Kaedah menimbang berat/saiz pahala dan dosa

View previous topic View next topic Go down

Kaedah menimbang berat/saiz pahala dan dosa

Post by alDayyan on Wed Apr 24, 2013 5:07 am

Salam

mohon pencerahan mengenai kaedah mengetahui size dan berat timbangan pahala dan dosa kita kerana hadis ini berbunyi seperti manusia sebenarnya boleh menimbang dan menilai sendiri berapa banyak pahala dan dosanya sekiranya dia nak masuk ke syurga atau ke neraka..
Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dan Ibnu Mas'ud, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud :
"Tidak akan masuk syurga orang yang dalam hatinya ada sifat sombong sebesar biji sawi. Dan tidak akan masuk neraka orang yang dalam hatinya beriman sebesar biji sawi".

dalam hadis dan al Quran, tentu ada nas/dalil bagaimana Allah dan nabi menetapkan kebesaran sesuatu pahala atau dosa seseorang manusia? mohon pencerahan..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kaedah menimbang berat/saiz pahala dan dosa

Post by abu_aisyah on Wed Apr 24, 2013 5:26 am

kalau kaedah untuk menimbang amalan kita,wallahu álam.

tp ada kaidah menyebutkan,
"al-ajru ála qadari al-musyaqqah"
pahala itu sesuai dengan qadar kepayahan

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Kaedah menimbang berat/saiz pahala dan dosa

Post by thtl on Wed Apr 24, 2013 9:27 am

Apa yg sil maksudkan itu dinamakan AUDITING. itu memang letih nak buat tapi possible dan boleh guna accounting software atau normal Excel software..

cth:
audit amal hari ni:
24/4/2013 pahala
solat berjamaah 5X di mesjid........................5X27 = 135
sedekah (1 RM X 700)
baca AQ (1 pahala X huruf)
kuliah maghrib
wirid (subhanaLlah 33X10

auditing ni mmg letih sebab kena keep in hari2.

Apa yg possible ialah muhasabah atau audit sblm tidor, apa yg aku lakukan hari ini dan apa dosa yang aku lakukan hari ini.
Esok, kita muhasabah lagi dan compare, semalam dan hari ini, apakah ada peningkatan..

itu possible...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kaedah menimbang berat/saiz pahala dan dosa

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 24, 2013 9:31 am

wah, kira2 tu banyak sngt.. poning kepala kira..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kaedah menimbang berat/saiz pahala dan dosa

Post by zikrulmaut_sm on Wed Apr 24, 2013 9:51 am

audit dosa dan pahala perlukan ilmu dan keikhlasan. kalau tak, dosa besar pun dirasakan macam tak ada dosa atau dipandang remeh macam dosa kecil. sebab tu kita kena selalu mohon petunjuk dari Allah.



إِنَّ الْمُؤْمِنَ يَرَى ذُنُوبَهُ كَأَنَّهُ فِي أَصْلِ جَبَلٍ يَخَافُ أَنْ يَقَعَ عَلَيْهِ وَإِنَّ الْفَاجِرَ يَرَى ذُنُوبَهُ كَذُبَابٍ وَقَعَ عَلَى أَنْفِهِ قَالَ بِهِ هَكَذَا فَطَارَ

Sesungguhnya seorang Mukmin itu melihat dosa-dosanya seolah-olah dia berada di kaki sebuah gunung, dia khawatir gunung itu akan menimpanya. Sebaliknya, orang yang durhaka melihat dosa-dosanya seperti seekor lalat yang hinggap di atas hidungnya, dia mengusirnya dengan tangannya –begini-, maka lalat itu terbang. [HR. at-Tirmidzi, no. 2497 dan dishahîhkan oleh al-Albâni rahimahullah]


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Kaedah menimbang berat/saiz pahala dan dosa

Post by Sponsored content Today at 5:17 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum