Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 13, 2013 1:23 am

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamu 'alaikum,

Berapa banyak yang anda telah tahu tentang ilmu tauhid?

Di sini ada lebih 40 perkara berkaitan tauhid:

Download link:

1. Format Word: http://www.mediafire.com/?dbg59ud79io7j2d
2. Format PDF: http://www.mediafire.com/?kjea420e3qcyh7z


Last edited by zikrulmaut_sm on Sun Apr 21, 2013 1:42 am; edited 4 times in total

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by abubakar on Sat Apr 13, 2013 2:16 am

Ebook ke mp3 ke apa ini?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 3:06 am

doc untuk hphone tuan dah download dah jazakAllah khair Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 13, 2013 6:45 am

abubakar wrote:Ebook ke mp3 ke apa ini?

ini file Word. kalau nak jadikan PDF pun boleh. cuba save as, kemudian ubah pilihan format DOCX kepada PDF, kemudian tekan save.

Ibnu Hisyam wrote:doc untuk hphone tuan dah download dah jazakAllah khair Smile

akhi ibnu hisyam online pakai phone ke?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 7:02 am

ZSM,

sapa pengarang asal artikel tu?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 13, 2013 7:07 am

penulis document ni saya. bukan artikel pun sebenarnya, cuma short note. saya ringkaskan dari kitab lain dalam bentuk paling ringkas.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 8:55 am

Like

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 12:41 pm

ya guna phone tuan Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 13, 2013 3:11 pm

rasanya no problem kalau pakai phone. saya dah cuba download pakai phone. kalau tak boleh yang format word, try yang format pdf. saya dah edit post saya sebelum ni untuk tambah link.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 4:08 pm

Like

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by abubakar on Sat Apr 13, 2013 6:45 pm

thtl wrote:ZSM,

sapa pengarang asal artikel tu?

Dlm bab agama ini saya paling minat sekali bab teologi tp setakat ini yg saya belajar byk kpd isu antara asyairah/maturidiah-salafi, yg lain-lain itu ada juga tp sgt basic cthnya jahmiyah, qadariyah dsb.

Bolehkah Tuan cdgkan kpd saya kitab berbahasa melayu/inggeris yg ada membahaskan isu teologi terutamanya antara ahlussunnah dgn muktazilah,qadariyyah, jahmiyyah dsb. Maksud saya kira mcm kitab perbandingan lah antara aqidah ahlussunnah dgn yg lain-lain sbb pada saya kefahaman itu mungkin tak sepenuhnya sekiranya belajar sesuatu tanpa didedahkan dgn apa lawan dia.

Buat masa ini kemampuan saya baca kitab dulu utk dpt maklumat asas, mungkin lain masa saya akan cuba perderas lg dgn ustaz-ustaz yg ada lah.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Apr 13, 2013 6:58 pm

abubakar wrote:
thtl wrote:ZSM,

sapa pengarang asal artikel tu?

Dlm bab agama ini saya paling minat sekali bab teologi tp setakat ini yg saya belajar byk kpd isu antara asyairah/maturidiah-salafi, yg lain-lain itu ada juga tp sgt basic cthnya jahmiyah, qadariyah dsb.

Bolehkah Tuan cdgkan kpd saya kitab berbahasa melayu/inggeris yg ada membahaskan isu teologi terutamanya antara ahlussunnah dgn muktazilah,qadariyyah, jahmiyyah dsb. Maksud saya kira mcm kitab perbandingan lah antara aqidah ahlussunnah dgn yg lain-lain sbb pada saya kefahaman itu mungkin tak sepenuhnya sekiranya belajar sesuatu tanpa didedahkan dgn apa lawan dia.

Buat masa ini kemampuan saya baca kitab dulu utk dpt maklumat asas, mungkin lain masa saya akan cuba perderas lg dgn ustaz-ustaz yg ada lah.

kalau Syarah Aqidah Wasithiyah Ibnu Taimiyyah (syarah oleh Syaikh Al-Utsaimin), pernah baca? dalam tu ada perbincangan tentang beberapa perkara yang enta sebutkan.
kalau enta boleh baca arabic, rasanya boleh dapat online. kalau version terjemahan, ada dalam bentuk buku.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 7:17 pm

AB,
1. Kitab al-Milal wal Nihal (kitab Aliran dan Anutan), oleh al-Shahrastani, ada terjemahan Indo.

2. Kitab al-Fisal fi al-Milal wa al-Ahwa` wa al-Nihal (Pemisah yang membezakan antara agama, fahaman dan anutan) oleh Ibn Hazm, ada terjemahan Indo

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by abubakar on Sat Apr 13, 2013 10:17 pm

Terima kasih Tuan-tuan semua atas cadangan yg diberikan.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Mon Apr 15, 2013 11:49 am

Himpunan kuliah Tauhid oleh Ustaz Halim Hassan:

1. Apa itu Tauhid: ---> http://www.youtube.com/watch?v=XNIY9jZLqEA

2. Berbagai-bagai jenis Tauhid ---> http://www.youtube.com/watch?v=vrNg4ztLYRg

3. Bahaya Syirik besar ---> http://www.youtube.com/watch?v=9Tg0-HLc4b8

4. Apakah Syirik kecil ---> http://www.youtube.com/watch?v=kJETEEBB5pU

5. Faedah-faedah Tauhid ---> http://www.youtube.com/watch?v=3LAasdg965I

6. Meninggalkan tauhid mengikuti syirik ---> http://www.youtube.com/watch?v=S6k2EX2SjhU

7. Tauhid vs. Syirik ---> http://www.youtube.com/watch?v=Lx4FzHwZiyQ

8. Apakah syirik masih wujud ---> http://www.youtube.com/watch?v=5TeoI9HjfNw

9. Berdoa kepada yang mati/hidup ---> http://www.youtube.com/watch?v=vilSJAifcO4

10. Hadits bermula aqidah ---> http://www.youtube.com/watch?v=Y6a2UOs6tIg

11. Allah bersifat dan bernama ---> http://www.youtube.com/watch?v=vCRel8MmDks

12. Thoghut ---> http://www.youtube.com/watch?v=PccTu0FxmYc

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Mon Apr 15, 2013 5:34 pm

Dari artikel 'Terus Mengulang Pelajaran Tauhid — Muslim.Or.Id'
muslim.or.id/aqidah/terus-mengulang-pelajaran-tauhid.html


Dahulu Syaikh Muhammad –rahimahullah- menulis Kitab At Tauhid. Beliau mensyarahnya untuk murid-muridnya dan mengulang-ulang pembahasan-pembahasannya kepada mereka. para muridnya kemudian berkata kepadanya, “Wahai Syaikh, kami ingin engkau merubah pelajaran ini dengan pelajaran yang lain, seperti kisah, sirah dan sejarah.” Syaikh berkata, “Kita akan pertimbangan hal itu insya Allah.”

Esok harinya Syaikh menemui mereka dengan raut wajah yang sedih dan seperti sedang berfikir. Para muridnya pun bertanya kepadanya sebab kesedihannya.

“Aku mendengar di desa tetangga seorang laki-laki menempati rumah baru. Namun ia khawatir diganggu oleh jin, dan ia pun menyembelih seekor ayam jago untuk jin tersebut di depan pintu rumahnya, dalam rangka taqarrub kepada jin. Aku telah mengutus seseorang untuk mengecek tentang perkara ini”, Syaikh menjelaskan.
Ternyata, para muridnya tidak begitu terpengaruh dengan berita tersebut. Mereka hanya mendoakan laki-laki itu dengan hidayah dan mereka pun diam.

Esok harinya lagi, syaikh bertemu kembali dengan mereka dan berkata,
“Kita telah mengecek tentang kabar kemarin. Ternyata perkaranya tidak seperti yang sampai kepadaku. Laki-laki itu ternyata tidak menyembelih seekor ayam jantan untuk taqarrub kepada jin, akan tetapi ia telah berzina dengan ibunya.”

Spontan para muridnya menjadi sangat emosi. Mereka mencela dan terus mencela. Mereka berkata, orang itu harus dingkari, harus dinasehati, harus dihukum.. mereka sangat gaduh dan ramai.
Syaikh kemudian berkata, “Sungguh aneh urusan kalian itu, demikian kalian mengingkari orang yang terjatuh kepada dosa besar, padahal ia tidak sampai keluar dari agama Islam (murtad –pent) karenanya, namun kalian tidak mengingkari orang yang terjatuh kepada perbuatan syirik, menyembelih untuk selain Allah dan beribadah kepada selain-Nya.

Para murid pun terdiam. Lalu Syaikh memerintahkan salah satu dari mereka, “Ambillah kitab tauhid, kita akan menjelaskannya kembali..”

[Dinukil dari kitab "Irkab Ma'anaa" Syaikh Dr. Muhammad Al Arify]

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Dodo Don on Tue Apr 16, 2013 12:13 pm

Bagaimanakah seseorang itu beramal dengan ilmu tauhid?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Apr 16, 2013 12:17 pm

Dodo Don wrote:Bagaimanakah seseorang itu beramal dengan ilmu tauhid?

amal sebagaimana yang diamalkan rasul.

tauhid adalah hakikat kepada wahyu sejak rasul pertama hingga rasul terakhir. yang membezakan hanya syariat mengikut zaman. namun hakikat di sebalik itu tetap sama, iaitu tauhid. sebab tu Islam dinamakan "agama tauhid".

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Apr 16, 2013 12:18 pm

maksud saya, ikutlah sunnah rasul.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Dodo Don on Tue Apr 16, 2013 12:35 pm

Bagaimana cara nak menadapat hakikat itu. Amalan yang biasa dilakukan boleh menjadi rutin dan tidak lagi berkesan di hati.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Apr 16, 2013 12:43 pm

ok, saya cuba ambil satu amalan rutin: solat. sebenarnya perasaan "tak berbekas" tu boleh jadi kita kurang memahami maksud bacaan solat. bukan tak tahu maksud, tapi kurang memahami.

bila kita sebut nama Allah dalam solat, misalnya ketika takbir "Allaahu akbar", adakah hati kita sudah menafikan kebesaran perkara lain dan itsbat sifat kebesaran hanya untuk Allah saja? adakah ketika itu kita masih teringat urusan kerja atau urusan keluarga kita yang masih tak selesai hingga ia menjadi tandingan kepada kebesaran hukum Allah yeng menyuruh kita meluangkan waktu untuk solat?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Dodo Don on Tue Apr 16, 2013 1:12 pm

Benar. bagaimanapun ibadat khusus hanyalah beberapa minit. cthnya 5 hingga 10 minit kalau x 5 waktu pun tak sampai sejam. Adakah cukup waktu sejam itu kita mengingati Allah dalam tempoh 24jam? Apakah waktu yang lain kita dikira lalai?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Apr 16, 2013 1:34 pm

sunnah rasul ada untuk ibadat khusus dan ibadat umum.

1. untuk memenuhi haq Allah:
perlukan ibadat khusus dengan kaifiyat tertentu yang tidak boleh direka-reka.

2. untuk memenuhi haq makhluk:
kita boleh gunakan bermacam-macam cara tanpa perlu ditetapkan kaifiyat tertentu. ini ibadat secara umum. niatkan untuk memenuhi haq orang lain/makhluk lain seperti mana yang diperintahkan dalam Al-Qur'an dan As-Sunnah, maka ia dikira "mengingati Allah juga". dengan kata lain, memenuhi haq makhluk sama erti dengan "sadaqah".

lihat hadits ini:



Hadits Arba'in Imam An-Nawawi no. 25, Bab: Bershadaqah Dari Kelebihan Harta

عَنْ أَبِي ذَرٍّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ : أَنَّ نَاساً مِنْ أَصْحَابِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى الله عليه وسلم قَالُوا لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَا رَسُوْلَ اللهِ، ذَهَبَ أَهْلُ الدُّثُوْرِ بِاْلأُجُوْرِ يُصَلُّوْنَ كَمَا نُصَلِّي، وَيَصُوْمُوْنَ كَمَا نَصُوْمُ، وَتَصَدَّقُوْنَ بِفُضُوْلِ أَمْوَالِهِمْ قَالَ : أَوَ لَيْسَ قَدْ جَعَلَ اللهُ لَكُمْ مَا يَتَصَدَّقُوْنَ : إِنَّ لَكُمْ بِكُلِّ تَسْبِيْحَةٍ صَدَقَةً وَكُلِّ تَكْبِيْرَةٍ صَدَقَةً وَكُلِّ تَحْمِيْدَةٍ صَدَقَةً، وَكُلِّ تَهْلِيْلَةٍ صَدَقَةً وَأَمْرٍ بِالْمَعْرُوْفِ صَدَقَةً وَنَهْيٍ عَن مُنْكَرٍ صَدَقَةً وَفِي بُضْعِ أَحَدِكُمْ صَدَقَةً قَالُوا : يَا رَسُوْلَ اللهِ أَيَأْتِي أَحَدُنَا شَهْوَتَهُ وَيَكُوْنُ لَهُ فِيْهَا أَجْرٌ ؟ قَالَ : أَرَأَيْتُمْ لَوْ وَضَعَهَا فِي حَرَامٍ أَكَانَ عَلَيْهِ وِزْرٌ ؟ فَكَذَلِكَ إِذَا وَضَعَهَا فِي الْحَلاَلِ كَانَ لَهُ أَجْرٌ . [رواه مسلم]

Dari Abu DzarSesungguhnya sebagian dari para sahabat Rasulullah صلی الله عليه وسلم berkata kepada Nabi صلی الله عليه وسلم : "Wahai Rasulullah, orang-orang kaya lebih banyak mendapat pahala, mereka mengerjakan shalat sebagaimana kami shalat, mereka berpuasa sebagaimana kami berpuasa, dan mereka bershadaqah dengan kelebihan harta mereka". Nabi bersabda : "Bukankah Allah telah menjadikan bagi kamu sesuatu untuk bershadaqah ? Sesungguhnya tiap-tiap tasbih adalah shadaqah, tiap-tiap tahmid adalah shadaqah, tiap-tiap tahlil adalah shadaqah, menyuruh kepada kebaikan adalah shadaqah, mencegah kemungkaran adalah shadaqah dan persetubuhan salah seorang di antara kamu (dengan istrinya) adalah shadaqah ". Mereka bertanya : " Wahai Rasulullah, apakah (jika) salah seorang di antara kami memenuhi syahwatnya, ia mendapat pahala?" Rasulullah صلی الله عليه وسلم menjawab : "Tahukah engkau jika seseorang memenuhi syahwatnya pada yang haram, dia berdosa, demikian pula jika ia memenuhi syahwatnya itu pada yang halal, ia mendapat pahala".

[Hadits Arba'in no. 25, riwayat Muslim]


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Dodo Don on Tue Apr 16, 2013 5:56 pm

Maksudnya sedaqah itu akan mendapat ganjaran pahala. Sadaqah juga memberi kebaikan kepada diri dan juga orang lain. Bagaimana tasbih, tahmid dan tahlil dapat memberi kebaikan kepada orang lain?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Apr 16, 2013 6:12 pm

Ustaz Yazid Abdul Qadir Jawwas mengulas hadits ni, katanya sedekah wirid tu kesannya lebih kepada untuk kebaikan diri sendiri.

Tapi kalau nak bagi manfaat selain harta, boleh jugak berdoa untuk kebaikan orang lain.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Berapa banyak yang anda tahu tentang ilmu tauhid?

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum