Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 2:44 am

First topic message reminder :



Sejujurnya saya sebenarnya tak suka Ustaz terlibat, sangat-sangat tak suka. Saya masih ingat pesanan Ustaz Luqman Baabduh seupaya tidak gopoh di dalam dakwah ini.. Tapi saya harap keputusan ni dah dibincang terlebih dahulu dengan para ulama (dan saya ada keyakinan yang kuat Ustaz dah buat)... Dan mungkin Usta ada alasan yang kuat untuk buat keputusan bertanding...

Semoga Allah sentiasa melindungi Ustaz, menjaga Ustaz, dan sentiasa berada di atas kebenaran... amin..
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down


Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 1:23 pm

thtl wrote:fiqh politik ni adalah satu ruang kosong yg Nabi saw biarkan kpd umat baginda...kita kena terbuka kpd experiment yg cuba di lakukan oleh UFB. Beliau masih muda dan banyak ilmu yg dia fahami perlu dia buat experiment di alam nyata.
Kita tunggu dan lihat perubahan demi perubahan yg akan dialami oleh beliau.
satu lagi tokoh yg patut menjadi calon ialah dr maza dan dr maszley malik...

haha... kadang2 macam saya setuju gak... Diorang2 ni antara icon,icon yang berpotensi dan mendapat tempat di hati masyarakat disebabkan menonjolnya di dalam bidang ilmu (i'm proud actually, becoz nampak betapa tingginya nilai ilmu).. So, tindakan2 yang depa buat, mmg kena biar nampak 'popular' ckit.. huhu

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by abubakar on Wed Apr 17, 2013 1:27 pm

Pada saya sepatutnya letak Ustaz Fathul Bari di Parlimen, di DUN ini tak ada apa sgt sbnrnya, tambah2 DUN Perlis.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 1:31 pm

AB,
utk nak start career dalam politik, DUN Peghlih pun OK...itu kira satu pencapaian besar bagi UFB. bukan mudah utk jadi calon dan dapat approval dari Tuk Jeeb.
kalau jadi calun Parlimen, UFB akan disabotaj oleh UMNO sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 17, 2013 1:59 pm

thtl wrote:AB,
utk nak start career dalam politik, DUN Peghlih pun OK...itu kira satu pencapaian besar bagi UFB. bukan mudah utk jadi calon dan dapat approval dari Tuk Jeeb.
kalau jadi calun Parlimen, UFB akan disabotaj oleh UMNO sendiri...

Ibrahim Ali pun tak jadi calon tau... huhu...

Apapun, saya ada terbaca kat internet, syiah 'meroyan' UFB jadi calon...
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 17, 2013 2:51 pm

Mohd. Ikram wrote:
thtl wrote:AB,
utk nak start career dalam politik, DUN Peghlih pun OK...itu kira satu pencapaian besar bagi UFB. bukan mudah utk jadi calon dan dapat approval dari Tuk Jeeb.
kalau jadi calun Parlimen, UFB akan disabotaj oleh UMNO sendiri...

Ibrahim Ali pun tak jadi calon tau... huhu...

Apapun, saya ada terbaca kat internet, syiah 'meroyan' UFB jadi calon...

Laughing dasyhat

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Fri Apr 19, 2013 10:25 am

Ni antara penulisan terbaru Ustaz Rasul Dahri.. Tulisan ni adalah asalnya daripada penulisan buku "Demokrasi, satu kajian menurut al-quran dan as-sunnah" yang Ustaz tulis pada tahun 1997

Baca online
https://docs.google.com/file/d/0B7uE89KOHnBnT0p1djR0MVFQTlU/edit
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Fri Apr 19, 2013 10:41 am

Yang penting, selepas membantai demokrasi dan PRU, apa metod URD utk Malaysia laksanakan jika nak buang demokrasi...sebab banyak orang jenis yg macam tikus, nak baiki labu, akhirnya labu pun rosak...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Ibnu Sarkawi on Fri Apr 19, 2013 12:35 pm

Pada pandangan saya, URD & ada sorg ustaz salafi yg suka menghukum org keluar dari sunnah tu prinsip mereka sangat2 menyamai golongan fanatik mazhab. Kebanyakkan khilaf2 ditolak & penilaian hadis pula taqlid sepenuhnya dgn ulama2 hadis dlm "mazhab".
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Fri Apr 19, 2013 2:12 pm

Like

manhaj yg dia bawa menyulitkan kita merapatkan jurang antara manhaj salafiyah/sunnah dgn mainstream syafi'iyah malaya...atau aliran tajdid vs aliran tradisional nusantara
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by yat on Sat Apr 20, 2013 4:05 am

saya kurang bersetuju...tapi tetap sokong apa saja tidakan dia..cuma kena pegang paa prinsip..kalau tak orang akan attack

dulu geng ILMU kata demokrasi adalah darurat..

ada cakap2 yg mentakwilkan darurat macam makan babi, so kalau makan babi tu, kalau jadi calon, ibarat makan babi smapai kenyang...wallahualam..
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Sat Apr 20, 2013 8:53 am

yat kureng setuju tang mana?

"tetap sokong apa saja tindakan dia"

itu lesen besar tu...hehehe

avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Nizam on Sat Apr 20, 2013 11:04 am

Ustaz Fathul Bari, guru kita, akhlaknya baik, berilmu orangnya. Antara tokoh dakwah salafiyyah di Malizi. Moga Allah membalas jasa beliau, dan mengampuni kesilapan beliau.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani
avatar
Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Sat Apr 20, 2013 5:55 pm

BTW, tadi baru habis dengar paltalk Ustaz Rasul Dahri...

Besok (21/4/2013) Ustaz Rasul akan keudara di TV Al-Hijrah, pukul 10.00 malam, insyaAllah... Rancangan apa saya tak tau...
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Apr 20, 2013 6:08 pm

UFB lebih terbuka, sbb tu geng2 anti taklid buta / tajdid pun suka kat dia. Mgkn lepas ni lebih baik & semakin terbuka. Berbanding dgn rakan & lawannya yg fanatik mazhab syafi'eyyah, fanatik hanabilah, fanatik al-albani, fanatik al-madkhali & lain2.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by yat on Sun Apr 21, 2013 12:53 am

thtl wrote:yat kureng setuju tang mana?

"tetap sokong apa saja tindakan dia"

itu lesen besar tu...hehehe


kurng setruju dia jadi calon, tp memng dia kata kat saya dia tk mintak, ditawarkan dan diminta jadi calon...sokong toindakan dia jika dia rasa itu yg terbaik bg dia la, selalu jugak berwhatsapp dgn dia kondem dia punya tidakan macam makin kurang kuliah sunnah, asyik caramah politik (dia jawab dijemput banyak bhagaian umno, dalam cermah tu berusaha utk bagi nasihat2 menepati sunnah dan cuba bagi dakwah/teguran pada umno dalm cermah dia tu), jadi calon saya cakap bukankah tak boleh nak mintak jawatan (dia dah explain dah)......ni dah kena srengan bertubi2 dah ni
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Mohd. Ikram on Sun Apr 21, 2013 1:56 am

Yat.. pm no phone Ustaz boleh tak?
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by thtl on Sun Apr 21, 2013 9:31 am

yat ni kira rapat jugaklah dgn dia...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Ibnu Sarkawi on Sun Apr 21, 2013 10:01 am

Dlm banyak2 pkataan dari penyokong BN (nampak mcm penyokong BN hehe), posting Bro Yat ler yg paling disenangi kalau dia bagi pendpt pasal politik. Nampak sangat berhati2, mengkaji & tidak berkata perkara yg org lain lebih tahu.

Kalau penyokong UFB pulak, mmg bro Yat juga nampaknya sangat menyokong dia tp tidak taklid buta dgnnya sepertimana geng2 fanatik yg lain. Kesan buruk fanatik dah mula nampak, UFB sudah mula diperli oleh 'rakan2' sealiran. Nampak sangat mereka x mahu berlapang dada & berbeza pendapat.

Tengok afn2.0 skrng ni, org buta politik & yg kena semburan racun media perdana pun aktif bercakap pasal politik.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by yat on Sun Apr 21, 2013 2:29 pm

alhamdulillah, duduk sini dapat jumpa UFB (tinggal dengan dia 3 hari, banyk manfaat dan ilmu) dan jugak ustaz hussein yee...
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Ibnu Sarkawi on Sun Apr 21, 2013 4:43 pm

Nampaknya DrMAZA pun lebih suka kalau UFB menang di Sanglang. UFB calon terbaik utk Sanglang katanya.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ustaz Fathul Bari Bertanding Di DUN Sanglang (N15) Perlis

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum