Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

View previous topic View next topic Go down

Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 26, 2013 11:14 am

Asalamualaikum,

Saya ingin kepastian, adakah benar cerita dibawah ?
NABI MUHAMMAD SAW melarang para sahabatnya meniup air panas yg akan diminum. Hendak Tahu Kenapa Baginda melarang?

Baginda tidak menerangkan kenapa tapi beliau melarang keras hal tersebut, ternyata. Dalam penelitian Sains, air panas (H2O) yang bertemu karbondioksida (CO2) yang dihembuskan oleh mulut (manusia mengeluarkan CO2) Maka akan menghasilkan persenyawaan H2CO3, asam karbonat. Dan jika asam karbonat ini masuk ke dalam tubuh manusia, maka akan mengakibatkan penyakit jantung.

Silakan share ^_^

Sumber : https://www.facebook.com/BenciBuangBayi/posts/10151884629245884

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by Mohd. Ikram on Fri Apr 26, 2013 1:44 pm

Ni pendapat saya..

Masuk ckit biochem...

H2CO3 mmg ada dalam badan kita.. antara acid yang akan control pH darah. H2CO3 jugak merupakan intermediate. Kita sedut oksigen, masuk kapilari darah dan dibawa ke sel. Sel akan produce CO2. CO2 kemudian akan masuk ke dalam kapilari darah. Dalam darah ni la CO2 akan bertindak balas ngan air untuk membentuk H2CO3. Selain tu H2CO3 jugak bertindak sebagai buffer untuk control pH darah...

So, dakwaan kalau H2CO3 masuk badan buat penyakit jantung tu mungkin kena cari source yg lebih kuat, sebab H2CO3 mmg ada dalam kapilari darah... Lagipun kalau air tu kita minum dan acid masuk dalam perut, saya tak pernah belajar lagi sistem pencernaan ada kene mengena ngan penyerapan H2CO3. Mungkin yang tulis tu lebih tau.. Kemudian kalau alasannya pasal H2CO3 tu acid, acid perut kita lagi kuat.... H2CO3 ialah acid lemah, manakala perut kita ada acid kuat, HCl...

Betulke kalau kita tiup air panas, jadi acid tu air? Boleh buat research dalam lab.. Amik air panas, guna pH meter. Catat initial pH.. Kemudian tiup air panas, amik bacaan pH.. tgk apa jadi..

hadith larangan tu sahih... baca penjelasan ilmuan islam kat sini.. http://soaljawab.wordpress.com/2008/06/17/hadith-larangan-tiup-di-dalam-bekas-dan-meneguk-3-kali/

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 26, 2013 1:56 pm

Syukran atas penjelasan.. Smile Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by Mohd. Ikram on Fri Apr 26, 2013 6:46 pm

Tapi tu pendapat je... mungkin yang buat further research, online research ke, boleh jumpa something...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by soni on Mon Apr 29, 2013 10:29 am

Ada nutrisionist yang cakap jika kita tiup air panas boleh bawa bacteria dan virus

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by noorul khairy on Wed May 08, 2013 9:14 am

sahih

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by Dodo Don on Wed May 08, 2013 12:41 pm

Kalau sahih terima ajalah walaupun tiada bukti saintifik. Sebab keburukannya tak semestinya sesuatu yang zahir tetapi boleh jadi dari segi batin yang tidak terjangkau oleh fikiran kita. Kalau orang makan tak baca basmallah, dia tetap merasa kenyang dan mendapat nutrisi dari makanan itu.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Tiup air panas boleh memudaratkan kesihatan ??

Post by Sponsored content Today at 5:18 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum