OFF TOPIC V2

Page 5 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

OFF TOPIC V2

Post by alDayyan on Sat Apr 20, 2013 9:42 am

First topic message reminder :

Salam

Memandangkan OFF TOPIC v1 dah lama dan menjangkaui lebih 50 page, maka atas nasihat pak syeikh thtl saya telah kunci thread tersebut dan sebarang sembang2 bolehla di postkan di sini..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: OFF TOPIC V2

Post by abubakar on Sat Oct 26, 2013 11:35 pm

ummu_durrah wrote:Salam 

Ada sahabat (belum lagi Islam), dia berminat untuk mendalami Islam.. kerana ada part of dirinya mengatakan dia kena dalami Islam.

Cuma nya.. dia lebih cintakan Nabi Isa  Susah untuk dia untuk timbulkan rasa cinta pada Nabi Muhammad s.a.w.

Dan daku lost untuk explain kenapa kita cinta Nabi Muhammad s.a.w.... AARRGGHH 
1. Kena ckp kpd dia, bukanlah bermakna dgn memeluk Islam maka dia perlu anti kpd Nabi Isa bahkan kita tak sepatutnya membezakan para rasul berdasarkan ayat 285 dlm Surah Al-Baqarah. Bahkan, kepercayan umat Islam juga adalah Nabi Isa akan turun pada akhir zaman nanti utk membimbing umat Islam. Sekiranya nak dalami Islam, kena faham molek tuntutan syahadah. Ini antara langkah terawal utk membawa kpd kecintaan terhadap Rasulullah s.a.w.

2. Org kata, tak kenal maka tak cinta. Kenalilah Rasulullah s.a.w melalui sunnahnya Insya-Allah rasa kecintaan itu akan hadir. Serupa skrg ini ramai bercinta bagai nak rak sewaktu zaman bergelar pelajar, tp bila bekerja, tak rasa benda sama. Ini kerana masa belajar, pergi kelas sekali, duduk sebelah-menyebelah, makan-minum sekali, tp bila dah bekerja, masa byk habis dgn kegiatan masing-masing. Adapun masa bersama, tp dah tak sama seperti masa belajar dahulu. Kita sendiri pun apabila dkt dgn Sunnah, bertambah kecintaan kita kpd Rasulullah s.a.w, tp apabila jauh dgn sunnah, maka jd ahli-bidaah lah kita sebagaimana yg telah berlaku kpd puak-puak Syiah.

Lgpun kalau nak dibandingkan dgn Nabi Isa, jln utk mengenal Rasulullah s.a.w itu lebih terjamin iaitu melalui hadis-hadis ditapis oleh para ulama' hadis manakala Nabi Isa ini sumber utk mengenali dia tak byk? Adapun Bible, Bible itu sendiri dah diseleweng, apatah lg kisah-kisah berkenaan di drpd kaum terdahulu yg diragui akan kesahihannya kerana mereka tak jaga agama mereka, sebagaimana umat Islam jaga agama Islam. Bahkan org Islam pun sekiranya ingin berdusta berkenaan Rasulullah s.a.w, kena fikir panjang pasal telah ada amaran, iaitu azab neraka utk mereka yg berdusta menggunakan namanya.

Jd tanya kpd dia, sekiranya org suka kpd dia dgn jalan yg meragukan, apa perasaan dia? Cthnya seseorang cinta kpd dia kerana mendapat maklumat bahawa dia punya harta yg byk, sdgkan dia tak ada harta. Jd adakah cinta itu cinta yg sebenar ataupun cinta palsu yg terhasil drpd penipuan org lain. Dia pilih yg mana? Cinta sebenar atau cinta palsu?

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abubakar on Sat Oct 26, 2013 11:50 pm

thtl wrote:masalah utama, Forum atau web kita ni tak ada setiausaha atau urusetia yang nak handle meeting, liqo'...atau somebody yg suka buat kerja PR (public relation) atau komunikasi...yg pandai organize meeting, cekap dalam komunikasi...
dengan kata lain, Forum kita ni tak ada tanzim atau struktur organisasi..yakni siapa handle apa, dan pembahagian tugasan. Setiausaha atau PR ni yg kita tak ada...
Forum kita ni belum ada apa-apa komitment, belum ada ikatan apa-apa antara satu sama lain...belum ada penyusunan dlaam organisasi yg profesional. Nak start mmg susah, tapi bila dah ada team, insyaAllah akan jalan.
ana dok pening nak kumpulkan at least 5 orang yg komited dan ada free time dan duduk di Lembah Kelang...

selagi tak ada Dien...setiap kali ana balik, ana pun tak tahu camna nak organize sebab database sahabat di KL pun ana tak ada. Ust Syamil di Raub, bro Nizam di Utara dan My di JB...
Saya rasa, sekiranya forum ini mempunyai pertambahan pada ahli, kebarangkalian apa yg dirancangkan itu akan berhasil. Cumanya skrg ini, nak dpt ahli drpd mana? Mungkin org yg sesuai utk forum mcm ini lebih tertumpu kpd AFN cthnya. Mungkin kalau Ustaz THTL ada buat group di FB, mcm yg Maulana Asri ada, ataupun Ustaz Fikri ada. Boleh jd group itu akan serabut sikit, tp hasil drpd itu dptlah tarik seorang ke dua org masuk dlm forum ini. Lgpun kebanyakan yg menyertai forum di internet ini ramai jenis 'malu-malu', lebih senang duduk di depan komputer dan menyembunyikan identiti, tak kira lah forum mana-mana pun cthnya saya sendiri lah. Jd sekiranya dpt tarik lebih forumer melalui FB, mungkin mudah sikit lah nak mendapatkan org yg Ustaz THTL kehendaki itu.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sun Oct 27, 2013 6:25 am

Saya cadang nak initiate WhatsApp group atau WA. ianya free dan direct dalam smartfone. Dgn WA ni akan lebih cepat mesra.
saya dah offer dua tiga kali..namun masih tak sapa yg sanggup jadi ADMIN...hehehe

Tak apalaa...kalau tak jadi pun saya redha....lagipun saya dah lama dalam industry cyber ni...jika ia berkubur saya akan fokus kpd WA saja dan penulisan kitab.
Buat masa ni saya tak dapat buka akaun FB kerana kesibukan kerja dan ia tidak dibenarkan dalam pentadbiran univ Jazan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Sun Oct 27, 2013 1:13 pm

thtl wrote:Saya cadang nak initiate WhatsApp group atau WA. ianya free dan direct dalam smartfone. Dgn WA ni akan lebih cepat mesra.
saya dah offer dua tiga kali..namun masih tak sapa yg sanggup jadi ADMIN...hehehe

Tak apalaa...kalau tak jadi pun saya redha....lagipun saya dah lama dalam industry cyber ni...jika ia berkubur saya akan fokus kpd WA saja dan penulisan kitab.
Buat masa ni saya tak dapat buka akaun FB kerana kesibukan kerja dan ia tidak dibenarkan dalam pentadbiran univ Jazan.
saya nak join group WA..camna ustaz?? nanti ustaz pm di WA saya boleh??

Eh ustaz dah ada FB?? tak tau pula saya.. barakallahufik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by NAZ on Sun Oct 27, 2013 8:07 pm

abu_aisyah wrote:
Smile Smile

alhamdulillah,segala pujian kesyukuran adalah wajib bagi Allah...saya ingin berkongsi kegembiraan di sini bersama rakan2 forum bahawa pada 19 april yg lepas, jam 11. 34 mlm, dengan rahmat dan izinNya, isteri saya telah selamat melahirkan anak ke 2 kami, baby boy.

mohon doa keberkatan dari rakan2.  Smile  Smile  rabbit
TAHNIAH!!!!
rabbit 

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by NAZ on Sun Oct 27, 2013 8:09 pm

thtl wrote:Saya cadang nak initiate WhatsApp group atau WA. ianya free dan direct dalam smartfone. Dgn WA ni akan lebih cepat mesra.
saya dah offer dua tiga kali..namun masih tak sapa yg sanggup jadi ADMIN...hehehe

Tak apalaa...kalau tak jadi pun saya redha....lagipun saya dah lama dalam industry cyber ni...jika ia berkubur saya akan fokus kpd WA saja dan penulisan kitab.
Buat masa ni saya tak dapat buka akaun FB kerana kesibukan kerja dan ia tidak dibenarkan dalam pentadbiran univ Jazan.
Like 

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Mon Oct 28, 2013 6:55 am

WA Group ni kena ada Adminla...sapa nak jadi Admin sila angkat tangan...Admin ni:
1. kena ada smartfone
2. kena ada data plan
3. always online...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Nizam on Mon Oct 28, 2013 8:10 am

Apa perkembangan akhi sil?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by alDayyan on Tue Oct 29, 2013 4:30 am

saya akan bubuh skrinshot forum baru kita tu nanti.. pemilihan tema dah ok dan saya pasti semua org pasti bersetuju dgn warna yg lembut dan sejuk.

ada intergration direct dgn fb.. kalau ada fanpage, fans boleh buka forum melalui fanpage tersebut.

setiap post yg menarik akan di share terus ke fb. terpulang kepada members nak komen kat fb atau kat forum utk maklumbalas terhadap posting tu nanti.

kategori forum akan diperluaskan ke bidang2 lain seperti sains dan teknologi.

dan lain2 yg akan di bincangkan bersama kelak.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by ummuyaser on Tue Oct 29, 2013 1:39 pm

purple kew.....?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Wed Jan 15, 2014 9:34 pm

Salam 

Saya Offline sementara kerana pulang bercuti ke Malaysia mulai 16 Jan-26 Jan. Flight bermula jam 10 pagi waktu saudi arabia menggunakan laluan Gizan-Riyadh-Kuala Lumpur. Doakan keselamatan saya hingga sampai ke destinasi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Fri Jan 17, 2014 9:41 am

thtl wrote:Salam 

Saya Offline sementara kerana pulang bercuti ke Malaysia mulai 16 Jan-26 Jan. Flight bermula jam 10 pagi waktu saudi arabia menggunakan laluan Gizan-Riyadh-Kuala Lumpur. Doakan keselamatan saya hingga sampai ke destinasi.

Semoga dipermudahkan Allah segala urusan Ustaz Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Mon Jan 27, 2014 9:00 am

Salam 
sudah kembali ke KSA, tiba malam tadi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abu_aisyah on Sat Mar 01, 2014 7:27 am

panggilan ustaz shamil!!!panggilan!!

panggilan akhi nizam!!panggilan!

 Cool Cool 

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abu_aisyah on Sat Mar 01, 2014 7:29 am

ustaz,kata kawan yg jadi mutawif,sekarang boleh masuk ke Saudi untuk umrah setiap 6 bulan ya?maknanya sekrang setahun sekali sahajalah sebab tolak musim haji.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sat Mar 01, 2014 10:30 am

kalau mutawif yg kata, sahihlah tu, lagipun ana tengok kat Haram sekarang mmg sesak sangat, nak tawaf dan sa'iy mmg lama nak siap...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abu_aisyah on Sat Mar 01, 2014 11:02 am

tulah,dia kata yg menjadi masalah pada mutawif la.

orang pergi umrah berulang kali kot.kata setengah orang,"rindu nak tengok kaabah".  Smile

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sat Mar 01, 2014 11:30 am

setahun sekali mmg OK, itu amalan salaf juga

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 01, 2014 3:03 pm

buleh ke trus menetap di sana ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sat Mar 01, 2014 3:57 pm

Tak boleh..
visa umrah tu utk 2 mingggu je..lepas wajib balik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Wed Mar 19, 2014 12:25 pm



InsyaAllah saya akan berlepas pulang ke Malaysia esok dgn pesawat Saudia Airlines laluan Gizan city>King Khaled Riyadh >KLIA, saya tidak akan aktif di Forum mulai 21 Mac -hingga 30 Mac. Saya juga akan membawa famili utk mengerjakan umrah dan menghantar mereka pulang pada 11 April. Harap Panelis yg lain terutama Ust Dien Kardawi lebih aktif di Forum dari 21 Mac hingga 10 Apr..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 19, 2014 12:55 pm

Semoga dipermudahkan jalan untuk Ustaz Smile


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Thu Mar 20, 2014 12:21 pm

syukran,
saya dah start offline, 4 jam lagi akan terbang ke Riyadh, transit 7 jam sebelum fly ke KLIA malam ni midnite waktu Riyadh, 5 pagi waktu Malaysia..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Thu Mar 20, 2014 5:47 pm

thtl wrote:syukran,
saya dah start offline, 4 jam lagi akan terbang ke Riyadh, transit 7 jam sebelum fly ke KLIA malam ni midnite waktu Riyadh, 5 pagi waktu Malaysia..

Semoga selamat tiba di Bumi Malizi. Harap dapat bersua walaupun sekejap, nak minta wasiat Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sun Mar 30, 2014 9:14 am

Salam 
Maaf Dien, jadual di Malaysia padat, semalam fly balik, sekarang dah tiba di Jizan City, KSA bersama family, akan buat umrah khamis ni InsyaAllah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ibnu Sarkawi on Sun Mar 30, 2014 10:50 am

semoga dipermudahkan urusan syeikh  Smile 

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sun Mar 30, 2014 11:09 am

tak leh jawab soklan hari ni, internet meragam. kejap ada kejap tak der

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Sun Mar 30, 2014 4:52 pm

thtl wrote:Salam 
Maaf Dien, jadual di Malaysia padat, semalam fly balik, sekarang dah tiba di Jizan City, KSA bersama family, akan buat umrah khamis ni InsyaAllah.

Semoga dipermudahkan urusan ustaz sekeluarga di sana Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Sponsored content Today at 5:24 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum