Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

View previous topic View next topic Go down

Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by ummuyaser on Sat Apr 06, 2013 1:39 pm

[url=]

[url=]

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 06, 2013 1:54 pm

Syukran.. Perkongsian yang menarik Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by ummuyaser on Sat Apr 06, 2013 1:57 pm

Afwan, Sheikh TH ada komen ka tentang ni....?

http://www.ismaweb.net/v4/2013/04/menjawab-fatwa-dr-zaharuddin/

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by thtl on Sat Apr 06, 2013 10:25 pm

Rasanya pendapat UZAR lebih mantap berbanding ISMA. Namun ISMA masuk PRU secara solo, kemungkinan akan hilang deposit di kawasan yg ditandinginya.
Dalam fiqh politik, ISMA bermanhaj konservatif (terikat dgn keadaan zaman khilafah Islam khususnya zaman Ibn Taymiyah, manakala manhaj UZAR adalah fiqh al-maqosyid, menyesuaikan fiqh politik dgn perubahan politik demokrasi di Malaysia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by ummuyaser on Sun Apr 07, 2013 5:34 am

Ana nampak ISMA agak tegas dengan pandangannya. Ada kala kelihatan macam menunjuk-nunjuk yang merekalah yang lebih hebat dan lebih pandai. WA

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by yat on Sun Apr 07, 2013 5:48 am

thtl wrote:Rasanya pendapat UZAR lebih mantap berbanding ISMA. Namun ISMA masuk PRU secara solo, kemungkinan akan hilang deposit di kawasan yg ditandinginya.
Dalam fiqh politik, ISMA bermanhaj konservatif (terikat dgn keadaan zaman khilafah Islam khususnya zaman Ibn Taymiyah, manakala manhaj UZAR adalah fiqh al-maqosyid, menyesuaikan fiqh politik dgn perubahan politik demokrasi di Malaysia.

ISMA telah berekali2 meningatkan,. mereka hanya bertanding di kawasan majoriti muslim tapi BN atau PR letak calon non muslim...tiada pertembungna antara ISMA dengan PAS/UMNO...Xifu naseer pun setuju dgn slogna mereka "undilah calon muslim berwibawa"....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by thtl on Sun Apr 07, 2013 9:53 am

yat,
mestilah bertembung...sebab undi org melayu akan split..

cth: P XX
jumlah pengundi 50,000
Melayu 25,000
Cina 15,000
India 7,000
Lain2 3,000

keputusan:
BN 19, 000
PR 18,000
ISMA 11,000
Undi rosak: 1000
peratus keluar mengundi 98%

Maka ISMA telah menafikan kemenangan kpd PR...Maka PR tentulah akan marah kpd ISMA.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by yat on Sun Apr 07, 2013 11:07 am

takpa, kan PR sendiri cakap mereka dah bnyk sokongan rakyat, takat picisan mcam ISMA ni, tak yah la takut..ni ada lak kempen Asal Bukan Isma (ABI)....kenan tuduh dibayar BN lagi...kalau dah ramai sokongan apa takut? biarlah mereka bertanding, inik negara demokrasi ma

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by thtl on Sun Apr 07, 2013 12:29 pm

mungkin ISMA nak test the water sebelum IM Malaysia masuk politik sepenuhnya macam di Egypt...
saya pun tak pasti, kemasukan ISMA ke dalam PRU mendapat sokongan dari rakan2nya yg lain spt HALUAN dan IKRAM

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by Mohd. Ikram on Sun Apr 07, 2013 8:17 pm

Off topik

sampai bila nak selesai perpecahan ni... nabi dah tunjuk jalan, susah sangat ke nak ikut? Cer kita try sekali ramai2 teori yang Nabi SAW bagi... jadi ke tidak...

Ok, back to topic... huhu

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by helper on Mon Apr 08, 2013 4:49 am

ISMA patut bertanding paling kurang 112 kerusi berpalimen, baru sesuai dengan selogan, undilah calon yang berwibawa.

7 kerusi tak dapat buat apa2 kelebihan dalam politik di malaysia ini

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by nazri kl on Mon Apr 08, 2013 9:00 am

Salam,

Setahu saya drp pimpinan IKRAM , kami tidak menyokong calun-calun ISMA.

Kami menyokong bekas ahli-ahli jemaah yg bertanding dlm PAS dan PKR.

bagaimanapun kita menghormati pendirian ISMA dengan ijtihad mereka.

Semoga segala perbezaan pendapat dapat berjalan dalam suasana ukhwah islam.

Nazri Hassan-Ahli IKRAM 02.

nazri kl
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 6
Join date : 08/04/2013

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 9:03 am

Baguslah, sekarang kita dah ada ahli IKRAM untuk menjawab segala isu mengenai Ikram atau isma dan Haluan...syukran

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by nazri kl on Mon Apr 08, 2013 9:07 am

Salam,

Saya hanya ahli level 02, bukan pimpinan IKRAM.

Pimpinan biasanya 04-05.

Mungkin saya tidak boleh menjawab SEGALA isu tentang Haluan,IKRAM dan Isma. Sikit-sikit boleh kot.


nazri kl
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 6
Join date : 08/04/2013

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by abu_aisyah on Mon Apr 08, 2013 9:11 am

masa awal2 isu isma ni,saya ada terbaca tp tidak ingat dimana.katanya ikram tidak lagi mengiktiraf isma.sebarang kenyataan yang dikeluarkan oleh isma yg disandarkan kepada ikram tidak sah.lebih kurang camtu.betul ke nazri kl?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 11:38 am

level 02 tu rasanya mu'ayyid qawwiy belum dalam saf qiyadi..level 4 and 5
maka maklumat ttg polisi dan dasar harakah tak dapat...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by nazri kl on Mon Apr 08, 2013 12:29 pm

Salam Abu Aishah,

Saya bila nak memberi pendapat tentang ISMA ni memang terlalu berhati-hati sebab ISMA dan JIM dahulunya adalah dalam satu jamaah.

Yang saya tahu rasanya tahun 2010 secara rasmi ISMA telah keluar drp jamaah dan tidak mahu bersama dalam IKRAM.

Hanya ahli-ahli ISMA yg nak bersama jamaah sahaja masuk ke IKRAM.

Bagi saya apa-apa perbezaan pendapat dengan ISMA hendaklah di nyatakan dgn akhlak ukhwah islam kerana kedua-dua golongan samada IKRAM dan ISMA dan byk lagi jamaah khusus yg lain adalah
kumpulan org-orag beriman.

Ya , sejak IKRAM terbentuk segala pendirian ISMA tidak merujuk kepada jamaah lagi dan tidak ada kaitan dengan IKRAM.

Apa yg penting walaupun tidak lagi bersama dalam jamaah tapi sentiasa menghormati ijtihad masing-masing yang berlainan.

nazri kl
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 6
Join date : 08/04/2013

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 9:44 pm

Rasanya JIM dah resmi bubar dan ahlinya masuk IKRAM

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by abu_aisyah on Wed Apr 10, 2013 12:26 pm

ustaz ahli mane skrang?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 12:29 pm

saya tak join mana-mana...jadi maca DYQ..free lance

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan UZAR vs Pandangan ISMA tentang mengundi Calon Non Muslim

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum