Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by najib76 on Mon Apr 01, 2013 3:37 am

salam ,

ada beberapa individu yg menyatakan wuduk tak sah bila nanti guna dakwat kekal dalam PRU13.....

nampak seperti promosi jgn pergi mengundi.... Suspect Suspect

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by kalepensel on Mon Apr 01, 2013 3:48 am

najib76 wrote:salam ,

ada beberapa individu yg menyatakan wuduk tak sah bila nanti guna dakwat kekal dalam PRU13.....

nampak seperti promosi jgn pergi mengundi.... Suspect Suspect

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/isu-penggunaan-indelible-ink


Keputusan:
Mesyuarat Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak Negeri Pahang yang bersidang pada 26 Oktober 2007 memutuskan bahawa harus menggunakan Indelible Ink dalam pilihanraya Malaysia berdasarkan masalah siasah syariah.

Harus tu maknanya dibenarkan

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by najib76 on Mon Apr 01, 2013 4:01 am

kalepensel wrote:
najib76 wrote:salam ,

ada beberapa individu yg menyatakan wuduk tak sah bila nanti guna dakwat kekal dalam PRU13.....

nampak seperti promosi jgn pergi mengundi.... Suspect Suspect

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/isu-penggunaan-indelible-ink


Keputusan:
Mesyuarat Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak Negeri Pahang yang bersidang pada 26 Oktober 2007 memutuskan bahawa harus menggunakan Indelible Ink dalam pilihanraya Malaysia berdasarkan masalah siasah syariah.

Harus tu maknanya dibenarkan

terima kasih...

saya dah sedia maklum...

tapi kenyataan individu ini mencurigakan ... Suspect

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Dodo Don on Mon Apr 01, 2013 4:40 am

Apakah pandangan ataupun fatwa kebangsaan mengenainya? Penggunaannya bertujuan untuk menghapus kewujudan atau tanggapan mengenai 'pengundi hantu'. Dakwat tu ada sijil halal tak? Suspect

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by thtl on Mon Apr 01, 2013 5:00 pm

majlis fatwa dan jakim semua dah OK dgn dakwat yg akan digunakan dalam PRU.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 02, 2013 3:52 am

macam mana rupa dakwat tu ? saya tak pernah tngk dakwat utk mengundi ni.. huhuhu sya fikir mcm dakwat pen Embarassed

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Dodo Don on Tue Apr 02, 2013 4:00 am

Amaran: jangan benarkan seorang yang kononnya mahu mencuba sebarang dakwat kepada anda sebelum mengundi. Ini akan menyebabkan anda tidak dibenarkan mengundi jika dakwat itu telah dikenakan kepada anda.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 02, 2013 4:11 am

Sya belum pernah mengundi.. Razz tapi ia bermanfaat kpd sya suatu hari nanti.. Terima kasih abg Dodo Don

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Dodo Don on Thu Apr 04, 2013 8:01 am

Dengan cara penggunaan dakwat ni boleh tahu siapa yang tak pergi mengundi. Bagaimana yang mengundi pos? kena dakwat juga ke?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by thtl on Thu Apr 04, 2013 8:46 am

tak payah sebab bilangan pengundi pos adalah sedikit..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Hazelgurluv on Fri Apr 05, 2013 6:46 am

ow , bgus juga kalau ada undi on9

Hazelgurluv
AHLI
AHLI

Posts : 26
Points : 36
Join date : 18/03/2013
Age : 34

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 7:27 am

Undi On9 kat USA dah buat..SPR Malaysia ni mungkin akan buat pd PRU 15 tahun 2023.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Dodo Don on Fri Apr 05, 2013 11:05 am

Kempen Online dah ada seperti Papagomo dan sebagainya. Smile

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by najib76 on Fri Apr 05, 2013 11:15 am

Dodo Don wrote:Kempen Online dah ada seperti Papagomo dan sebagainya. Smile

bang...tu kempen lain....budaya kotor ... Surprised Surprised

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Dodo Don on Fri Apr 05, 2013 11:37 am

najib76 wrote:
Dodo Don wrote:Kempen Online dah ada seperti Papagomo dan sebagainya. Smile

bang...tu kempen lain....budaya kotor ... Surprised Surprised

Saya rasa Papagomo mungkin ada sejarah dengan DSAI. No

Postmortem yg dibuat oleh BN selepas PRU12 ialah pembangkang menguasai media alternatif terutamanya lamanweb. Disebabkan lamanweb lebih lantang bercakap apa saja berbanding media lain, maka wujudlah beberapa lamanweb pro BN bagi mengimbangi kelebihan pembangkang itu.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by najib76 on Fri Apr 05, 2013 11:55 am

Dodo Don wrote:
najib76 wrote:
Dodo Don wrote:Kempen Online dah ada seperti Papagomo dan sebagainya. Smile

bang...tu kempen lain....budaya kotor ... Surprised Surprised

Saya rasa Papagomo mungkin ada sejarah dengan DSAI. No

Postmortem yg dibuat oleh BN selepas PRU12 ialah pembangkang menguasai media alternatif terutamanya lamanweb. Disebabkan lamanweb lebih lantang bercakap apa saja berbanding media lain, maka wujudlah beberapa lamanweb pro BN bagi mengimbangi kelebihan pembangkang itu.

soal ada sejarah tu saya tak ada kisah sgt...

tapi tak payahlah guna cara yg amat kotor....

Berdoa

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 11:56 am

PRU 13 banyak yg kotor2 akan masuk melalui smartfon...FB, twitter dan WhatsApp...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by najib76 on Fri Apr 05, 2013 12:00 pm

thtl wrote:PRU 13 banyak yg kotor2 akan masuk melalui smartfon...FB, twitter dan WhatsApp...

thtl undi dimana ?? Smile

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 12:01 pm

kalau nak undi Pos kena pergi ke kedutaan Malaysia di Jeddah...tapi kos flight pergi balik SAR 300.
buat apa buang duit...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by abu_aisyah on Fri Apr 05, 2013 6:23 pm

thtl wrote:kalau nak undi Pos kena pergi ke kedutaan Malaysia di Jeddah...tapi kos flight pergi balik SAR 300.
buat apa buang duit...hehehe

apakah sheikh sudah berubah?tidak lagi bersama demokrasi?hehe Cool No Smile

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 7:29 pm

masalahnya ana sekarang dok di KSA..negara yg tak terima demokrasi, di mana kita duduk dan bermukim, maka ikutlah hukum tempatan..sini sistem monarki bersyuura

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 5:37 am

saya tak daftar mengundi Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by thtl on Mon Apr 15, 2013 6:45 am

Dah 18 tahun u tak gunakan hak sbg pengundi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by noorul khairy on Mon Apr 15, 2013 5:10 pm

salam..
betul berkenaan dakwat kekal tu.mcm2 perkara yg dihebahkan.ada yg benar ada yg tidak. insyaAllah..saya salah seorang kerani pengundian n kerani yg mengira undi utk pru ke13 ni(salah seorg tukang cat jari la ni)..jadi kami dah d beri taklimat oleh pihak spr utk sebarang kemungkinan (mgkn ada yg tak nak dicat) nanti. secara fizikal rupa dakwat kekal spt dakwat pen(dlm botol).tp secara chemical saya tak pasti. dan warna nya tak semestinya hitam (seperti yg dmaklum pegawai spr)
ia di cat d atas jari dgn menggunakan berus kecil. (spt berus liquid paper tahun 90-an..hihii) jari yg akan di cat adalah jari telunjuk pada tgn kiri. (jd pastikan jari telunjuk sebelah kiri tu comel nanti Smile ..
selamat mengundi..adik hafiz blh tgk jari mak ayah nanti k. salam

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 16, 2013 12:46 am

hehehe, Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dakwat kekal tak sah wuduk ??

Post by Sponsored content Today at 9:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum