Dunia di ambang perang.

View previous topic View next topic Go down

Dunia di ambang perang.

Post by Dodo Don on Sat Apr 06, 2013 9:42 am

Assalamualaikum wbr.

Selain dari peperangan kecil yang dialami oleh Malaysia di Lahad Datu, terdapat konflik kian meruncing di semenanjung Korea. Korea Utara telah mengulangi amarannya untuk menyerang US. Kini telah memberi surat kepada kedutaan asing di Pyonyang keselamatan mereka tidak terjamin lagi selepas 10/4/13. Ini menunjukkan mereka bukan lagi cakap kosong. Mungkin bagi mereka kuasa besar US perlu diajar bahawa mereka bukanlah pemerintah dunia yang boleh menindas negara yang tidak sehaluan dgnnya. Kita tidak tahu apa yang bakal dilakukan oleh KU mungkin memulakan perang nuklear yang menjadi kebimbangan penduduk bumi. Siapa yg kalah belum tentu lagi tetapi yang pasti sekiranya semua senjata nuklear dilepaskan oleh KU akan memberi impak kepada seluruh bumi. Malaysia juga temasuk dalam radius yang boleh dicapai oleh peluru jarak jauh KU. Mungkinkah peluru yang dilepaskan akan tersasar ke negara lain? Kalau dulu Jepun mencetuskan perang dunia-2, apakah akan diulangi oleh jirannya pula?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 06, 2013 9:45 am

Abg Dodo Don.. biar betul ni.. pernah dngr yg Korea nk lncarkn Nuclear, tpi takkan la dlm masa terdekat.. huhuhu..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Solah on Sun Apr 07, 2013 5:48 am

Wsalam.

Setuju dengan isu yang diutarakan oleh Dodo Don.

KU ni master of propaganda kepada rakyatnya sendiri, tapi diorang ni gak berani ambik tindakan drastik macam 2 insiden pada 2010 (tembak torpedo & artillery kat KS).

Sekarang Kim Jong-Un jadi ketua, mesti dia pun nak buktikan kejantanan dia & better than his father....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 35
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by alDayyan on Tue Apr 09, 2013 4:40 am

ermm..KU vs AS dan KS.. kalau semua legasi AS lancarkan nuke kat KU tu.. rasanya sehari je utk kasi lenyapkan KU dari muka bumi..xtaulah kalau2 AS dan legasinya ada teknologi yg boleh mengalihkan bom nuklear tu ke angkasa lepas..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Mohd. Ikram on Tue Apr 09, 2013 2:43 pm

Pada saya, orang yg berfikiran waras takkan buat perang nuklear... Ada nuklear ni cuma simbol...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Dodo Don on Tue Apr 09, 2013 4:39 pm

KU mengulangi amaran agar rakyat asing meninggalkan negaranya. Samada menggunakan senjata nuklear atau tidak, KU memang sudah dicop sebagai negara jahat. Jadi KU memang tidak akan teragak-agak menggunakannya. Lagi pun mereka dalam keadaan sengsara dan terdesak kerana sekatan ekonomi. Perang atau tidak itulah keadaannya. Berbanding dgn US yang dalam keadaan selesa dan perlu menjaga imej baiknya dari menggunakan senjata pemusnah.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 09, 2013 5:06 pm

Abg Dodo Don, Bukan ke Korea Utara minta warga asing tinggalkn Korea Selatan ? tak tahu sahih ke tak ape yg sya dapat tahu.. WA

Sumber didapati di :-http://www.bbc.co.uk/indonesia/majalah/2013/04/130409_korut_evakuasi.shtml

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by zikrulmaut_sm on Wed Apr 10, 2013 6:40 am

kalau capitalist vs, komunis, mungkin belum capai full global scale. cuma, kesan dari nuclear war tu memang akan merebaklah.

tapi kalau muslim vs. musyrik harbi, memang totally global scale.


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Dodo Don on Wed Apr 10, 2013 6:54 am

Ya, yang kita bimbang ialah kesan nuklear. Perang dunia mungkin tidak berlaku kecuali China bersekutu dgn KU.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Dodo Don on Sat Apr 13, 2013 2:06 pm

KU telah memberi amaran agar Jepun tidak mencampuri krisis di semenanjung Korea. Jika Jepun menyertai US dan Korea Selatan, maka negara itu juga akan diserang. Berikutan itu, Jepun telah meletakkan beberapa peluru penangkis Patriot utk melindungi Tokyo disamping menegaskan mereka akan bertindak balas jika diserang oleh KU. Manakala US sedia menawarkan pakej bantuan jika KU sedia utk menghentikan program senjata nuklearnya. Apakah US mula gentar dgn ancaman KU?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 2:21 pm

sekarang semua sibuk nak atur financisl crisis negara masing2 rasanya ada kemungkinan jugak peperangan perlu di cipta oleh kuasa2 besar ini untuk kepentingan mreka...

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Dunia di ambang perang.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum