Di ambang PRU13

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Di ambang PRU13

Post by thtl on Wed May 01, 2013 11:49 pm

Like
Buat masa ni saya endorse Kelantan hendaklah kekal di bawah kerajaan pimpinan TGNA dari PAS. 20 tahun lebih menerajui Kelantan tanpa ada banyak masalah dan penyelewengan yg ketara.
Apa yg baik dan bermanfaat hendaklah dikekalkan. Ciri2 kepimpinan yg zuhud dan mesra rakyat adalah secocok dengan Islam walaupun ia kurang dari segi pembangunan material, tapi keilmuan dan kesederhanaan pembangunan yg menguntungkan umat islam hendaklah dikekalkan.

Saya tidak dapat menganalisa kedudukan Selangor di bawah TS Khalid, dan Kedah di bawah DS Azizan. Saya cuma yakin dgn apa yg berlaku di ngeri kelahiran saya, Kelantan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by Mohamad hafiz on Thu May 02, 2013 1:07 am

Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by najib76 on Thu May 02, 2013 3:11 am

thtl wrote: Like
Buat masa ni saya endorse Kelantan hendaklah kekal di bawah kerajaan pimpinan TGNA dari PAS. 20 tahun lebih menerajui Kelantan tanpa ada banyak masalah dan penyelewengan yg ketara.
Apa yg baik dan bermanfaat hendaklah dikekalkan. Ciri2 kepimpinan yg zuhud dan mesra rakyat adalah secocok dengan Islam walaupun ia kurang dari segi pembangunan material, tapi keilmuan dan kesederhanaan pembangunan yg menguntungkan umat islam hendaklah dikekalkan.

Saya tidak dapat menganalisa kedudukan Selangor di bawah TS Khalid, dan Kedah di bawah DS Azizan. Saya cuma yakin dgn apa yg berlaku di ngeri kelahiran saya, Kelantan.

1. dalam konteks nasional kekuatan BN N PR hampir seimbang.....cuma kelebihan pada BN sebab media rasmi under mereka ...
2. kalau diJohor , ada kempen2 yg gunakan isu perkauman ....dan ada juga yg gunakan isu KRISTIAN ....

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by abu_aisyah on Fri May 03, 2013 5:06 am

saya tidak sabar utk menunggu 5 may ini.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by abu_aisyah on Fri May 03, 2013 5:18 am

beberapa kenalan saya yg dalam fikirannya hanya terfikir yg politik ini adalah kotor,jijik..bile kite nak bincang mengenai manifesto utk ke 2 2 pihak tanpa menyebut sedikit pun isu2 rasuah,skandel2 dan sebagianya,mereka memang tak berminat.walaupun utk kebaikan bersama.tak kisah lah tu.tp,yg tak best nya bagi mereka politik adalah kotor dan yg mengotorkan adalah pembangkang.itu yg saya nampak.bler tanyer ko sokong mana,mmg diorg tak minat nak ambik tau.saya lihat,walaupun ramai menidakkan video2 seks,fitnah2 terhadap pembangkang,dan tau ia palsu,ttetpi org2 yg tak pedulikan politik ini lah yg akan terpengaruh.cukup dengan ini.maka undi akan pergi utk BN.memang bijak.


_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by najib76 on Fri May 03, 2013 9:08 am

abu_aisyah wrote:beberapa kenalan saya yg dalam fikirannya hanya terfikir yg politik ini adalah kotor,jijik..bile kite nak bincang mengenai manifesto utk ke 2 2 pihak tanpa menyebut sedikit pun isu2 rasuah,skandel2 dan sebagianya,mereka memang tak berminat.walaupun utk kebaikan bersama.tak kisah lah tu.tp,yg tak best nya bagi mereka politik adalah kotor dan yg mengotorkan adalah pembangkang.itu yg saya nampak.bler tanyer ko sokong mana,mmg diorg tak minat nak ambik tau.saya lihat,walaupun ramai menidakkan video2 seks,fitnah2 terhadap pembangkang,dan tau ia palsu,ttetpi org2 yg tak pedulikan politik ini lah yg akan terpengaruh.cukup dengan ini.maka undi akan pergi utk BN.memang bijak.


orang-orang mcm ni mereka bukan neutral.....tapi malu nak sebut sokong siapa .

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by Dodo Don on Fri May 03, 2013 11:37 am

Semua orang dah tahu nak undi siapa, tetapi kerana ada orang yang terlalu sensitif dengan parti maka adalah lebih baik utk merahsiakannya. Sebabnya pembesar parti politik telah melabelkan parti lawan sebagai "orang jahat" maka penyokong parti juga menganggap penyokong parti lawan juga "jahat" dan dianggap musuh. Bagi orang yang tidak taksub kepada mana-mana parti akan mengambil jalan aman daripada mencari perbalahan. Dah banyak dilaporkan kes ugut dan pukul memukul berlaku.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by thtl on Fri May 03, 2013 11:46 am

berkecuali diharuskan. inilah sikap majoriti sahabat ketika berlaku sngketa antara Ali vs amir Mu'awiyah bin Abu Sufyan. antara yazid bin Mu'awiyah dan abdullah bin Zubair.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by thtl on Sat May 04, 2013 12:05 am

Di ambang PRU13, Jangan Menyesal untuk 5 tahun lagi!

kenapa anda mungkin menyesal;

Baca di sini

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 1:19 am

lain kalilah, sleagi anwar masih di atas..

kalau anwar tersungkur di permatng pauh, wlkapun pr menang, itu sudah cukup bagus....vote anwar macam vote umno tp dgn nama lain...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 1:30 am

abu_aisyah wrote:beberapa kenalan saya yg dalam fikirannya hanya terfikir yg politik ini adalah kotor,jijik..bile kite nak bincang mengenai manifesto utk ke 2 2 pihak tanpa menyebut sedikit pun isu2 rasuah,skandel2 dan sebagianya,mereka memang tak berminat.walaupun utk kebaikan bersama.tak kisah lah tu.tp,yg tak best nya bagi mereka politik adalah kotor dan yg mengotorkan adalah pembangkang.itu yg saya nampak.bler tanyer ko sokong mana,mmg diorg tak minat nak ambik tau.saya lihat,walaupun ramai menidakkan video2 seks,fitnah2 terhadap pembangkang,dan tau ia palsu,ttetpi org2 yg tak pedulikan politik ini lah yg akan terpengaruh.cukup dengan ini.maka undi akan pergi utk BN.memang bijak.


sorry bro, undi BN or PR bukan penentu kebijakan seseorng...orang BN atau orang PR sayang negara..jgn buat scale cerdik atau tak cerdik orang nak undi mana....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by abu_aisyah on Sat May 04, 2013 4:30 am

yat,saya maksudkan propaganda yg dibuat itu adalah bijak.utk menarik mereka2 yg saya katakan ini.mungkin ramai mungkin tidak tapi dikeliling saya memang ada yg begini.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by abu_aisyah on Sat May 04, 2013 4:44 am

OT:

thtl wrote:Di ambang PRU13, Jangan Menyesal untuk 5 tahun lagi!

kenapa anda mungkin menyesal;

Baca di sini

saya perasan,jika tak log in...tak dapat klik pada link.link tu tak wujud.di post2 lain pun camtu gak.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by thtl on Sat May 04, 2013 8:48 am

yat,
isunya bukan DSAI. Tapi isu BN dah menang 12-0. itu bukan demokrasi tapi manipulasi. Kalau Malaysia nak jadi negara maju dan nak amalkan demokrasi yg sihat, kita nak ini kali 1-12. Kita nak ubah mentaliti, hanya BN yg pandai perintah negara..itu khurafat dalam demokrasi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 9:47 am

after dsai bersara...haha

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 9:56 am

sye nk tanye ni.. knapa PAS x bergabung ngn BN ??

kn para pemimpin dapat musyawarah :/
Saya harap saya tak terlibat dlm PRU atau pun undi undi ni..

Ibarat cabutan bertuah, dimana hadiahnya sudah diketahui ..
huhuhuhu

Ape salahnye Pemimpin BN dan Pemimpin PAS beri kata sepakat..
*sya cipta dialog sikit Razz

Situasi antara pemimpin :-

BN : tahun depan, giliran kamu pula memerintah
PAS : Alhamdulillah, sye ada sedikit kekurangan la ttg pemerintahan Malaysia
BN : ape die ?
PAS : Saya rasa nak tambah pusat mengaji daripada pusat pembelajaran.. Kita sudah berada di akhir zaman, khuatir pulak kite termasuk dlm golongan org2 yg rugi
BN : memang betul kata kamu.. Tak pe, Saya akan buat manifesto, tahun depan kamu laksanakan Smile
PAS : Alhamdulillah, syukran..
BN : afwan Smile

Situasi kepada rakyat :-

Islam : kami setuju!!
Bukan Islam : Kami kurang setuju ! Sebab kami perlukan orang yg bijak pandai utk majukn negara
PAS & BN : Pembaharuan itu nanti tidak merugikan pembelajaran, cuma penambahan Smile
Bukan Islam : kalau macam tu, kami setuju, asalkan hak kami tidak dipinggirkan
PAS & BN : Kami akan cuba sedaya upaya untuk menjadikan negara kita aman, terhindar dari sebarang perkara yg tidak baik

Situasi kepada ekonomi :-

BN : Saya rasa tak boleh buat free semua perkara, sebab nanti kerajaan akan rugi, dan kite tak akan dapat nk bina pusat utk pembelajaran Al-Quran nanti
PAS : Saya rasa molek doh pendapat kamu, tapi saya nak riba diharamkan
BN : Riba akan diharamkan, cuma denda akan dilaksanakan, sebab orang pinjam duit, die tak bayar, die akan didenda 10% dari apa yg die pinjam, sehingga mencapai 100%, dan die akan di lepaskan dari denda
PAS : Molek doh, saya setuju..

# hehehe, saya suka dialog di atas.. smooth je pemerintahan KohKohKoh

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by thtl on Sat May 04, 2013 10:15 am

Yat,

ada hadis utk hilangkan kebencian enta kpd DSAI:

وَإِنَّ اللَّهَ لَيُؤَيِّدُ هَذَا الدِّينَ بِالرَّجُلِ الْفَاجِرِ

"sesungguhnya Allah akan menguatkan dien ini dengan laki-laki fajir." HR Bukhari


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by thtl on Sat May 04, 2013 10:18 am

MH,

pas dulu memey dalam BN doh..tapi kalau dgn DAP gagal, ada kemungkinan pada PRU 2018..dalam politik semua ada kemungkinan.

Pas kata dulu dia kena tipu oleh BN, kalau kali ni PAS kena tipu oleh PKR dan DAP, maka ada kemungkinan PAS akan masuk semula BN

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 10:27 am

thtl wrote:Yat,

ada hadis utk hilangkan kebencian enta kpd DSAI:

وَإِنَّ اللَّهَ لَيُؤَيِّدُ هَذَا الدِّينَ بِالرَّجُلِ الْفَاجِرِ

"sesungguhnya Allah akan menguatkan dien ini dengan laki-laki fajir." HR Bukhari



laki2 fajir apa?

just nak tambah:

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui." (Surah al-Baqarah:ayat 216)

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 10:31 am

dah tau, laki2 fajir - maksiat

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 10:34 am

thtl wrote:MH,

pas dulu memey dalam BN doh..tapi kalau dgn DAP gagal, ada kemungkinan pada PRU 2018..dalam politik semua ada kemungkinan.

Pas kata dulu dia kena tipu oleh BN, kalau kali ni PAS kena tipu oleh PKR dan DAP, maka ada kemungkinan PAS akan masuk semula BN

itulh yg semolek nye KohKohKoh , yg dh lepas itu tk perlu diungkit hehehe.. sya sokong 100% klu dorg gabung.. sya akan tunggu hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 11:02 am

boleh jadi jika tiada majority mudah, hung parliment..anwar kalah di permatang pauh, umno+pas bergabung..haha (ni mimpi jek)

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by thtl on Sat May 04, 2013 11:43 am

yat, weak analysis, DSAI mana boleh kalah di home court. lawan dia adalah X-VP TM yg dipaksa jadi calon

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 1:58 pm

thtl wrote:yat, weak analysis, DSAI mana boleh kalah di home court. lawan dia adalah X-VP TM yg dipaksa jadi calon

tu yg saya cakap mimpi..hehe

apa2 pun jazakllahu khair syaikh bawak hadis laki2 fajir...memang meneyedarkan jugak la....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by yat on Sat May 04, 2013 2:25 pm

mari kita baca apa uncle lim bagi dalam blog dia:

http://blog.limkitsiang.com/2011/05/04/surely-not-another-50-years-of-islamisation/

dia marah islamisation dah 5o tahun..haha, amuy sokong lagi?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Di ambang PRU13

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum