
albaghani wrote:
Azamtekad wrote:Siapa pandai Search engine optimisation SEO disini?

azamtekad ada enterprise sendirikah?
Ada. Tapi saya minat pemasaran internet

boleh share cara nak register?

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 4:30 pm

albaghani wrote:
Azamtekad wrote:
albaghani wrote:
Azamtekad wrote:Siapa pandai Search engine optimisation SEO disini?

azamtekad ada enterprise sendirikah?
Ada. Tapi saya minat pemasaran internet

boleh share cara nak register?
Pergi SSM. Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Bawa IC. Semua Rakan kongsi kena hadir untuk tandatangan (Jika enterprise). Kena isi borang daftar nama syarikat sebab nak pastikan nama tersebut belum digunakan lagi.

Selepas nama ok, kena isi lagi satu borang (lupa nama borang tersebut) untuk menngisyhtiharkan syarikat dan barang dagangan atau perkhidmatan. Caj bayaran bergantung kepada berapa lama kita nak hidupkan lesen tersebut. Saya ambil 5 tahun.

Insyaallah pergi SSM pergi ke kaunter pertanyaan dan mereka akan bantu langkah demi langkah

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Nizam on Sat Nov 26, 2011 4:44 pm

Azamtekad wrote:
albaghani wrote:
Azamtekad wrote:
albaghani wrote:
Azamtekad wrote:Siapa pandai Search engine optimisation SEO disini?

azamtekad ada enterprise sendirikah?
Ada. Tapi saya minat pemasaran internet

boleh share cara nak register?
Pergi SSM. Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Bawa IC. Semua Rakan kongsi kena hadir untuk tandatangan (Jika enterprise). Kena isi borang daftar nama syarikat sebab nak pastikan nama tersebut belum digunakan lagi.

Selepas nama ok, kena isi lagi satu borang (lupa nama borang tersebut) untuk menngisyhtiharkan syarikat dan barang dagangan atau perkhidmatan. Caj bayaran bergantung kepada berapa lama kita nak hidupkan lesen tersebut. Saya ambil 5 tahun.

Insyaallah pergi SSM pergi ke kaunter pertanyaan dan mereka akan bantu langkah demi langkah

apa beza enterprise ngan sdn bhd?

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 4:48 pm

albaghani wrote:
Azamtekad wrote:
albaghani wrote:
Azamtekad wrote:
albaghani wrote:
Azamtekad wrote:Siapa pandai Search engine optimisation SEO disini?

azamtekad ada enterprise sendirikah?
Ada. Tapi saya minat pemasaran internet

boleh share cara nak register?
Pergi SSM. Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Bawa IC. Semua Rakan kongsi kena hadir untuk tandatangan (Jika enterprise). Kena isi borang daftar nama syarikat sebab nak pastikan nama tersebut belum digunakan lagi.

Selepas nama ok, kena isi lagi satu borang (lupa nama borang tersebut) untuk menngisyhtiharkan syarikat dan barang dagangan atau perkhidmatan. Caj bayaran bergantung kepada berapa lama kita nak hidupkan lesen tersebut. Saya ambil 5 tahun.

Insyaallah pergi SSM pergi ke kaunter pertanyaan dan mereka akan bantu langkah demi langkah

apa beza enterprise ngan sdn bhd?

Setahu saya enterprise dan sdn berhad perbezaannya terletak pada harta syarikat dan pemiliknya

Enterprise - Harta syarikat dan pemilik adalah satu entiti. Jika syarikat bankrap, pemilik bankrap sama

Sdn Bhd - Syarikat dan Pemilik, separate legal entity. Syarikat bankrap tak jejaskan harta pemilik.

Setulkan saya jika tersilap

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gemar Berniaga? Kongsikan Ilmu Pemasaran Anda Disini

Post by Sponsored content Today at 12:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum