OFF TOPIC V2

Page 4 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

OFF TOPIC V2

Post by alDayyan on Sat Apr 20, 2013 9:42 am

First topic message reminder :

Salam

Memandangkan OFF TOPIC v1 dah lama dan menjangkaui lebih 50 page, maka atas nasihat pak syeikh thtl saya telah kunci thread tersebut dan sebarang sembang2 bolehla di postkan di sini..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Sat Jun 29, 2013 5:19 pm

abu_aisyah wrote:as-salamu 'alaikum,lama sudah tidak singgah menaip.apa khabar ustaz thtl dan lain2.baru shj berpindah ke ipoh,agak sibuk disiang hari,dan dirumah belum ada internet.ustz dah balik msia ya?kata nizam ada pertemuan baru2 ini.tak dapat nak join.

EH? knapa pindah perak? Ingat masih d kl, patut lama senyap. Moga dipermudahkan Allah urusannya. Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ahmad Shamil on Wed Jul 03, 2013 1:20 pm

beliau bertugas di semat quran cawangan perak pulak Smile

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Mon Jul 08, 2013 8:06 am

Ahmad Shamil wrote:beliau bertugas di semat quran cawangan perak pulak Smile

sebagai apa ya akhi? Subhanallah sampai pindah ke perak terus, moga Allah merahmati akhuna semua Smile Like 

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by NAZ on Sat Jul 13, 2013 6:34 pm

Salam,
Ramadhan Karem semua...

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ahmad Shamil on Sun Jul 14, 2013 6:06 am

W'slm
Ramadhan kareem juga Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ahmad Shamil on Thu Aug 15, 2013 3:14 pm

assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh

masih berada dalam bulan syawwal. oleh kerna tiada yg buat ucapan lagi ana nak mulakan Smile 
salam lebaran, selamat hari raya idulfitri buat semua. moga kita dikurniakan keampunan dan penerimaan amalan.
mohon maaf atas segala salah dan silap sepanjang berforum di sini.
lebih lebih lagi bila dah lama x menjenguk ke teratak kita ini..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by myzyruz on Fri Aug 16, 2013 10:08 am

Saya juga ingin memohon bebanyak kemaafan, kerana saya sekarang paling jarang membantu di sini kerana keadaan tidak mengizinkan. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Moga ukhuwwah yang di bina akan kukuh terpaut. insyaAllah..

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 31
Location : Kelantan

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Wed Aug 28, 2013 9:57 am

Salam  semua Forummerz
Jutaan Maaf dipinta kerana menghilang 3 bulan kerana kesibukan yg amat sangat di tanah air...projek terbesar ialah menyiapkan rumah di Kelantan dan alhamdulillah sudah 75% siap.
Baru 24 jam tiba di Jizan City, KSA dgn pesawat Saudia Airlines dan perlukan beberapa hari utk kemas rumah dan melapurkan diri bertugas di Jazan University. InsyaAllah...dalam dua tiga hari saya akan pulih spt biasa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Nizam on Wed Aug 28, 2013 7:06 pm

Selamat kembali berforum syeikh rabbit 

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by syuaib on Thu Aug 29, 2013 7:41 am

As'kum wbt thtl...wah seronok...Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Tuan...menyepi sesepi-sepinya.....

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Sat Aug 31, 2013 12:25 pm

Selamat Berforum ya Ustaz Thtl Wink

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Mon Sep 02, 2013 8:55 am

nak start balik selepas stop 3 bulan amat perit....hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sat Sep 07, 2013 9:25 pm

Sesiapa yg soalannya sudah lama tertimbus, sila UPkan sekali lagi, syukran dan segala kelambatan amat dikesali

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Sun Sep 08, 2013 4:16 am

Ya ustaz, selamat kembali berforum hehe.. sya up soalan sya yg sudah lama tertimbus ni hehe,

http://bicarathtl.forumms.net/t1963-mimpi-melaungkan-azan-di-mekah

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abu_aisyah on Wed Sep 25, 2013 4:46 pm

as-salamu 'alaikum,
apa khbar ustaz thtl,ustz shamil,admin,dah froumers yg lain.wah,ustaz sudah aktif semula.lama sangat takmasuk.tak sempat.
ustaz dimana sekrang?masih di malaysia?

tadi masa login nampak login with fb,ape tu ye?

ustaz dah ade fb ke?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ahmad Shamil on Wed Sep 25, 2013 5:50 pm

wa-alaikum-us-salam
khabar baik alhamdulillah...abu aisyah gimana?sehat ya?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Wed Sep 25, 2013 9:07 pm

ahlan ya abu aisyah.
thtl dah kembali ke gizan city, saudi arabia, sambung kontrek satu tahun lagi...sehingga 12 Jun 2014 pulak....

buat masa ni belum ada akaun FB..sb kat opis saudi semua FB, twitter dan youtube kena ban...hehehe
rasanya forum bicara ni boleh log-in dgn akaun FB

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Thu Oct 10, 2013 12:14 pm

Salam,
Offline lagi, saya akan berlepas pulang ke KLIA malam ni (Oct 10) dgn pesawat Saudia airlines, jam 11:30 mlm waktu Jeddah...cuti raya haji 2 minggu.
Segala kesulitan amat dikesali

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Mohamad hafiz on Thu Oct 10, 2013 3:41 pm

Selamat bercuti ustaz thtl, Smile semoga dipermudahkan segala urusan

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Wed Oct 23, 2013 11:06 am

Sudah kembali ke Gizan City malam tadi dgn pesawat Saudia SV831 KLIA>Jeddah>Gizan
balik Malaysia amat sibuk dgn urusan peribadi...tak sempat nak calling sahabat-sahabat Forum..
cuti tiga bulan akan bermula 12 June 2014-5 Sept 2014...masa tu kita boleh lakukan Liqa Forum Bicara nanti, Insya_Allah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Wed Oct 23, 2013 11:15 pm

thtl wrote:Sudah kembali ke Gizan City malam tadi dgn pesawat Saudia SV831 KLIA>Jeddah>Gizan
balik Malaysia amat sibuk dgn urusan peribadi...tak sempat nak calling sahabat-sahabat Forum..
cuti tiga bulan akan bermula 12 June 2014-5 Sept 2014...masa tu kita boleh lakukan Liqa Forum Bicara nanti, Insya_Allah.
Ustaz sudah dua kali cuti tapi kita semua tetap takda rezeki nak jumpa dan bertukar pandangan. Agak sedih sebab dah lama plan Sad 

Tapi redha sebab ini ketentuan yang Allah dah aturkan, Smile 

Moga akan datang Allah rezekikan kita semua bertemu insyaAllah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Thu Oct 24, 2013 9:50 am

masalah utama, Forum atau web kita ni tak ada setiausaha atau urusetia yang nak handle meeting, liqo'...atau somebody yg suka buat kerja PR (public relation) atau komunikasi...yg pandai organize meeting, cekap dalam komunikasi...
dengan kata lain, Forum kita ni tak ada tanzim atau struktur organisasi..yakni siapa handle apa, dan pembahagian tugasan. Setiausaha atau PR ni yg kita tak ada...
Forum kita ni belum ada apa-apa komitment, belum ada ikatan apa-apa antara satu sama lain...belum ada penyusunan dlaam organisasi yg profesional. Nak start mmg susah, tapi bila dah ada team, insyaAllah akan jalan.
ana dok pening nak kumpulkan at least 5 orang yg komited dan ada free time dan duduk di Lembah Kelang...

selagi tak ada Dien...setiap kali ana balik, ana pun tak tahu camna nak organize sebab database sahabat di KL pun ana tak ada. Ust Syamil di Raub, bro Nizam di Utara dan My di JB...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Ad-Dien on Thu Oct 24, 2013 1:21 pm

thtl wrote:masalah utama, Forum atau web kita ni tak ada setiausaha atau urusetia yang nak handle meeting, liqo'...atau somebody yg suka buat kerja PR (public relation) atau komunikasi...yg pandai organize meeting, cekap dalam komunikasi...
dengan kata lain, Forum kita ni tak ada tanzim atau struktur organisasi..yakni siapa handle apa, dan pembahagian tugasan. Setiausaha atau PR ni yg kita tak ada...
Forum kita ni belum ada apa-apa komitment, belum ada ikatan apa-apa antara satu sama lain...belum ada penyusunan dlaam organisasi yg profesional. Nak start mmg susah, tapi bila dah ada team, insyaAllah akan jalan.
ana dok pening nak kumpulkan at least 5 orang yg komited dan ada free time dan duduk di Lembah Kelang...

selagi tak ada Dien...setiap kali ana balik, ana pun tak tahu camna nak organize sebab database sahabat di KL pun ana tak ada. Ust Syamil di Raub, bro Nizam di Utara dan My di JB...
Ini memang betul, kita takda tanzim yang comited sepenuhnya. Lagipun ramai orang kuat forum orang 'ajam (luar KL).. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by ummu_durrah on Sat Oct 26, 2013 3:47 pm

Salam 

Ada sahabat (belum lagi Islam), dia berminat untuk mendalami Islam.. kerana ada part of dirinya mengatakan dia kena dalami Islam.

Cuma nya.. dia lebih cintakan Nabi Isa Susah untuk dia untuk timbulkan rasa cinta pada Nabi Muhammad s.a.w.

Dan daku lost untuk explain kenapa kita cinta Nabi Muhammad s.a.w.... AARRGGHH 

ummu_durrah
AHLI
AHLI

Posts : 25
Points : 27
Join date : 24/11/2011
Age : 28

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sat Oct 26, 2013 9:02 pm

cinta bukan boleh dipaksa.
yg penting syahadah dulu...bila peluk Islam bukan maknanya kena benci Jesus, malah dia akan tahu bahawa Jesus yg dicintainya itu bukanlah anak Tuhan (son of God) tapi Rasul yg ke 24 anak Maryam binti Imran yg lahir secara mukjizat tanpa bapa.
Dia masih boleh menyintai Jesus bila memeluk Islam, manakala cinta kepada Muhammad, Rasul yg ke 25 dan penamat insyaAllah akan berputik sebaik saja dia mempelajari Islam dan sunnah baginda.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abubakar on Sat Oct 26, 2013 11:35 pm

ummu_durrah wrote:Salam 

Ada sahabat (belum lagi Islam), dia berminat untuk mendalami Islam.. kerana ada part of dirinya mengatakan dia kena dalami Islam.

Cuma nya.. dia lebih cintakan Nabi Isa  Susah untuk dia untuk timbulkan rasa cinta pada Nabi Muhammad s.a.w.

Dan daku lost untuk explain kenapa kita cinta Nabi Muhammad s.a.w.... AARRGGHH 
1. Kena ckp kpd dia, bukanlah bermakna dgn memeluk Islam maka dia perlu anti kpd Nabi Isa bahkan kita tak sepatutnya membezakan para rasul berdasarkan ayat 285 dlm Surah Al-Baqarah. Bahkan, kepercayan umat Islam juga adalah Nabi Isa akan turun pada akhir zaman nanti utk membimbing umat Islam. Sekiranya nak dalami Islam, kena faham molek tuntutan syahadah. Ini antara langkah terawal utk membawa kpd kecintaan terhadap Rasulullah s.a.w.

2. Org kata, tak kenal maka tak cinta. Kenalilah Rasulullah s.a.w melalui sunnahnya Insya-Allah rasa kecintaan itu akan hadir. Serupa skrg ini ramai bercinta bagai nak rak sewaktu zaman bergelar pelajar, tp bila bekerja, tak rasa benda sama. Ini kerana masa belajar, pergi kelas sekali, duduk sebelah-menyebelah, makan-minum sekali, tp bila dah bekerja, masa byk habis dgn kegiatan masing-masing. Adapun masa bersama, tp dah tak sama seperti masa belajar dahulu. Kita sendiri pun apabila dkt dgn Sunnah, bertambah kecintaan kita kpd Rasulullah s.a.w, tp apabila jauh dgn sunnah, maka jd ahli-bidaah lah kita sebagaimana yg telah berlaku kpd puak-puak Syiah.

Lgpun kalau nak dibandingkan dgn Nabi Isa, jln utk mengenal Rasulullah s.a.w itu lebih terjamin iaitu melalui hadis-hadis ditapis oleh para ulama' hadis manakala Nabi Isa ini sumber utk mengenali dia tak byk? Adapun Bible, Bible itu sendiri dah diseleweng, apatah lg kisah-kisah berkenaan di drpd kaum terdahulu yg diragui akan kesahihannya kerana mereka tak jaga agama mereka, sebagaimana umat Islam jaga agama Islam. Bahkan org Islam pun sekiranya ingin berdusta berkenaan Rasulullah s.a.w, kena fikir panjang pasal telah ada amaran, iaitu azab neraka utk mereka yg berdusta menggunakan namanya.

Jd tanya kpd dia, sekiranya org suka kpd dia dgn jalan yg meragukan, apa perasaan dia? Cthnya seseorang cinta kpd dia kerana mendapat maklumat bahawa dia punya harta yg byk, sdgkan dia tak ada harta. Jd adakah cinta itu cinta yg sebenar ataupun cinta palsu yg terhasil drpd penipuan org lain. Dia pilih yg mana? Cinta sebenar atau cinta palsu?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by abubakar on Sat Oct 26, 2013 11:50 pm

thtl wrote:masalah utama, Forum atau web kita ni tak ada setiausaha atau urusetia yang nak handle meeting, liqo'...atau somebody yg suka buat kerja PR (public relation) atau komunikasi...yg pandai organize meeting, cekap dalam komunikasi...
dengan kata lain, Forum kita ni tak ada tanzim atau struktur organisasi..yakni siapa handle apa, dan pembahagian tugasan. Setiausaha atau PR ni yg kita tak ada...
Forum kita ni belum ada apa-apa komitment, belum ada ikatan apa-apa antara satu sama lain...belum ada penyusunan dlaam organisasi yg profesional. Nak start mmg susah, tapi bila dah ada team, insyaAllah akan jalan.
ana dok pening nak kumpulkan at least 5 orang yg komited dan ada free time dan duduk di Lembah Kelang...

selagi tak ada Dien...setiap kali ana balik, ana pun tak tahu camna nak organize sebab database sahabat di KL pun ana tak ada. Ust Syamil di Raub, bro Nizam di Utara dan My di JB...
Saya rasa, sekiranya forum ini mempunyai pertambahan pada ahli, kebarangkalian apa yg dirancangkan itu akan berhasil. Cumanya skrg ini, nak dpt ahli drpd mana? Mungkin org yg sesuai utk forum mcm ini lebih tertumpu kpd AFN cthnya. Mungkin kalau Ustaz THTL ada buat group di FB, mcm yg Maulana Asri ada, ataupun Ustaz Fikri ada. Boleh jd group itu akan serabut sikit, tp hasil drpd itu dptlah tarik seorang ke dua org masuk dlm forum ini. Lgpun kebanyakan yg menyertai forum di internet ini ramai jenis 'malu-malu', lebih senang duduk di depan komputer dan menyembunyikan identiti, tak kira lah forum mana-mana pun cthnya saya sendiri lah. Jd sekiranya dpt tarik lebih forumer melalui FB, mungkin mudah sikit lah nak mendapatkan org yg Ustaz THTL kehendaki itu.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by thtl on Sun Oct 27, 2013 6:25 am

Saya cadang nak initiate WhatsApp group atau WA. ianya free dan direct dalam smartfone. Dgn WA ni akan lebih cepat mesra.
saya dah offer dua tiga kali..namun masih tak sapa yg sanggup jadi ADMIN...hehehe

Tak apalaa...kalau tak jadi pun saya redha....lagipun saya dah lama dalam industry cyber ni...jika ia berkubur saya akan fokus kpd WA saja dan penulisan kitab.
Buat masa ni saya tak dapat buka akaun FB kerana kesibukan kerja dan ia tidak dibenarkan dalam pentadbiran univ Jazan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: OFF TOPIC V2

Post by Sponsored content Today at 12:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum