Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 2:44 am



Sejujurnya saya sebenarnya tak suka Ustaz terlibat, sangat-sangat tak suka. Saya masih ingat pesanan Ustaz Luqman Baabduh seupaya tidak gopoh di dalam dakwah ini.. Tapi saya harap keputusan ni dah dibincang terlebih dahulu dengan para ulama (dan saya ada keyakinan yang kuat Ustaz dah buat)... Dan mungkin Usta ada alasan yang kuat untuk buat keputusan bertanding...

Semoga Allah sentiasa melindungi Ustaz, menjaga Ustaz, dan sentiasa berada di atas kebenaran... amin..
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by syuaib on Wed Apr 17, 2013 3:53 am

biorlah dia....al fadhil tu nak merasa pulak alam politik...dunia dapat dan akhirat pun dapat..
avatar
syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 6:48 am

Trend salafi mmang masuk PRU, cth parti salafi di Egypt. UFB akan menyelisihi tokoh salafi malaysia, URD yg mengharamkan demokrasi dan PRU
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 8:14 am

Tuan Hassan balik mengundi tak? Undi apa? hehe
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 8:40 am

Tak, sebab seluruh IPT dan sekolah arab saudi akan cuti panjang bermula 05 June..
Kalau ngundi kat Ketereh...pastilah parti Buley..hehehe
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by najib76 on Wed Apr 17, 2013 9:25 am

thtl wrote:Trend salafi mmang masuk PRU, cth parti salafi di Egypt. UFB akan menyelisihi tokoh salafi malaysia, URD yg mengharamkan demokrasi dan PRU

saya harap dia akan sokong Pemerintah yg menang selepas PRU13..

Smile
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 9:34 am

beliau bertanding di kubu PAS...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by najib76 on Wed Apr 17, 2013 9:36 am

thtl wrote:beliau bertanding di kubu PAS...

PAS menang tipis PRU12..
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 10:01 am

najib76 wrote:
thtl wrote:Trend salafi mmang masuk PRU, cth parti salafi di Egypt. UFB akan menyelisihi tokoh salafi malaysia, URD yg mengharamkan demokrasi dan PRU

saya harap dia akan sokong Pemerintah yg menang selepas PRU13..

Smile

Bagi saya ni antara cabaran yang diorang kena hadapi. Sebab sangat jelas, parti apa pun yang menang, mmg kena taat.. Dan pilihanraya, mmg sesuatu yg tidak dapat dijangka, tak mustahil pembangkang menang, mungkin juga BN still pegang... Tapi saya rasa, Ustaz Fathul dah ready for the consequences.. Lagipun trend lompat parti ni biasa je... ye tak? -_-' wallahua'lam..
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 10:07 am

thtl wrote:Trend salafi mmang masuk PRU, cth parti salafi di Egypt. UFB akan menyelisihi tokoh salafi malaysia, URD yg mengharamkan demokrasi dan PRU

URD sekrang dah jadi ahli majlis syura iLMU...
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by najib76 on Wed Apr 17, 2013 10:13 am

Mohd. Ikram wrote:
thtl wrote:Trend salafi mmang masuk PRU, cth parti salafi di Egypt. UFB akan menyelisihi tokoh salafi malaysia, URD yg mengharamkan demokrasi dan PRU

URD sekrang dah jadi ahli majlis syura iLMU...

betul ke ?? kat mana nak tahu ?
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 10:16 am

tak tau la....tapi memang allergic tengok ustaz2 join politik ni...insyaAllah niat mereka ikhlas tapi kesannya mcm tak best jer...bagi diri saya bila ustaz2 dah join parti saya dah hilang minat dengan mereka
avatar
Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 17, 2013 10:19 am

Sya khuatir Isu keagamaan ditimbulkan.. hehehe..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 10:20 am

najib76 wrote:
Mohd. Ikram wrote:
thtl wrote:Trend salafi mmang masuk PRU, cth parti salafi di Egypt. UFB akan menyelisihi tokoh salafi malaysia, URD yg mengharamkan demokrasi dan PRU

URD sekrang dah jadi ahli majlis syura iLMU...

betul ke ?? kat mana nak tahu ?
amboi sedara Najib76, laju je diaa... hehe Cool .. Ada kat youtube Abuaqif... saya pernah tengok kat situ...
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 10:22 am

apa peranan syura, jika UFB dah langgar manhaj ahli syura, demokrasi haram
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by najib76 on Wed Apr 17, 2013 10:24 am

thtl wrote:apa peranan syura, jika UFB dah langgar manhaj ahli syura, demokrasi haram

Smile Smile Smile
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 10:30 am

thtl wrote:apa peranan syura, jika UFB dah langgar manhaj ahli syura, demokrasi haram

Pendirian diorang yang saya faham macam ni.. Demokrasi mmg bukan sistem Islam, tapi apa yang boleh ialah mengurangkan kemudaratan demokrasi, sebab kita mmg dah berada di dalam sistem. Kalau nak tau pendirian URD dalam masalah ni, dia mmg suruh sokong pemerintah yang ada sekarang.. Susah saya nak jelaskan semua... Kaji2 la pendirian mereka dalam youtube abuaqif.. Sebab URD jelas, takde pembangkang dalam negara Islam...

Ustaz pun ada cakap, kalau pakatan menang, tak boleh menentang, sebab dah menang... ituleh pemerintah yg dah disepakati.. Akidah ahlisunnah sangat jelas dalam masalah ni..
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by najib76 on Wed Apr 17, 2013 11:59 am

Mohd. Ikram wrote:
thtl wrote:apa peranan syura, jika UFB dah langgar manhaj ahli syura, demokrasi haram

Pendirian diorang yang saya faham macam ni.. Demokrasi mmg bukan sistem Islam, tapi apa yang boleh ialah mengurangkan kemudaratan demokrasi, sebab kita mmg dah berada di dalam sistem. Kalau nak tau pendirian URD dalam masalah ni, dia mmg suruh sokong pemerintah yang ada sekarang.. Susah saya nak jelaskan semua... Kaji2 la pendirian mereka dalam youtube abuaqif.. Sebab URD jelas, takde pembangkang dalam negara Islam...

Ustaz pun ada cakap, kalau pakatan menang, tak boleh menentang, sebab dah menang... ituleh pemerintah yg dah disepakati.. Akidah ahlisunnah sangat jelas dalam masalah ni..

saya harap UFB akan sokong Pemerintah selepas PRU13..walaupun PR menang ... Smile
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by abu_aisyah on Wed Apr 17, 2013 12:03 pm

tak mungkin akan lompat parti.sbb nye jika pr menang,mereka bukan pemerintah yg sah.sbb menggulingkan kerajaan.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by najib76 on Wed Apr 17, 2013 12:06 pm

abu_aisyah wrote:tak mungkin akan lompat parti.sbb nye jika pr menang,mereka bukan pemerintah yg sah.sbb menggulingkan kerajaan.

PR gulingkan kerajaan ?? hehe
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 12:07 pm

fiqh politik ni adalah satu ruang kosong yg Nabi saw biarkan kpd umat baginda...kita kena terbuka kpd experiment yg cuba di lakukan oleh UFB. Beliau masih muda dan banyak ilmu yg dia fahami perlu dia buat experiment di alam nyata.
Kita tunggu dan lihat perubahan demi perubahan yg akan dialami oleh beliau.
satu lagi tokoh yg patut menjadi calon ialah dr maza dan dr maszley malik...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 1:19 pm

abu_aisyah wrote:tak mungkin akan lompat parti.sbb nye jika pr menang,mereka bukan pemerintah yg sah.sbb menggulingkan kerajaan.

Pemerintah sah.... Pemerintah walau naik dengan apa cara sekalipun, tetap pemerintah... Boleh dengar kuliah Ustaz Abdul Hakim Amir Abdat dalam hal ni...
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 1:23 pm

thtl wrote:fiqh politik ni adalah satu ruang kosong yg Nabi saw biarkan kpd umat baginda...kita kena terbuka kpd experiment yg cuba di lakukan oleh UFB. Beliau masih muda dan banyak ilmu yg dia fahami perlu dia buat experiment di alam nyata.
Kita tunggu dan lihat perubahan demi perubahan yg akan dialami oleh beliau.
satu lagi tokoh yg patut menjadi calon ialah dr maza dan dr maszley malik...

haha... kadang2 macam saya setuju gak... Diorang2 ni antara icon,icon yang berpotensi dan mendapat tempat di hati masyarakat disebabkan menonjolnya di dalam bidang ilmu (i'm proud actually, becoz nampak betapa tingginya nilai ilmu).. So, tindakan2 yang depa buat, mmg kena biar nampak 'popular' ckit.. huhu
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by abubakar on Wed Apr 17, 2013 1:27 pm

Pada saya sepatutnya letak Ustaz Fathul Bari di Parlimen, di DUN ini tak ada apa sgt sbnrnya, tambah2 DUN Perlis.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 1:31 pm

AB,
utk nak start career dalam politik, DUN Peghlih pun OK...itu kira satu pencapaian besar bagi UFB. bukan mudah utk jadi calon dan dapat approval dari Tuk Jeeb.
kalau jadi calun Parlimen, UFB akan disabotaj oleh UMNO sendiri...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum