Dr Juanda Jaya Sokong BN

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by yat on Tue Apr 23, 2013 12:09 pm

First topic message reminder :

http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WkbJRmbg==

Antara ayat paling pedas:

"Pada saya undi adalah rahsia. Tapi saya dari dahulu mengundi BN kerana parti inilah yang sebenarnya memperjuangkan Islam.

"Puak sana yang kata nak buat hudud tapi sampai sekarang belum. Rotan apa yang akan digunakan untuk laksana hudud pun belum diputuskan," katanya sinis dalam satu majlis di Flat Sri Melaka di Bandar Tun Razak di sini malam tadi.

Gambar terbaru dgn TPM:



yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by thtl on Wed Apr 24, 2013 10:06 am

kalau jadi gitu kem sunnah peghlih akan pecah empat:
BN
PR
IM di kampung tunjung
atas pagar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by yat on Wed Apr 24, 2013 10:08 am

najib76 wrote:
thtl wrote:Ya betul...kita discuss manhaj politik bukan politik kepartaian yg diselubungi ketaksuban

nasib baik beliau tak jadi calon PKR Kangar....

dia tak pernah cakap pun dia confirm terima, cuma dia jugak tak menafikan...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by najib76 on Wed Apr 24, 2013 10:13 am

yat wrote:
najib76 wrote:
thtl wrote:Ya betul...kita discuss manhaj politik bukan politik kepartaian yg diselubungi ketaksuban

nasib baik beliau tak jadi calon PKR Kangar....

dia tak pernah cakap pun dia confirm terima, cuma dia jugak tak menafikan...

beliau antara calon yg akan lompat....mmm

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Join date : 02/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Ibnu Sarkawi on Wed Apr 24, 2013 10:40 am

yat wrote:saya juga amat menghormati ustaz zahazan yg memang vterang2 sokong PAS, dan juga Dr. Johari Mat, atas ilmu mereka, kenapa belah sana tak boleh terima Dr Junada Jaya punya kecenderungan politik?

Ada satu page, jkkk fan club, dah tuduh dr juanda toghut....forum TKO dah tuduh dr juanda pengkhianat

kerana mereka tak tengok lagi betapa bagusnya BN Perlis dlm memperjuangkan agama. kalau JKKK fan club jangan hairanlah, mereka dah buta hati dgn segala yg bertentangan dgn UIA. Wpun sy cenderung kpd PAS, namun tetap setuju kalau BN menang d Perlis. Melainkan Dr.Juanda masuk PKR, barulah tanggapan saya berubah hehe

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by thtl on Wed Apr 24, 2013 12:32 pm

Dr Juanda telah melakukan banyak kesilapan:

1. Institusi mufti is at stake. Mufti mestilah tokoh yg non-partizan demi keadilan utk semua

2. Stand politik kena jelas. Ikutilah langkah UFB, dari awal lagi dia isytiharkan dirinya UMNO, atau dr Zahazan yg sokong PAS

3. sebaik saja mengisytiharkan stand politik, jawatan Mufti Negeri mesti dilepaskan demi rakyat.

4. yang terbaik macam dr Maza atau dr UZAR...neutral

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by yat on Wed Apr 24, 2013 2:07 pm

Tan Sri Harussani pun kena jugak syaikh...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by thtl on Wed Apr 24, 2013 2:08 pm

Harussani pun kena..Mufti tapi hardcore UMNO

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 24, 2013 2:11 pm

Bukan masalah mufti... Masalah pemikiran rosak..

Mereka2 yang kononnya2 sokong demokrasi, tapi bila orang pilih parti lain, depa marah.. apa kes?

Mufti2 tu pilih sebab ada dalil, dan diorang pilih untuk ikut macam tu..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Mohd. Ikram on Wed Apr 24, 2013 2:12 pm

Ni kalau Mufti Wilayah keluar statement pun ntah2 semua nak di maki...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by thtl on Wed Apr 24, 2013 2:15 pm

Ikram,
maksudnya, jadilah macam UFB, dia isytihar dirinya UMNO jelas dan terang...masalah satu lagi di Malizia, so-called islamist politicians mesti aligned dgn PR.

siapa yg Islamist tapi pilih UMNO akan kena backlash dari Islamist

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by thtl on Wed Apr 24, 2013 2:17 pm

maksudnya,Mufti bukan x boleh berpolitik, tapi jangan nyata kpd umum. dia kena cool bab Politik..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by yat on Wed Apr 24, 2013 10:49 pm

thtl wrote:maksudnya,Mufti bukan x boleh berpolitik, tapi jangan nyata kpd umum. dia kena cool bab Politik..

saya setuju dgn statement thtl...mufti above politics

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by najib76 on Thu Apr 25, 2013 2:51 am

thtl wrote:Dr Juanda telah melakukan banyak kesilapan:

1. Institusi mufti is at stake. Mufti mestilah tokoh yg non-partizan demi keadilan utk semua

2. Stand politik kena jelas. Ikutilah langkah UFB, dari awal lagi dia isytiharkan dirinya UMNO, atau dr Zahazan yg sokong PAS

3. sebaik saja mengisytiharkan stand politik, jawatan Mufti Negeri mesti dilepaskan demi rakyat.

4. yang terbaik macam dr Maza atau dr UZAR...neutral

Like

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Dodo Don on Thu Apr 25, 2013 11:55 am

Masalah di Malazi ialah: Mufti tak kata pun dia sokong mana, tapi jika sesuatu fatwanya selari dengan BN, maka orang BN pun yahoo dan orang PR pula booo. Maka keluarlah tohmahan kata Mufti makan gaji atau ulama dah kena beli dan sebagainya. Begitu juga bila sultan bertitah selari dengan PR, maka orang PR pula yahooo. Sekarang ni ulama dunia DYQ juga nak dikaitkan dengan parti di Malazi. Menanti

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by laboo on Thu Apr 25, 2013 4:58 pm

Bagi saya, PKR terlalu gopoh membuat pengumuman mengenai cadangan mencalonkan Dr Juanda sedangkan PAS telah pun mengumumkan calon mereka di Kangar. Seharusnya pertikaian mengenai kerusi Kangar diselesaikan terlebih dahulu sebelum sebarang pengumuman dibuat kerana ianya melibatkan banyak perkara. Beliau juga masih lagi memegang jawatan Mufti ketika berita mengenai pencalonan beliau keluar di media-media.

Manakala mufti-mufti seharusnya nampak neutral dengan memberikan teguran yang sama rata agar segala teguran dapat diterima dengan lapang dada oleh mana-mana pihak. Sekiranya hanya sebelah pihak ditegur sedangkan sebelah pihakl lagi disucikan, maka ia akan menimbulkan persepsi buruk oleh masyarakat. Tambahan pula keluar kenyataan menyokong sesuatu kerajaan walau perkara yang dilakukan oleh kerajaan tersebut adalah salah.

Jika kita lihat, banyak mufti yang mengambil sikap berdiam diri dan kurang memberikan kenyataan berunsur politik. Namun akibat sikap seorang dua mufti, maka semuanya terpalit.


laboo
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 14/02/2013

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 25, 2013 5:23 pm

Hanya kerna nila setitik, rosak susu sebelanga Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by najib76 on Fri Apr 26, 2013 9:16 am

Mohamad hafiz wrote:Hanya kerna nila setitik, rosak susu sebelanga Smile

perlu ke seorang MUFTI turun berkempen ???

sampai dtg ke PAGOH ??? mmmm

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 26, 2013 11:07 am

Ntahlaa.. huhuhu poning kepala..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Mohd. Ikram on Fri Apr 26, 2013 12:06 pm

Dalam bab politik ni sifirnya macam ni... Kalau orang ternama tu sokong parti disini, maka bergembiralah orang2 disini dan berdukacitalah orang di sana... Seandainya orang ternama tu sokong parti disana, maka bergembiralah orang disana, dan berdukacitalah yang disini...

Kes mufti Dr Juanda ni, cer tengok reaksi masyarakat, bila mula2 ada yang kata dia nak jadi calon PKR, alik2 berita syaitan... Last2 sokong BN.... Analyze their pattern..

So, mmg masalah ngan masyarakat.. Semoga Allah ampuni kelemahan kita dan beri kita taufiq dan hidayah...amin..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by najib76 on Fri Apr 26, 2013 12:11 pm

Mohd. Ikram wrote:Dalam bab politik ni sifirnya macam ni... Kalau orang ternama tu sokong parti disini, maka bergembiralah orang2 disini dan berdukacitalah orang di sana... Seandainya orang ternama tu sokong parti disana, maka bergembiralah orang disana, dan berdukacitalah yang disini...

Kes mufti Dr Juanda ni, cer tengok reaksi masyarakat, bila mula2 ada yang kata dia nak jadi calon PKR, alik2 berita syaitan... Last2 sokong BN.... Analyze their pattern..

So, mmg masalah ngan masyarakat.. Semoga Allah ampuni kelemahan kita dan beri kita taufiq dan hidayah...amin..

perlu ke sampai nak berkempen ?

baik jadi calon ...mmmm Smile

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Mohd. Ikram on Fri Apr 26, 2013 12:24 pm

Kalau dengar ceramah dia kat video tu, dia ada kata dia bukan suruh sokong parti mana2, cumanya dia nyatakan pendirian dia yang dia mmg undi BN sejak dulu.. Pemilihan parti ni berdasarka penilaian masing2... Dr Juanda menilai yang berterusan menegakkan Islam ialah kerajaan sekrang (sebab dia nampak perubahan demi perubahan) dan tak yakin dengan parti lawan.. So, biar la dia.. Bila seseorang nampak sesuatu masalah tu lebih mendatangkan kebaikan daripada keburukan, mungkin sebab tu dia amik pendekatan macam tu... Agak-agak la...

tapi macam tu la, bukan saya sokong sangat Dr buat macam tu. Dr Fathul bertanding pun saya tak berapa suka sbnarnya.. Yang penting bagus kita doakan kesejahteraan umat Islam...

Bab jadi calon, kalau baca kat Malaysiakini, Dr Juanda mmg menimbang serius hal tersebut.. baca ni http://www.malaysiakini.com/news/221497

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by najib76 on Fri Apr 26, 2013 12:27 pm

Mohd. Ikram wrote:Kalau dengar ceramah dia kat video tu, dia ada kata dia bukan suruh sokong parti mana2, cumanya dia nyatakan pendirian dia yang dia mmg undi BN sejak dulu.. Pemilihan parti ni berdasarka penilaian masing2... Dr Juanda menilai yang berterusan menegakkan Islam ialah kerajaan sekrang (sebab dia nampak perubahan demi perubahan) dan tak yakin dengan parti lawan.. So, biar la dia.. Bila seseorang nampak sesuatu masalah tu lebih mendatangkan kebaikan daripada keburukan, mungkin sebab tu dia amik pendekatan macam tu... Agak-agak la...

tapi macam tu la, bukan saya sokong sangat Dr buat macam tu. Dr Fathul bertanding pun saya tak berapa suka sbnarnya.. Yang penting bagus kita doakan kesejahteraan umat Islam...

Bab jadi calon, kalau baca kat Malaysiakini, Dr Juanda mmg menimbang serius hal tersebut.. baca ni http://www.malaysiakini.com/news/221497

Smile

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Dr Juanda Jaya Sokong BN

Post by Sponsored content Today at 9:17 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum