Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

View previous topic View next topic Go down

Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Pidot on Fri Apr 26, 2013 5:49 am

Bismillah..

Lewat malam semalam berborak dengan member pasal kelab La Liga semua bolos 4 gol dan tiba-tiba terlintas akan topik-topik yang ana sendiri musykil..

1) Apakah wujud Dinosaur? Apakah binatang tersebut wujud sebelum ataupun selepas kewujudan para nabi?

2) Apakah benar manusia dahulu besar dan tinggi sehingga mencecah langit, dan kian mengecil seperti kita sekarang?

Pidot
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 37
Join date : 20/04/2013
Age : 26
Location : Jalan Kebun, Shah Alam

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Mohd. Ikram on Fri Apr 26, 2013 12:03 pm

Pidot wrote:Bismillah..

Lewat malam semalam berborak dengan member pasal kelab La Liga semua bolos 4 gol dan tiba-tiba terlintas akan topik-topik yang ana sendiri musykil..

1) Apakah wujud Dinosaur? Apakah binatang tersebut wujud sebelum ataupun selepas kewujudan para nabi?

2) Apakah benar manusia dahulu besar dan tinggi sehingga mencecah langit, dan kian mengecil seperti kita sekarang?

1. Yang saya faham, al-quran takde sebut spesifik pasal benda2 dunia macam perkara sains ni. So, kita berbalik kepada penemuan2 sains semasa. Fosil2 dijumpai, so ada la dinosour tu..

2. Saya pernah terbaca hadith pasal ketinggian Nabi Adam. Tak ingat kat mana saya jumpa. Ada orang yang kata ni antara bukti teori evolusi, dari tinggi bangat hingga kemetot macam orang2 zaman kita ni..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 26, 2013 1:54 pm

Yg sya tahu, ketinggian Nabi Adam as ialah 60 hasta.. Wallahualam..
Kaum Ad pun ade yg tinggi2 belake..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Dodo Don on Fri Apr 26, 2013 2:29 pm

Fosil Dinosaur membuktikan kewujudannya..fosil manusia pun ada seperti iceman dan Perak man. Tapi kenapa saiznya macam manusia biasa. Setakat ini tak pernah jumpa lagi tulang manusia yg bersaiz 60 hasta. Saya pun pernah dengar Nabi Adam setinggi 60 hasta..benarkah?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 26, 2013 3:06 pm

ade hadis ttg itu, tapi saya tak pasti sahih ke tak..
ni die Terjemahan hadis tersebut :-

Sabda Rasullulah SAW:
“Allah menciptakan adam dengan tinggi enam puluh hasta. Kemudian setelah Adam, makhluk itu semakin berkurang tingginya seperti sekarang ini“
(HR.Bukhari), hadis ini juga terdapat dalam riwayat Imam Muslim dan Imam Ahmad.

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

pencarian setakat ini

Post by Pidot on Sat Apr 27, 2013 3:12 am

setakat pencarian ana.. tapi tak sure betul atau tidak..

“Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran.”

(Al-Baqarah : 164)

anadinmu.blogspot.com/2011/01/persoalan-makhluk-sebelum-adam-dan - tambah html at the back

Pidot
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 37
Join date : 20/04/2013
Age : 26
Location : Jalan Kebun, Shah Alam

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Solah on Sat Apr 27, 2013 6:05 am

Pidot wrote:
1) Apakah wujud Dinosaur? Apakah binatang tersebut wujud sebelum ataupun selepas kewujudan para nabi?

Kewujudan dinosaur anggaran jutaan tahun dahulu disahkan oleh sains moden melalui bukti fosil. Allah telah menciptakan alam ni, iaitu semua bintang, planet, ruang, masa dsbnya berbillion tahun dahulu (Big Bang theory).

Usia bumi 4.54 billion tahun dan semasa nabi Adam diturunkan ke bumi, dah wujud haiwan dan tumbuhan. Kalau tak, nabi Adam, Hawa dan keturunan manusia selepasnya nak makan apa kan.....

Isu bila nabi Adam diturunkan ke bumi tak dapat dipastikan sebab takde rekod secara bertulis. 2-3 buku yang saya baca bagi anggaran kehadiran nabi Adam di bumi ni kurang 10,000 tahun dulu (formula pengiraan daripada usia 25 rasul hingga ke nabi Muhammad hingga ke 2013). Kalau nak expend anggaran ke 20,000 dulu pun rasenye takde masalah.

Kesimpulannya, manusia hanya tinggal beberapa ribu tahun je kat bumi yang dah pun wujud 4.54 billion tahun dulu, jadi takde masalah dinosaur yang pernah wujud kat bumi lama dulu pun dah pupus macam banyak spesis yang dah pupus tak lama dulu macam dodo, tasmanian devil dan mammoth.

WA.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 27, 2013 9:59 am

Pidot wrote:Bismillah..

Lewat malam semalam berborak dengan member pasal kelab La Liga semua bolos 4 gol dan tiba-tiba terlintas akan topik-topik yang ana sendiri musykil..

1) Apakah wujud Dinosaur? Apakah binatang tersebut wujud sebelum ataupun selepas kewujudan para nabi?

2) Apakah benar manusia dahulu besar dan tinggi sehingga mencecah langit, dan kian mengecil seperti kita sekarang?

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِعَادٍ
Apakah kamu tidak memperhatikan bagaimana Tuhanmu berbuat terhadap kaum 'Aad?(Al-Fajr, 89:6)

إِرَمَ ذَاتِ الْعِمَادِ
(yaitu) penduduk Iram yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi(Al-Fajr, 89:7),Iram ialah ibu kota Kaum A'ad

الَّتِي لَمْ يُخْلَقْ مِثْلُهَا فِي الْبِلَادِ
yang belum pernah dibangun (suatu kota) seperti itu, di negeri-negeri lain(Al-Fajr, 89:Cool

Itu sedikit sebanyak yg ade memberi pandangan bahawa Kaum A'ad ialah kaum yg tinggi2 belake


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 27, 2013 10:10 am

Solah wrote:
Pidot wrote:
1) Apakah wujud Dinosaur? Apakah binatang tersebut wujud sebelum ataupun selepas kewujudan para nabi?

Kewujudan dinosaur anggaran jutaan tahun dahulu disahkan oleh sains moden melalui bukti fosil. Allah telah menciptakan alam ni, iaitu semua bintang, planet, ruang, masa dsbnya berbillion tahun dahulu (Big Bang theory).

Usia bumi 4.54 billion tahun dan semasa nabi Adam diturunkan ke bumi, dah wujud haiwan dan tumbuhan. Kalau tak, nabi Adam, Hawa dan keturunan manusia selepasnya nak makan apa kan.....

Isu bila nabi Adam diturunkan ke bumi tak dapat dipastikan sebab takde rekod secara bertulis. 2-3 buku yang saya baca bagi anggaran kehadiran nabi Adam di bumi ni kurang 10,000 tahun dulu (formula pengiraan daripada usia 25 rasul hingga ke nabi Muhammad hingga ke 2013). Kalau nak expend anggaran ke 20,000 dulu pun rasenye takde masalah.

Kesimpulannya, manusia hanya tinggal beberapa ribu tahun je kat bumi yang dah pun wujud 4.54 billion tahun dulu, jadi takde masalah dinosaur yang pernah wujud kat bumi lama dulu pun dah pupus macam banyak spesis yang dah pupus tak lama dulu macam dodo, tasmanian devil dan mammoth.

WA.

Ni ade ttg Dinasour di wiki..
http://en.wikipedia.org/wiki/Dinosaur

Setuju ngn perkongsian Saudara Solah.. klu x ade haiwan dan tumbuhan.. mesti manusia jadi Kanibal sbb lapar heheh

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sejarah:Dinosaur atau Nabi?

Post by Sponsored content Today at 4:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum