pisau/pedang

View previous topic View next topic Go down

pisau/pedang

Post by helper on Fri Dec 30, 2011 4:03 am

salam,

apa hukum pisau dan pedang dibuat daripada emas dan perak? contohnya buat hulu dia atau sarung dia.

saya ada tengok pameran islam, ada banyak pedang2 yang hulu dia daripada emas dan bertatahkan permata.


yang kedua, jika hukum dia harus, boleh kah pisau dibuat daripada emas dan perak untuk kegunaan harian di dapur. adakah ia menjadi haram seperti pinggan mangkuk.


helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by thtl on Fri Dec 30, 2011 4:11 am

Memang haram. itu hukum asal.
DYQ: Halal & Haram fil Islam

pedang2 sejarah yg berhulukan emas dan bertatahkan permata tu adalah bid`ah kerajaan Islam terdahulu, terutamanya Fathimiyah, Uthmaniah yg terlalu mengagungkan pesaka peninggalan kaum salaf dan dgn kekayaan kerajaan tsb, lalu mereka menghiaskan pedang2 tsb dan menjadikan barang2 tsb sbg simbol kekuasaan mereka. Ia bukan hujah dan dalil utk membolehkan kita menghiasi pisau2 kita.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by helper on Fri Dec 30, 2011 5:02 am

Terima kasih atas penjelasan,


helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 30, 2011 7:37 am

penambahan:

pendapat al-qaradhawi merupakan pendapat jumhur.

di sana terdapat pendapat dlm mazhab hanbali, sepertimana yg disebut dlm al-mausuah al-fiqhiyyah al-kuwaitiyyah

salah satu riwayat drp imam Ahmad mengharuskan emas pada alatan perang- seperti hulu pedang, diriwayatkan bhw umar memiliki pedang yang padanya ada aloi emas,begitu juga uthman b hunaif pada pedangnya juga terdapat sedikit emas. ini disebut oleh imam Ahmad ketika merukhsahkan penggunaan emas pada alatan perang. di samping itu terdapat juga riwayat dr beliau yg sama seperti jumhur [melarang penggunaan emas pd alatan perang].

nota kaki dlm al-mausuah utk rujukan bab ini:
المغني ( 2 / 610 ) ، وكشاف القناع ( 2 / 278 ) ، ومطالب أولي النهى ( 2 / 93 )

kemudian disebut:وترى اللجنة أن التعليل بإباحة الذهب في آلة الحرب - الآن - فيه نظر

lajnah berpendapat bahawa berhujah riwayat ini utk keharusan emas pada alatan perang zaman sekarang di dlmnya ada keraguan/pertikaian.

wallahu'a'lam

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ad-Dien on Fri Dec 30, 2011 1:53 pm



Syiekh Ibn Taimiyah rh [IslamWeb, FatwaID #24609] didalam menjawab samada baju (yang kurang dari 2 gram) dan senjata yang dibuat dari emas boleh di gunakan oleh lelaki ataupun tidak, beliau telah memetik perkataan Imam Ahmad yang mengatakan terdapat 4 pandangan mengenai hal ini :-

Pendapat 1 : Ia di benarkan

Pendapat ke 2 : Dibenarkan khas untuk senjata sahaja

Pendapat ke 3 : Di benarkan disenjata; lebih2 lagi pedang dan lain-lain. Dinyatakan bahawa Othman bin Hanif mempunyai pedang paku yang mengandungi logam emas.

Pendapat ke 4 : dibenarkan untuk senjata dan baju (yang kurang 2 gram).

Jika diteliti keempat2 pandangan ini, maka tidak ada masalah terdapat campuran emas pada hulu keris dari aspek hukum penggunaannya.

Akan tetapi, jika nisab bagi emas pada senjata itu mencukupi, maka ia dikenakan zakat, sebagaimana barangan perhiasan emas, [Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (9/276)]

wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by thtl on Fri Dec 30, 2011 4:11 pm

aik, dah boleh naik pangkat jadi Panel Fiqh ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by helper on Fri Dec 30, 2011 4:51 pm

Maknanya, harus kalau kita buat pisau berhulukan emas dan perak untuk kegunaan harian untuk memasak

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 30, 2011 5:10 pm

yg disebut oleh para ulama ialah pedang sebagai alatan perang..
ana x pasti ada ke ulama qiyaskan pada pisau utk kegunaan dapur..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by thtl on Fri Dec 30, 2011 6:42 pm

utk dapur memang tak boleh.
cukup dgn beli pisau German yang berharga RM180 tu je, itupun dah kira pisau chef yg ultimate.
pedang utk perang ni mmg setiap pahlawan akan sayang, sebab nak buat pedang tu pun amat susah, kena cari blacksmith yg masyhur dan campuran besi yang amat kompleks. Oleh kerana sayangnya para pendekar tsb dengan pedang mereka yang telah banyak berjasa memenggal kepala musuh, maka sebab itu mereka tatahkan hulunya dengan emas atau perak. Nak kasi elegan, hebat dan menggerunkan musuh. Tradisi org arab, mereka memberi nama kepada pedang2 mereka. Begitulah cinta dan sayangnya mereka kpd pedang.

Kalau enta seorang master chef yg menang pelbagai anugrah dan menang banyak pertandingan memasak..maka ketika mungkin boleh anda memiliki sebilah pisau yang ada sedikit emas. Tapi saya tak recommend sebab harga emas yg melambung sekarang.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ad-Dien on Fri Dec 30, 2011 7:05 pm

thtl wrote:aik, dah boleh naik pangkat jadi Panel Fiqh ni...

Aik????limaza? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 30, 2011 7:32 pm

HambaNya wrote:
thtl wrote:aik, dah boleh naik pangkat jadi Panel Fiqh ni...

Aik????limaza? Smile

sebab cara enta jawab soalan kali ini terbaekkkkk!!

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ad-Dien on Fri Dec 30, 2011 7:36 pm


itupun rujuk database...dan buku..
kebetulan sahaja mungkin~~~ Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 30, 2011 7:46 pm

ana pun rujuk database dan buku..
yg boleh jwb direct ust tuan hasan je Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ad-Dien on Fri Dec 30, 2011 7:56 pm



tunggu dah habis belajar 10 tahun baru fikir jadi panel.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by thtl on Sat Dec 31, 2011 4:16 am

cara thtl: sambil belajar, sambil jawab, salah tak mengapa, ada qaul qadim vs qaul jadid (pendapat lama vs pendapat baru)...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Ad-Dien on Mon Jan 09, 2012 12:45 pm



sumber saya sedikit...
nanti kena talaqqi di 'sana' baru mantop..huhu,insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pisau/pedang

Post by Sponsored content Today at 9:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum