Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

View previous topic View next topic Go down

Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by Nizam on Fri Mar 29, 2013 2:06 pm

Assalammualaikum

Setahu ana ada khilaf mengenai tanaman yang dibaja dengan najis seperti tahi ayam, seingat ana jumhur mengatakan dibolehkan makan, manakala ada pendapat dalam mazhab hanbali mengatakan tidak dibolehkan (forbidden). Namun pendapat manakah yang lebih rajih?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by thtl on Fri Mar 29, 2013 2:38 pm

Jumhurlaa...baja organik tu...dari guna baja kimia, lebuh bagus guna baja tahi haiwan.
pelik juga hanbali kata tak boleh, sebab fiqh ahli hadis kata tahi haiwan yg dimakan dagingnya tidak najis...Ibn Taymiyah, Imam syaukani semua kata tak najis...kncing unta pun tak najis, tahi kambing...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by Nizam on Fri Mar 29, 2013 5:31 pm

guna ikan sebagai baja pun bagus gak, baja kompos leh wat sendiri guna serpihan batang kayu, jerami, rumput.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by thtl on Fri Mar 29, 2013 9:05 pm

ikan x blehla..
1. ikan dah nak pupus
2. kalau punggah ikan buat baja, maka ecosystem laut akan musnah, burung dan ikan lain akan pupus kerana ikan pun x cukup makan

atau ikan mana yg dimaksudkan?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by Hazelgurluv on Sat Mar 30, 2013 4:46 am

islam itu tidak memeningkan dan menyusahkan umatnya jika difikir begitu, baja saja menggunakan tinja haiwan, bukan makan direct taiknya kan.. tapi apabila2 kita was2 maka hukumnya dah le jadi lain..wa

Hazelgurluv
AHLI
AHLI

Posts : 26
Points : 36
Join date : 18/03/2013
Age : 34

Back to top Go down

Re: Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by Nizam on Sat Mar 30, 2013 5:55 am

Thtl, maksud ana mcm kita wat home gardening sendiri, kita beli ikan kembung untuk suburkan tanah, seekor atau dua ekor ikan pun dah cukup. kulit telur pun leh gak wat baja.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by thtl on Sat Mar 30, 2013 12:58 pm

jangan beli ikan kembung fresh, pastikan ikan tu dah tak lalu nak makan...dah 1 bulan dalam cold storage...perut pun dah pecah..hehehe
sebab harga ikan kembung di Subang jaya, Rm15 se kilo dan SR 13 di Jazan city

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Tanaman yang dibaja dengan Najis

Post by Sponsored content Today at 9:52 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum