Sedekap

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Thu Apr 18, 2013 6:24 am

Tuan tuan
saya selama ni sedekap kat dada....rupa-rupanya saya silap....tengok bahagian kajian kat afn cakap sedekap bawah pusat itu lebih kuat hujjahnya

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by zikrulmaut_sm on Thu Apr 18, 2013 6:35 am

Bab fiqh ni kalau dah melebihi had kemampuan saya nak hadam, memang saya surrender. Banyak hal yang saya terpaksa taqlid sebab perbincangan nas dan fiqh yang sangat panjang. Neutral

Tapi kalau bab aqidah, dilarang taqlid. aqidah itu sendiri membawa erti keyakinan yang jitu. hehehe Smile

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by thtl on Thu Apr 18, 2013 6:59 am

IH,
La Tahzan, isu khilaf ni tak ada masalah nak pindah pegangan bila dah ada hujah yg baru...
lagipun Imam Ahmad kata, semua boleh, atas dada, tengah dada atau atas pusat atau bawah pusat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Thu Apr 18, 2013 7:18 am

banyak sangat nak d renew ni tuan tuan saya baiki bab solat dulu...entah apa lagi yg silap....niat d hati nak amalkan yg paling kuat hujjahnya

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by thtl on Thu Apr 18, 2013 7:31 am

betul la cara tu..

kita renew secara bertahap sesuai dgn kemajuan kita dalam ilmu. Ini merupakan amalan semua ulama', sbab tu Imam Syafi`iy rh ada dua qaul, Qaul Qadim (lama) dan Qaul Jadid. Imam al-Albani ada keluarkan kitab di mana dia mengubah penilaiannya terhadap hadis, dari sahih kpd hasan atau dha'if atau dari dha'if kpd hasan. atau dari dha'if kepada palsu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Thu Apr 18, 2013 8:33 am

Like tu lah tuan masalah nya saya tak tau tahap ilmu saya

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Hazelgurluv on Thu Apr 18, 2013 12:03 pm

sedekap tu mende

Hazelgurluv
AHLI
AHLI

Posts : 26
Points : 36
Join date : 18/03/2013
Age : 34

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Thu Apr 18, 2013 12:11 pm

tempat melatak tangan semasa berdiri solat

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Hazelgurluv on Thu Apr 18, 2013 12:21 pm

OW, kan kat sekolah agama ustaz/ustazah ajar letak dkt perut bagian pusat, ada ke yang letak kat dada, pelik je nampak..hihi..

#maaf saya ni kurang ilmu agama...lebih baik dengar kata yang lebih arif

Hazelgurluv
AHLI
AHLI

Posts : 26
Points : 36
Join date : 18/03/2013
Age : 34

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by zikrulmaut_sm on Thu Apr 18, 2013 12:25 pm

Hazelgurluv wrote:OW, kan kat sekolah agama ustaz/ustazah ajar letak dkt perut bagian pusat, ada ke yang letak kat dada, pelik je nampak..hihi..

#maaf saya ni kurang ilmu agama...lebih baik dengar kata yang lebih arif

Imam Masjidil Haram selalu sedekap dada, cuba search kat Youtube. misalnya, Imam As-Sudais.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by thtl on Thu Apr 18, 2013 12:46 pm

saudis mmg sedekap atas dada.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 18, 2013 12:52 pm

Ustaz, adakah sedekap ni mempengaruhi nafas dalam pembacaan ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Thu Apr 18, 2013 12:54 pm

pasal tengok kebanyakan salafis sedekap dada la saya taqlid buta saja kikiki....lepas ni nak letak bawah pusat tapi asyik fail Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by thtl on Thu Apr 18, 2013 1:06 pm

MH, tak..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Mohd. Ikram on Fri Apr 19, 2013 12:15 pm

sedekap di dada pada saya tak termasuk taklid buta.. sebab kita dah baca buku Sifat solat nabi karangan Syaikh Al-Albani tu. Itu pendapat dia berdasarkan kajian yang dia buat.. So, kalau kita follow pun, tak dikira taklid buta, tapi dah dikira sebagai ittiba'..

pendapat saya, wallahua'lam

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by mdazam54 on Fri Apr 19, 2013 12:47 pm

Ibnu Hisyam wrote:Tuan tuan
saya selama ni sedekap kat dada....rupa-rupanya saya silap....tengok bahagian kajian kat afn cakap sedekap bawah pusat itu lebih kuat hujjahnya

Salam Ibnu Hisyam,

Cadangan saya;
1. elok cari ustaz2 salafi, belajar tatacara solat Rasul, 2-3 ustaz pun tak apa,
2. dapatkan kitab2 dari syaikh2 salafi panduan solat Rasul,
3. bukan la nak komen AFN di sini, tapi just sekadar luahan; bagus la gunakan AFN sebagai rujukan TAPI elok difilterkan secukup2nya coz saya nampak AFN sekarang ni dah "CARCA MARBA", semua aliran dah diterima, dah macam ASTRO - MACAM MACAM ADA
dari semua kat atas tu, compare & amik yg paling kuat untuk diamalkan

Sekadar cadangan, Salam

mdazam54
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 36
Join date : 10/06/2012

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Sarkawi on Fri Apr 19, 2013 1:14 pm

Formula Solat Sempurna - Dr.Zaharuddin setakat ni adalah yg terbaik utk 'lawan' taqlid buta dikalangan org awam di Malaysia. Memilih pendapat mazhab & hadis2 sohih namunJuga tidak taqlid buta kepada syeikh Al-Albani rhm. Wpun banyak dlm2 byk2 penilaian hadis, UZAR cenderung kpd penilaian Al-Albani.

*kalau sedekat, saya slalu sedekap bawah pusat & atas pusat.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Fri Apr 19, 2013 1:30 pm

jazakAllah khair atas nasihat2 tuan2

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by thtl on Fri Apr 19, 2013 2:09 pm

Kat saudi pun stail solat ada macam2...nak seragam macam army berbaris kat padang kawad mmg payah sebab masing2 ikut tok guru dia...apa pong..apa yg kita dok risaukan tu memang isu yg amat furu' (rantingan)...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by alDayyan on Sat Apr 20, 2013 3:51 am

sedekap? sedekap ni mcmana? boleh sesiapa lampirkan gambar sedekap di sini?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Hazelgurluv on Sat Apr 20, 2013 4:18 am

INFO YANG BERGUNA

Hazelgurluv
AHLI
AHLI

Posts : 26
Points : 36
Join date : 18/03/2013
Age : 34

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 20, 2013 4:20 am

saya ada masalah nak paste pic n link kat forum Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 20, 2013 5:07 am

sil wrote:sedekap? sedekap ni mcmana? boleh sesiapa lampirkan gambar sedekap di sini?

Ni dia Gambarnya..







Seperti yg ustaz thtl kata, (tempat sedekap seperti yg di warnakan hijau tu)
thtl wrote:IH,
La Tahzan, isu khilaf ni tak ada masalah nak pindah pegangan bila dah ada hujah yg baru...
lagipun Imam Ahmad kata, semua boleh, atas dada, tengah dada atau atas pusat atau bawah pusat

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 20, 2013 5:48 am

Ibnu Hisyam wrote:saya ada masalah nak paste pic n link kat forum Smile

Abg Ibnu Hisyam, sye ade teknik kemas utk paste pic kat sini..

Untuk post pic.. (Saya guna Photobucket, lebih senang nk ambil link picture)

1. Pergi ke http://s1340.photobucket.com/, Register kalau belum register. *s1340 tu ade sbb sye dah register*
2. Lepas tu, Double Click PhotoScape (kalau ade). Ini ialah Icon Photoscape, (*saya rasa semua Computer ade photoscape*)
PhotoScape =
3. Edit di PhotoScape, Kalau nak resize pic, (Jika Mahu). Berikut langkahnya :-
-----> Open Photoscape
-----> Pilih Gambar yg mahu diUpload
-----> Resize Utk Edit Size, Tekan Icon ni
-----> Lepas tu, Nak Seragam, Pastikan Preserve Aspect ratio kosong seperti ini
-----> Lepas tu boleh Pilih Size yg Abg Nak.. Contohnya :-
'150x150' , '250x250' . '350x350' Dan sebagainya mengikut keinginan abg..

4. Lepas tu, Save dan upload to Photobucket.com
5. Dah uplaod tu, Tekan Library > gerakkan Mouse kat Gambar, Akan ada nampak Seperti Icon ini, Tekan get link
6. Langkah Akhir, Tekan IMG (*Utk share di forum*)
7. Paste Di Forum..

-------------------------------------------------------------------

Untuk Paste Link,

1. Copy Link, contohnya bicarathtl.forumms.net
2. Paste di forum..
3. Klu nk taip, Tambah [url] di depan dan[/url] di belakang (Tanpa SPACE)
4. Share Link di forum..

P/S : Untuk Youtube, Boleh guna [youtube](*youtube link*) dan tanpa Space, taip [/youtube] dibelakangnya..

Moga Dapat difahami Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 20, 2013 6:11 am

[Only admins are allowed to see this link] kikikiki link pun tak dpt tengok

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Sedekap

Post by Sponsored content Today at 2:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum