Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

View previous topic View next topic Go down

Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by yat on Sat Apr 13, 2013 4:06 am

Assalamualaikum,

Ada sapa2 yg sudah tgk cerita omar series terbitan mbc di youtube? Macam mana kesahihan cerita dia? contoh macam episod ke 18, ni selepas penduduk Islam bai'ah kepada abu bakar rdh, pada minit ke 10.10, ada perbualan antara abu sfyan rdh dan Ali rdh, adakah inya sahih?


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 4:21 am

uih best jazakAllah khair for sharing. ...nak download bagi anak2 tengok

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 6:55 am

apa dialog tsb? ana tak boleh lihat youtube buat masa ni..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by yat on Sat Apr 13, 2013 10:43 am

saya ringkaskan..

abu sufyan berkata abu bakar adalah dari bani taim, dari segi hierarchy rendah dari bani abdul manaf...septutnya ali, engkulah lebih layak keran dari calan yg atas sekali, akalu engkau nak suruh rampas secar kekerasa, aku kan kerhakan askar...

ali jawab, 'demi allah engkau masih lagi berfikiran jahiliah, rasulullah bukan dilantik utk bersaing sesama clan atau mewarisi kepimpinan...islam melepaskan diri dari semua tu...'

abu sufyan berkata 'bukankau engkau lebih layak wahai Ali, sepupu pada rasulullah s.a.w?

ali jawab 'rasulullah adalh pesuruh allah, bukan raja'...

lebih kurang cam tu la dialognya...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 10:47 am

ada unsur syi'ah tu
kalau produksi Syria, mmg sahih skrip alawite syiah yg buat..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by yat on Sat Apr 13, 2013 2:02 pm

tak ini ali marah abu sufyan yg masih pndng tribal clan..ni bukan syria, ni qatar/saudi punya....cuba tgk youtube dan dgr betul2 arab dia, saya bsd on trnsltn...

rasa bnyk hdis sahih nk buat cerita ni...dari pgthuan yg limited, nak tau kena tgk full la 30 series...yg bagus semua 4 sahabat abu bakar, umar, uthman dan ali semua ok jek, takder gaduh2

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by yat on Sat Apr 13, 2013 3:19 pm

tapi Ali radiaallahuanhu yg dia make up sebijik macam gambar Ali yg syiah dok tayang...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 3:52 pm

Skrip tu OK, mungkin depa ambik dari kitab spt Tarikh Dimasyq, tarikh Baghdad, Tarikh Ibn Asakir, ana tak ada masa nak cek dalam kitab2 tsb...
manakala pemgang watak sahabat 4 tu, small matter je..cuma jangan ambil mat saleh la, dulu Mustafa Aqqa ambil pelakun Hollywood, Anthony Quinn sbg Hamza...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada sapa2 yg dah tgk Omar series?

Post by Sponsored content Today at 6:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum