Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

View previous topic View next topic Go down

Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 06, 2013 3:03 am

Bismillahirrahmanirrahim,

Rasanya memang maklum tentang sikap sebahagian salafi yang sememangnya memisahkan diri dari sebarang unsur hizbi menurut mereka, dan dengan itu ada yang tidak mengiktiraf Ikhwani.

Tapi yang peliknya, macam mana pulak ada Ikhwani yang bersikap memisahkan diri dari Salafi, bahkan menunjukkan hostility terhadap Salafi? Padahal dalam motto mereka, telah tercatat :

"Dakwah salafiyah, tarekat sunniyah, hakikat sufiyah, hai'ah siyasiyah, jama'ah riyadhiyah, rabithah 'ilmiyah tsaqafiah, syirkah iqtishadiyah, dan fikrah ijtima'iyah."

Adakah kerana kejahilan mereka terhadap jamaah mereka sendiri? Atau kerana sudah meluap-luap rasa kehizbian? Wallahu a'lam.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Sat Apr 06, 2013 7:17 am

susah nak xplain krisis antara Ikhwan dan Salafi ni...he3

asalnya mereka ni dulu satu...semua bermula dgn Ibn Taymiyah dan Muhammad Abdul Wahab, yaitu reformasi.
kemudian split jadi Ikhwani dan Salafi.
satu berpusat di Mesir, satu lagi berpaksi di saudi arabia.

Ikhwani menjadi lawan kpd kerajaan di Egypt, manakala salafi menjadi sekutu dalam politik saudi.

Maka dari situlah mereka berbeda, satu di luar kerajaan dan satu lagi bersama kerajaan. Gerakan yg berada diluar kerajaan mempunyai fiqh politik yg berbedza dgn gerakan yg berada di dalam Kerajaan.

sama juga di Malaysia, ada salafi yg bersama BN, ada salafi yg neutral dan ada salafi yg bersama PR, mereka memiliki fiqh politik yg berbeda.

Menjawab soalan anda, ya mmg salafi dan Ikhwan berbedza kerana fiqh politik mereka berbedza. satu di luar krajaan dan satu lagi di dalam kerajaan. tapi asal mereka dari asal yg sama..Ibn Taymiyah-Muhammad AbdulWahab, mereka berbeza bila salafi berpusat di saudi dan Ikhwani berpusat di Mesir, tempat dan iklim politik telah mempengaruhi fiqh politik masing-masing.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 06, 2013 8:08 am

syaikh, kalau Ikhwani generasi muda ni macam dah tak familiar dengan dakwah Tajdid je.

Yang popular sekarang antara diorang: nak kejar dakwah dengan kuasa politik. Inspirasi diorang: Presiden Morsi di Egypt.

So, kalau nampak kat Malaysia, diorang sangat focus ke politik. Even pertelagahan sesama manhaj IM (ikram, isma, dll) bertitik tolak pada politik.

Hasilnya, dakwah manhaj IM nampak agak terbuka kerana menguatkan kuasa politik. yang aliran tradionalist pun masuk line jugak la. Siapa yang buat dakwah tajdid, akan diserang tanpa ada back-up dari Ikhwani. Sebab macam dah tak terasa hubungan antara Salafi dengan Ikhwani sekarang. Yang Salafi itu Salafi, yang Ikhwani itu Ikhwani.

Salafi dilabel "Wahabi" sebagai musuh dakwah, sekaligus musuh politik. Ikhawani tak ada nak turun tangan. Tengok saja harakah sekarang ni, dipenuhi kelompok Wahabiphobia, misalnya yang dari geng pondok yang jenis ghulat lidahnya.


Last edited by zikrulmaut_sm on Sat Apr 06, 2013 8:12 am; edited 1 time in total

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by Dodo Don on Sat Apr 06, 2013 8:11 am

Memang benarlah orang kata, politik atau ideologi boleh memisah orang yang bersaudara. Seringkali akan berlaku perkelahian dan membawa kepada pepecahan hati dalam bicara politik.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 06, 2013 8:17 am

ada antara rakan-rakan saya yang bergiat dalam harakah, dulu waktu election di Egypt, membanding-bandingkan parti IM dengan parti Salafi. saya pelik, dia ni tak tahu ke IM adalah dakwah salafiyah versi harakah? kenapa nak membezakan pulak?

Bahkan, ada juga rakan saya yang mendapat tarbiyah salah satu NGO IM di malaysia, apabila diserukan dakwah tajdid, tiba-tiba responnya sama dengan geng traditionalist. Beri gelaran 'Ustaz bid'ah' dan segala macam.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Sat Apr 06, 2013 10:41 am

Rasanya jurang antara Ikhwani Malaysia dan salafi M'sia ekoran kemunculan manhaj Madkhaliah yang agak keras menyerang IM. Buku URD Ikhwan Muflisin (Ikhwan yg bengkrap) adalah bukti serangan keras tsb.

Jika ketua dakwah tajdid pun amat anti Ikhwan, maka mana mungkin anak buah akan ada sifat positif antara satu sama lain.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 06, 2013 11:18 am

dari segi pendirian Salafi anti-hizbi itu sendiri, memang sudah maklum. mereka tetap berkeras dengan fatwa mereka.

namun, pelik juga kalau orang insiders dalam harakah manhaj IM sendiri kurang familiar dalam hal tajdid. yang sering diseru adalah "tarbiyah pembinaan dari individu hingga ke peringkat kuasa politik" tapi kurang tekankan dalam hal "tasfiyah ilmu agama".

adakah sekarang berlaku perubahan trend kecenderungan dalam orientasi dakwah? memandangkan baru-baru ni IM telah memenangi kuasa di Egypt? kalau tak, selama ni IM bergerak underground dan tak begitu war-warkan tentang politik?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Sat Apr 06, 2013 12:05 pm

IM mmg tidak tekankan tasyfiyah sbb mereka dah siqah kpd kitab2 yg disyorkan jadi silabus mereka...lagipun kitab2 baru semuanya karya ulama2 IM sendiri yg sudah terkenal handal spt Dr al-Qardhawi, Muhammad al-Ghazali, syed Qutb, prof Muhammad Qutb, Sa'id Ramadhan al-Buti, Said hawwa, dr Kareem Zaidan.

tasyfiyah yg terlalu detail dirasakan tidak penting buat Im, sebab rujukan mereka semuanya sama cuma mereka tidak guna versi tahqiq. Kalau Ibn Kathir, mereka guna versi asal, kalau Tobari, mereka guna versi asal, serah Ibn Hisham, al-Bidayah wal Nihayah sumer mereka guna versi ori...depa tak guna kitab2 tahqiq dari KSA..

IM dari segi rujukan, mereka tak akan guna kitab2 versi tahqiq dari saudi arabia...mereka guna yg dicetak di Egypt. Ini isu wathaniahj pun ada. Mesir bangga dgn al-Azhar mereka...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 06, 2013 12:11 pm

sebut pasal tsiqah, hari tu baru diskusi dengan mereka pasal tsiqah. saya kaitkan kelakuan tsiqah ni kalau berlebihan, menyerupai taqlid buta. mereka nampak macam tak suka pulak saya sebut begitu. hehehe Alamak

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Sat Apr 06, 2013 12:50 pm

Tsiqah ni salah satu rukun Ba'iah IM yg 10 tu...sebab tu mereka tak kompromi isu tsiqah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by abu_aisyah on Mon Apr 08, 2013 9:08 am

thtl wrote:Rasanya jurang antara Ikhwani Malaysia dan salafi M'sia ekoran kemunculan manhaj Madkhaliah yang agak keras menyerang IM. Buku URD Ikhwan Muflisin (Ikhwan yg bengkrap) adalah bukti serangan keras tsb.

Jika ketua dakwah tajdid pun amat anti Ikhwan, maka mana mungkin anak buah akan ada sifat positif antara satu sama lain.


ustaz akan bedah buku yg dimaksudkan suatu hari nanti.insyallah.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 9:19 am

selagi masih kerja saudi, mmg tak bolehlah...patutnya kena cepat sebelum buku tu dah basi, ana cuti 3 bulan mulai awal June..kita tengok camna ...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by laboo on Thu Apr 25, 2013 4:42 pm

Saya bersetuju bahawa perkara sebegini berlaku disebabkan golongan ekstrim salafi yang terlalu melampau menyerang kelompok IM sehingga menimbulkan kemarahan mereka. Akibatnya telah menimbulkan permusuhan dan ketidakpuasan hati.

Dan jika golongan IM tidak menggunakan kitab-kitab yang ditahqiq oleh ulamak saudi atau mereka yang diiktiraf oleh ulamak saudi, maka terdapat juga ulamak atau mereka yang mengaku bermanhaj salafiyyah yang tidak menggunakan kitab yang ditahqiq selain ulamak saudi atau mereka yang diiktiraf oleh ulamak saudi.

laboo
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 14/02/2013

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by yat on Tue Apr 30, 2013 1:30 am

thtl wrote:selagi masih kerja saudi, mmg tak bolehlah...patutnya kena cepat sebelum buku tu dah basi, ana cuti 3 bulan mulai awal June..kita tengok camna ...

copek sikit...haha...bedah2 buku ni memang best

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by nazri kl on Tue Apr 30, 2013 9:34 am

Salam,

Saya tak bersetuju dengan kenyataan zikrulmaut.

Perbezaan pendapat antara ISMA dan IKRAM bukan sebab politik.
Ada perbezaan pendapat antara Us Dollah Zaik dan pimpinan jamaah yg lain,dah lama dah sebelum
2008 yg akhirnya ISMA keluar drp jamaah rasminya 2010.

Saya lebih setuju dengan kenyataan THTL bahawa perbezaan pendapat yg besar adalah antara Ikwani dengan Salafi aliran Makhdali spt Us Rasul Dahri dan ILMU.

Dengan aliran salafi yg lain ikhwani tak de masalah.

Dalam PAS sendiri Dr Johari Mat di lantik senator.

Malah ramai ustaz pimpinan PAS yg mesra salafi spt Us Nasaruddin Tantawi, Us Nik Aziz, Us Harun Taib, Us Hj Hadi.

Hanya US Harun Din je dan segelintir yg tak mesra golongan salafi.

Begitu juga semua NGO-NGO seperti IKRAM,ISMA dan Haluan memang tak de masalah dengan golongan salafi malah
Us Maszlee Malik sendiri adalah pimpinan IKRAM (DPN IKRAM).

nazri kl
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 6
Join date : 08/04/2013

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by yat on Wed May 01, 2013 3:03 am



tgk syeiklh walid cakap, dia ni kira geng2 reformist kat saudi tapi bila ditanya pasal dia dituduh sokong ikhwan, dioa cakap 'nauzubillah' sampai 3 kali, lepas tu dia cakap 'we donlt want morsi in this country'...memang saudi taka akan bgi ikhwan berkembang, tokoh reformis dia pun sendiri kutuk ikhwan

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Wed May 01, 2013 11:31 pm

yat,
itu Prince Walid daa. playboy dan tokey arab saudi yg bertaraf bilionaire..he3 anak buah keluarga diraja saudi, cam Tengku di Malazia laa...matruk

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by abu_aisyah on Fri May 03, 2013 4:22 am

matruk?sheikh ni?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Fri May 03, 2013 10:21 am

Ya, kata2nya ditinggaklan, tak leh pakai. dia adalah bilionaire saudi, tokoh perniagaan arab paling berpengaruh di timur tengah, no 1.
Google: Prince alWaleed bin Talal bin Abdul Aziz alaa Saud

cth:
Prince saudi bilionaire

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by abufaqeeh on Thu Sep 05, 2013 6:19 am

1. golongan salafi di saudi hanya bersama pemerintah, tidak ada yang berani menegur/mengkritik pemerintah aka raja saudi.

2. sebab itu lah golongan salafi di negara-negara arab tidak ada kerjasama atau kesepakatan dalam menegur pemeritah-pemerintah di negara-negara arab.

3. ada golongan salafi yg menyokong dr yusof qaradhawi dalam isu mesir dan ada yg tidak bersetuju.

4. dari satu sudut (mungkin tidak) kelihatan golongan salafi di negara arab hanya berdiam diri apabila pemerintah negara arab menindas rakyat mereka sendiri, hanya yg bangkit membela adalah golongan politik islami (spt ikhwani/alqaedah)

5. kalimah "khawarij" yg dimainkan oleh setengah golongan salafi pro kerajaan untuk cop golongan salafi yg tidak bersama kerajaan menjauhkan lagi titik persamaan.

ini yg bermain di fikiran saya, mungkin benar dan mungkin tidak.

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by thtl on Thu Sep 05, 2013 11:52 am

sahih,
salafi saudi mmg sama-sama mengasaskan Daulah Saudiah..Imam Saud dan Imam Muhammad abd Wahab. salafi dan kluarga diraja al-Saud adalah dua gandingan yg asal semasa penubuhan Dawlah KSA sekarang...sbab tu depa tak kritik antara satu sama lain. mereka adalah satu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by abufaqeeh on Thu Sep 05, 2013 12:06 pm

tu lah yg hairannya, kalau gitu memang x wujud salafi yg TIDAK bersama kerajaan di saudi, pahtu byklah salafi dari negara lain yg ikut mereka, ramailah yg berhujah dgn hujah2 mereka.

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Sun Oct 20, 2013 11:03 pm

Assalamu 'alaikum. Ana ada create topic dengan tajuk "[Analisis]: Aliran Salafi Saudi dan aliran Ikhwanul Muslimin adalah bersaudara" di Forum AFN. Jemput diskusi topik ini di sana:

http://al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=19&id=42190&Itemid=205#42190

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by abubakar on Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

zikrulmaut_sm wrote:Assalamu 'alaikum. Ana ada create topic dengan tajuk "[Analisis]: Aliran Salafi Saudi dan aliran Ikhwanul Muslimin adalah bersaudara" di Forum AFN. Jemput diskusi topik ini di sana:

http://al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=19&id=42190&Itemid=205#42190
Boleh tak tolong berikan definisi kamu dgn apa itu Salafi Saudi?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Mon Oct 21, 2013 12:09 am

straight to the point. Salafi dari Arab Saudi. dakwah tauhid sebagai orientasi utama. yang mengajarkan fiqh taat pemerintah.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ketika Ikhwani cuba membezakan diri dengan Salafi

Post by Sponsored content Today at 9:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum