OFF TOPIC V2

Page 7 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

OFF TOPIC V2

Post by alDayyan on Sat Apr 20, 2013 9:42 am

First topic message reminder :

Salam

Memandangkan OFF TOPIC v1 dah lama dan menjangkaui lebih 50 page, maka atas nasihat pak syeikh thtl saya telah kunci thread tersebut dan sebarang sembang2 bolehla di postkan di sini..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Tue Apr 22, 2014 1:00 pm

dah semakin susah melanjutkan pelajaran ke luar negara sebab kewangan negara yg semakin meruncing. Perlaksanaan GST mulai 1 April 2015 menandakan tahap kewangan negara yg parah hingga mereka sanggup memperkenalkan cukai yg baru ke atas kepala rakyat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Tue Apr 22, 2014 7:57 pm

thtl wrote:dah semakin susah melanjutkan pelajaran ke luar negara sebab kewangan negara yg semakin meruncing. Perlaksanaan GST mulai 1 April 2015 menandakan tahap kewangan negara yg parah hingga mereka sanggup memperkenalkan cukai yg baru ke atas kepala rakyat

Apa pandangan ustaz tentang GST? ana tak tau sangat..

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Wed Apr 23, 2014 8:04 am

GST ni cukai negara2 maju, kaya dan rakyat yg berpendapatan tinggi. Maksudnya setiap kali Dien bayar di kaunter atau cashier, Dien kena bayar 6% extra. Setiap RM10, kena top-up lagi 60 sen. kalau RM100, kena top-up RM6.00. Budget anda akan naik 6%.
cuma kena tunggu dan lihat kerana barangan keperluan rakyat tak kena GST. dan GST akan menghapuskan sistem cukai sebelum ni yakni SST (sales n service tax)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by ibnuwafiy on Thu Apr 24, 2014 6:04 am

Salam  ustaz thtl..

ape khabar?
lame x jenguk forum nih.. rindu plok ke ustaz..  Hihihi 
xpenah jumpe guane rindu plok.koh3

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Thu Apr 24, 2014 9:42 am

baik sokmo..
betul la, dah lama tak jenguk. sebab wasilah sekarang ialah FB/Twitter dan WhatsApp

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 24, 2014 3:18 pm

thtl wrote:GST ni cukai negara2 maju, kaya dan rakyat yg berpendapatan tinggi. Maksudnya setiap kali Dien bayar di kaunter atau cashier, Dien kena bayar 6% extra. Setiap RM10, kena top-up lagi 60 sen. kalau RM100, kena top-up RM6.00. Budget anda akan naik 6%.
cuma kena tunggu dan lihat kerana barangan keperluan rakyat tak kena GST. dan GST akan menghapuskan sistem cukai sebelum ni yakni SST (sales n service tax)

Ya Ustaz, dkat tmpt ambo bnyk banner tertulis 'Hari Memahami GST' , Cuma sya nk tahu, adakah GST tu bagus atau tak ? sama ada dlm jangka masa panjang atau pendek ?

Sya dngr utk kahwin pun perlu gst huhuhu  Entah laa 

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 4:28 pm

Malaysia, memang kita anggap Malaysia bumi bertuah, kaya. Sebagai contoh rakyatnya banyak bersaiz besar sebab terlebih makan dan kelori perlu simpan, ini tandanya ada duit banyak. Kedua orang luar berebut-rebut nak datang kerja di Malaysia, masuk cara sah dan ada yang masuk cara tidak sah semuanya nak cari duit di Malaysia. Maknanya Malaysia ini banyak duit.
Sebilangan besar org Malaysia dah tak mahu kerja berat seperti kerja ladang, kerja kontrak buat bangunan sebab malas nak kerja berat dan tidak terpaksa sebab boleh makan.
Jadi sekarang kerajaan nak kenakan cukai GST. Kata Dien, org kahwin pun kena GST, bagus juga tu supaya taklah di letakan hantaran yang tinggi takut kena GST tinggi, kuranglah sikit agaknya anak dara yang terlewat di lamar.
Malaysia. Malaysia oh ytanah airku, cukai sana, cukai sini tapi selalu kata barang banyak subsidi. Cukai dulu beratus-ratus peratus dan subsidi 50%, contohnya bahan bakar, beras, kereta dsb.

kalau Dien dapat sambung belajar di USA/Canada di peringkat Ph.D bagus tu. Nanti kahwin saudara baru yang berpelajaran dari sana seperti cadangan tuan s thtl tu. Cuma satu den nak khabarkan, ugama Islam boleh di ajar kepada mereka sebab baru kepada mereka, tentu mereka akan ikut. Maslah adat/budaya hidup agak sukar sikit kena perlahan-lahan ubah. Mereka ini jauh lebih elok dan berpelajaran jika di bandingkan dengan orang Arab/Mesir dan sewaktu dgnnya yang tak senonoh tu dan bodoh sombong pula.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Thu Apr 24, 2014 6:02 pm

fakta #1: negara tanpa cukai (sales n servis tax) adalah yang sebaiknya, macam saudi arabia...brunei
hasilnya: petrol 47 sen seliter (malaysia: 1.90 sen seliter)
roti canai, 15 sen sekeping, Malaysia 1.00
Hyundai Elantra, RM50K, Malaysia RM90K; Camry RM80K, Malysia RM175K

fakta#2 banyak cukai ni maksudnya negara tsb tidak cekap dalam mengurus hasil negara, bila habis, maka kerajaan terpaksa naikkan cukai atau perkenalkan cukai baru

fakta#3: GST ni nak ganti sales and service tax yang dikenakan kpd barang dan servis terpilih, manakala GST akan dikenakan ke atas semua barang dan servis (kecuali barangan keperluan)

Fakta #4: GST adalah cukai negara berpendapatan tinggi, rakyat bergaji average lebih dr RM5 ribu sebulan. Manakala majoriti di Malaysia masih di bawah RM2500 sebulan.

cukai buruk utk rakyat, zakat pun Allah cuma letak 2.5% sahaja...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by razifairus on Fri May 02, 2014 7:13 am

Assalamualaikum, nak tanya sesiapa yg tahu bagaimana nak bukak booth di masjid/surau area2 KL ni, saya nak jual jubah,telekung,capal replika nabi,barang2 muslimin & muslimah..InsyaAllah murah2..Smile

razifairus
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 13
Join date : 06/03/2013

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Fri May 02, 2014 8:30 am

wsm,
sudah semestinya AJK Mesjid, kena try tanya pak bilal sapa yang ada kuasa luluskan dan bagaimana komisyen utk mesjid?

capal Nabi tu masih ada demand ke...rasanya dah senyap popularitinya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by razifairus on Fri May 02, 2014 10:11 am

" />
Ada jugak orang demand ust..handmade kulit lembu...
nanti kena tanya ni,baru nak mula bisnes, xreti lagi cara2nya hehe

razifairus
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 13
Join date : 06/03/2013

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 11:53 pm



Saya akan berlepas pulang ke Malaysia pada hari ini 12 Jun dgn pesawat Saudia Airlines jam 5:40 ptg waktu saudi arabia mengguna laluan Gizan city>Jeddah King abdul Aziz>KLIA. Ini adalah cuti musim panas selama tiga bulan:Jun-Jula-Ogos- awal Sept. Doakan perjalanan saya lancar dan Forum akan tergendala untuk beberapa hari. wa Ilalliqo'.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Thu Jun 12, 2014 1:05 am

Selamat bercuti Ya Ustaz, hehe, Smoga Dipermudahkan segala urusan Ustaz

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by alDayyan on Thu Jun 12, 2014 3:29 am

Selamat berxuti pak syeikh thtl..semoga perjalanan syeikh di lindungi Allah dan diprmudahkan segala urusan.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Thu Jun 12, 2014 9:51 am

Sykran
sedang packing, ke airport dalam 4 jam lagi,

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by umrah persendirian on Thu Jun 12, 2014 8:59 pm

Selaamt Kembali ke Malaysia

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abu_firdaus on Fri Jun 13, 2014 4:09 am

ada peluang utk berjumpa ke

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Mon Jun 23, 2014 7:05 am

V sorry semua, saya banyak nak kena settle hal2 peribadi, khasnya di kelantan. Sekarang dah ada di subang jaya...akan berforum dgn segera

asif jiddan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by NAZ on Mon Jun 30, 2014 2:51 am

AsSalam...

Ramadhan Karim.

 Like 

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abubakar on Mon Jun 30, 2014 1:26 pm

NAZ wrote:AsSalam...

Ramadhan Karim.

 Like 


_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Tue Jul 01, 2014 6:30 am

Burn,
lafaz Ramadhan kareem boleh je sebab ia dimaksudkan Ramadhan yang dimuliakan, maksudnya Allah muliakan bulan Ramadhan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by NAZ on Wed Jul 02, 2014 2:39 am

الله أكرم

(Allahu Akram)
 Berdoa

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Thu Jul 03, 2014 2:26 am

apa cerita puan setiausaha afn? apa pasal iklan kat web afn tu tak benar:

1. CEO baru tak pernah masuk opis

2. Liqo' 2014 tu jadi atau tak jadi?

kesalahan etika publikasi jika letak iklan palsu...he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abu_firdaus on Thu Jul 03, 2014 9:25 am

thtl wrote:apa cerita puan setiausaha afn? apa pasal iklan kat web afn tu tak benar:

1. CEO baru tak pernah masuk opis

2. Liqo' 2014 tu jadi atau tak jadi?

kesalahan etika publikasi jika letak iklan palsu...he3
satu lagi isu :
afn dah jadi tempat iklan AinkaoruWong. ada yg tegur (termasuk saya) tapi nampaknya tak ada moderator yg ambil tindakan

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by umrah persendirian on Fri Jul 04, 2014 4:27 am

Bekas model Playboy Felixia Yeap berkata beliau "akhirnya kembali" selepas gadis berumur 28 tahun itu memeluk Islam hari ini.

Com
Islam does not require you to change your name as long as the meanings are good as you have mentioned. Infact encourages to maintain close family link and ties. Your responsibility and commitment to your parents remain the same eventhough they are not muslims


baca seterusnya
https://my.news.yahoo.com/bekas-model-playboy-kekal-nama-cina-lepas-peluk-065221488.html

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by umrah persendirian on Fri Jul 04, 2014 4:29 am

Biduanita tanah air, Datuk Sharifah Aini Syed Jaafar telah dimasukkan ke pusat perubatan swasta dan ditahan di Unit Rawatan Rapi (ICU) akibat penyakit fibrosis paru-paru

https://my.entertainment.yahoo.com/news/sharifah-aini-masuk-icu-akibat-paru-paru-berparut-055800278.html

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Watikah dari Dr Azizan untuk UMI (Datuk Sharifah Aini)

Post by umrah persendirian on Sat Jul 05, 2014 2:51 pm

Watikah dari Dr Azizan

[Tangisan di bumi Madinah: Saya & Datuk Sharifah Aini]

Ya Allah tersentap jiwa saya sebentar tadi di bumi Madinah bila mendapat berita seorang yang saya kagumi, hormati dan panggil ummi iaitu Datuk Sharifah Aini telah kembali ke rahmatullah. Saya baru berkira-kira untuk menziarahi beliau bila kembali ke KL beberapa hari lagi nanti.

Ummi yang saya kenali adalah bermula dengan rapat kira-kira 3 tahun lepas apabila beliau menghubungi pejabar saya untuk mengundang saya ke rumah beliau di Petaling Jaya. Saya jarang-jarang menerima undangan sesiapa sahaja disebabkan kekangan masa saya bersama keluarga tetapi saya terima undangan Ummi yang tidak pernah saya kenal rapat selain biasa menonton beliau di kaca TV atau mendengar di corong radio. Tapi arwah ayah saya memang peminat ummi.

Saya menerima undangan makan malam di rumah ummi dan pertama kali bertemu serta bercakap dengan ummi, saya terus kagum dengan hajat dia yang sebenar. Selain ingin mengenali saya dan beliau memerhatikan apa yang saya lakukan sedikit sebanyak membangunkan ramai usahawan, ummi meminta pandangan saya tentang beberapa urusan perniagaan kerana beliau amat aktif mendapatkan dana untuk menyara lebih 2,500 anak yatim setiap bulan ketika itu (Sekarang harus lebih).

Saya terkesima kerana biasanya orang berjumpa saya bertanya soalan bagaimana nak besarkan perniagaan atau ingin meningkatkan pelaburan wang mereka tetapi ini pertama kali seseorang berjumpa saya untuk bertanya bagaimana beliau boleh membina perniagaan atau dapatkan dana bagi terus menerus membantu menyara anak-anak yatim yang ditajanya.

Pada ketika itu saya rasa kerdil sangat dan Alhamdulillah kami mula menjadi rapat selepas itu.

Ummi seorang yang berfikiran besar, positif dan sentiasa tahu apa yang dia mahukan. Bagi saya, dia seorang yang seperti gunung yang menjadi penaung kepada ramai orang lain. Dia
bukan sekadar penyanyi biasa-biasa tetapi dia menggunakan bakatnya untuk mencapai impian yang lebih mulia dalam hidupnya.

Ummi pernah diundang ke pentas seminar saya untuk meraikan hari ibu bersama para peserta saya dan bagi saya, ummi Datuk Sharifah Aini adalah seorang ibu yang sangat penyayang.

Beberapa kali saya menziarahi beliau tahun ini di rumah beliau bersama isteri saya dan beliau kelihatan uzur.

Tetapi beliau tidak putus mengaji setiap hari dan malam serta sentiasa khatam Al-Quran. Anda pasti terperanjat jika tahu betapa rajinnya ummi mengaji setiap hari. Beliau juga pernah dapat kami bawa untuk hadir majlis Mega Mawlid bersama Habib Syech di Stadium Shah Alam tahun lepas.

Saya sentiasa berdoa ummi sihat semula untuk berkhidmat kepada ramai yang memerlukan tetapi ternyata pagi ini Allah swt memanggilnya kembali lebih awal.

Saya rindu ummi dan dari kejauhan bumi Madinah ini, saya mendoakan ruh ummi bersemadi dengan tenang bersempena malam ramadhan yang mulia ini bersama ruh para solihin.

Buat Alif anak ummi, ummi sentiasa tidak putus bercerita tentang Alif dan bangga dengan Alif. He loves you so much.

Saya rindu ummi tetapi Allah swt lebih merindui ummi untuk berada di sisiNya.

Saya akan menziarahi ummi bila saya kembali ke Malaysia beberapa hari lagi. Salam kasih dari saya sekeluarga buat ummi dan doa saya tetap bersama ummi dari bumi Madinah ini Insya Allah.

Al-Fatihah buat ruh ummi. Innalillahi wa inna ilaihi rojiun.

Anakanda Azizan Osman

P/S Baru sahaja genap 61 tahun umur ummi 2 Julai lepas. Ummi lahir 2 Julai 1953. Saya percaya mudah-mudahan Allah swt berikan husnul khotimah buat ummi.

#c&p DAO#

 Like  kita semua bila!

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Mon Jul 07, 2014 7:05 am

Saya tak dapat aktif kat Forum, mood Ramadhan...he3

mana2 tanya soklan tu harap bersabar..

Masalah utama: Notebook saya dah mula menampakkan ciri2 akan crash...kerana dah lama. Saya kene beli NB baru dulu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Sponsored content Today at 7:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 7 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum