Dam jika rambut gugur

View previous topic View next topic Go down

Dam jika rambut gugur

Post by Dodo Don on Wed Mar 27, 2013 11:09 am

Jika sehelai rambut gugur ketika dalam ihram- 1 helai 5 riyal, 2 helai 10 riyal dan 3 helai dan lebih, dam nya seekor kambing.
Adakah ia dikira sehingga habis ihram, baru kita campurkan jumlah rambut yang gugur itu?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by thtl on Wed Mar 27, 2013 1:50 pm

mana dapat formula 1 helai SAR 5 tu? hehehe

rambut gugur dgn sendiri tak ada masalah..yg dimaksudkan oleh fiqh larangan semasa ihram ialah bergunting atau sikat rambut sedangkan dia tahu rambutnya gugur kalau disikat..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 27, 2013 3:55 pm

Ustaz, masih ada ke Unta kat situ ? Best tak kalau naik atas tu ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by abu_aisyah on Wed Mar 27, 2013 6:46 pm

Mohamad hafiz wrote:Ustaz, masih ada ke Unta kat situ ? Best tak kalau naik atas tu ?

ni takde kene mengena dengan topik ni. No No

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by thtl on Wed Mar 27, 2013 9:51 pm

Ya kena buka thread kat offtopic utk sembang2 pasal unta. BTW, unta masih banyak di arab saudi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 28, 2013 2:02 am

owh.. hehe Embarassed

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by Dodo Don on Thu Mar 28, 2013 7:33 am

thtl wrote:mana dapat formula 1 helai SAR 5 tu? hehehe

rambut gugur dgn sendiri tak ada masalah..yg dimaksudkan oleh fiqh larangan semasa ihram ialah bergunting atau sikat rambut sedangkan dia tahu rambutnya gugur kalau disikat..

Itu yang diberitahu dlm kursus haji Tabung Haji. Kalau bangun tidur dan terdapat rambut dibantal, mungkin orang itu menggaru kepalanya ketika tidur, adakah juga dikira melakukan larangan ihram?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by thtl on Thu Mar 28, 2013 8:05 am

tukang kasi kursus tu kebanyakannya berfahaman tradisional, baca kitab lama, kitab kuning kat pondok...

rambut di bantal yg gugur dgn sendiri, yg tergaru tanpa sengaja semuanya dimaafkan.
Rasanya ini sindiket nak pekena jamaah haji Malaysia, bayangkan kalau satu helai SAR 5 riyal, banyaklah duit yg mutawif haji collect dari jemaah haji Malaysia..

jamaah haji Malaysia, 30,000.

average gugur rambut 10 helai, 2 X 30,000 = 60,000 helai rambut
60,000 rambut X SAR 5 = SAR 300K dam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dam jika rambut gugur

Post by Sponsored content Today at 6:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum