salah ikut imam

View previous topic View next topic Go down

salah ikut imam

Post by abu_aisyah on Mon Apr 08, 2013 8:57 am

assalamu 'alaikum

1.bagaimana status solat si A apabila dia mengikut (masbuk) kepada si B yg rupenyer si B itu adalah makmum?ini kes tak perasan.

2.apa yg perlu si B lakukan jika dlm keadaan die menjeling,dia mendapati si A masih mengikutnya (tanggapan,si B tak pasti si A masih mengikutnya atau sudah mengikut imam kepada si B)

3.b0leh tak si A menukar niat makmumnya daripada si B kepada imam yang diikuti oleh si B ketika solat?


_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 9:11 am

Dalam fiqh syafi'iy dan hanabilah mmg boleh si A ikut si B

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by abu_aisyah on Mon Apr 08, 2013 9:16 am

dalam keadaan si B sedang menjadi makmum.si A mungkin ingat si B solat bersendirian rupenyer tidak.si B sedang mengikut imam lagi.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 9:41 am

pelik sungguh...
Jika ia tidak disengajakan, maka dimaafkan, ubahlah niat. Rakaat yg dikira ialah solat jamaah bersama Imam asal, imam rawatib sebab tak sah dia berimamkan si B sedangkan Imam rawatib masih ON...
rakaat refresh semula dgn Imam tetap.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by abu_aisyah on Mon Apr 08, 2013 11:15 am

itu yg berlaku tadi.ada orang ikut ana sedangkan ana adalah makmum.tapi tak sempat nak jumpe orag tu tanye sbb nak cepat.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 11:34 am

Next time, enta kena bagi bahasa isyarat " don't follow me" kpd mamat yg cuit bahu enta tu...
bahasa isyarat tidak membatalkan solat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 08, 2013 2:09 pm

ustaz, bahasa isyarat tu, boleh ke lebih dri tiga pergerakkan ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 9:42 pm

boleh, sebab yg bergerak cuma lengan dan jari
lagipun yg tetapkan 3 pergerakan tu cuma ketetapan mazhab syafi'iy shj..mazhab lain tak ada..bergeraklah semaunya asalkan ia ada tujuan yg mustahak...misalnya nak selamatkan baby...nak buka pintu pun boleh..nak matikan HP pun boleh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by alDayyan on Tue Apr 09, 2013 4:06 am

thtl wrote:boleh, sebab yg bergerak cuma lengan dan jari
lagipun yg tetapkan 3 pergerakan tu cuma ketetapan mazhab syafi'iy shj..mazhab lain tak ada..bergeraklah semaunya asalkan ia ada tujuan yg mustahak...misalnya nak selamatkan baby...nak buka pintu pun boleh..nak matikan HP pun boleh

mmg x pe ye sekalipun terpaksa mengalihkan badan dari arah kiblat? contohnya membuka pintu ada org nak masuk dalam rumah..

atau ada org beri salam, boleh ke kita yg tgh solat tu jawab salam dia pastu pergi bukakan pintu untuk dia masuk..samada pastu boleh diteruskan solat atau ulang solat semula?
mana lebih baik? Entah laa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 09, 2013 4:10 am

atau ada org beri salam, boleh ke kita yg tgh solat tu jawab salam dia pastu pergi bukakan pintu untuk dia masuk..samada pastu boleh diteruskan solat atau ulang solat semula?
mana lebih baik?


Tidak khusyuk lah solat tu klu jawab salam dari org luar hehehe
Ustaz Thtl akan jelas kan Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Tue Apr 09, 2013 7:09 am

1. jawa salam dgn isyarat tangan bukan dgn mulut

2. Jalan buka pintu dgn syarat dada masih hadap kiblat dan tidak terlalu jauh. Rumah Aisyah dulu sempit je, maka tiga langkah je dah boleh buka pintu, kalau rumah kita double storey dan kita solat tingkat atas dan turun buka pintu tingkat bawah, batallaa...camtu..

Lihat tajuk: perkara2 yg harus diakukan ketika solat dalam kitab Fiqh..ada 9 atau 10 rasanya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by abu_aisyah on Tue Apr 09, 2013 4:26 pm

ustaz,
soalan lanjutan,jika saya bertemu dengan si A tu sekali lagi,saya bagitahu die dan rupenyer die terus ikut saya pada hari itu...adakah di perlu qada'?

ninja,
rasulullah pernah solat dan ketika solat dia teringatkan zakat yg belum disimpannya,aisyah membuka pintu,rasulullah mengalihkan kaki aisyah ketika solat,cucu nabi bermain2 diatas badan nabi dan nabi biarkan,rasulullah menjawab salam dengan isyarat dan beberapa2 perkara lain lagi.adakah rasulullah tidak khusyuk?ni boleh bukak topik baru ni. Smile Smile dan topik jawab salam ketiuka solat. Smile Smile

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 09, 2013 4:44 pm

hehehe, syukran.. kadangkala khuatir sbb ramai manusia zaman sekarang lebihkan hal dunia dari hal akhirat huhuhu..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Tue Apr 09, 2013 9:29 pm

Abu,
tak perlu qadha', apa yg tidak disengajakan tidak membatalkan solat. Solat ni kalau dah burn, burntlaa...tak ada qadha sebenarnya..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by abu_aisyah on Wed Apr 10, 2013 7:12 am

Like

jazakallahu khairan

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by Dodo Don on Wed Apr 10, 2013 12:16 pm

Ustaz,
Saya ada terbaca hadith yang menceritakan sahabat yang solat sunat selepas fardu suboh, lalu Nabi saw bertanya sahabat itu dan jawabnya dia tidak sempat melakukan sunat sebelum suboh maka dia lakukan selepasnya. Nabi saw tidak berkata apa-apa.

Soalan saya: Jika solat sunat pun boleh diqadha kerana sahabat ini dikatakan seorang sentiasa melakukan sunat sebelum suboh, apakah solat fardhu tidak perlu diqhada?

Soalan kedua: Jika seorang terlajak tidur sehingga habis waktu suboh. Apakah dia tidak perlu qhada solat suboh?

Salam,Jazakallah Khair

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Wed Apr 10, 2013 1:19 pm

1. boleh qadha solat sunat rawatib mu'akkad, sebab ada nas spt yg sedara katakan

2. Ya, kalau dia terlajak, mmg kena qadha' sbb itu ada nas.

manakala qada' yg lain tak ada nas. Itu cuma qias.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by Dodo Don on Thu Apr 11, 2013 4:08 am

Salam Ustaz,

Jika fatwa baru yang mengeluarkan hukum berdasarkan qias, cth fatwa merokok itu haram. Apakah kita boleh memilih utk tidak mengikutnya.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by thtl on Thu Apr 11, 2013 8:25 am

Ya
sbb fatwa hanyalah anjuran supaya manusia dijauhi dari kerosakan dan pembaziran resources

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah ikut imam

Post by Sponsored content Today at 3:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum