SUMPAH LAKNAT

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

SUMPAH LAKNAT

Post by ummuyaser on Fri May 03, 2013 8:13 am

Assalamualaikum
Boleh tak sesiapa panel feqh beri pencerahan. Sebenarnya sumpah laknat ni untuk kes yang bagaimana dan di antara siapa?
Betul kah cara Saiful Bukhori bersumpah ni?
[url][/url]

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 10:48 am

sumpah laknat utk suami isteri sahaja sebab ayat turun pun utk kes suami isteri dan mereka diceraikan oleh perintah mahkamah.

kes saifol ni adalah suatu kesalahan besar dalam hudud. ini kerana kes qadzaf tidak boleh dgn sumpah laknat.

Video beliau depan Kaabah itu adalah super-imposed technology. Ini kerana Dataran Mataf sekarang amat sesak kerana ruang atas utk tawaf sudah dirobohkan di bahagian sa'ie, maka agak mustahil beliau dapat berdiri dan bersumpah dgn aman di hadapan Multazam yg amat sesak sepanjang waktu. Ianya adalah Fake.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Fri May 03, 2013 11:04 am

adakah percakapan Saifol tu diambil kira ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 11:44 am

x diambil kira.
saipol akan dikenakan hukum Qadzaf kerana memfitnah DSAI. Jika thabit dia dikenakan sebatan 80X

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Dodo Don on Fri May 03, 2013 11:46 am

Seorang perempuan membawa anaknya berjumpa Khalifah Umar r.a dan mendakwa dia diperkosa oleh anak khalifah. Adakah perempuan ini melakukan Qazaf kerana tak bawa 4 orang saksi? mengapa mangsa yang dizalimi dibebankan utk membawa saksi?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 11:48 am

kisah ni palsu bertujuan mencemarkan nama khalifah Umar.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 11:51 am

Kes rogol akan didakwa di bawah kesalahan hudud Hirabah. Maka perempuan tsb boleh mengemukakan saman kpd perogol dgn bantuan teknologi DNA profiling atas anak tsb..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Dodo Don on Fri May 03, 2013 12:01 pm

Terima kasih ustaz, tapi di Malaysia, tertuduh ada hak utk tidak memberi DNA nya. Smile

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 12:06 pm

cuma nak habaq:

1. jenayah rogol duduk dalam Hudud Jinayah Hirabah di bawah mazhab Maliki. kita kena pakai yg ni barulah ada keadilan kpd wanita.

2. Tertuduh ada hak itu utk tidak kasi DNA sampel adalah hukum umum, hak asasi manusia, tapi dalam kes2 tertentu, Hakim boleh perintah DNA orang kena tuduh diambil sampelnya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by abu_aisyah on Fri May 03, 2013 12:11 pm

wujud manusia begini.kata rakan dalam fb,

"Dia xperasan ke yang kutukan yang dia sanggup terima tu dah dah jatuh ke dia. Allah SWT dah bagi signal dah... hang sumpahlah banyak mana hang nak namun masih orang tak nak percaya kat hang...Itulah kutukan yang hang terima yang memalukan diri hang sendiri. Siapa yang mengetuk pintu pintu manusia untuk mempercayai hang kalau bukan ALLAh SWT? Cer hang pikiaq tak mampukah susah sangatkah ALLAH nak kasi tahu yang hang ni benar? Maha Suci Allah dari bersikap demikian. Bertaubatlah semoga Allah menerima taubatmu."

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by abu_firdaus on Fri May 03, 2013 12:14 pm

thtl wrote:Video beliau depan Kaabah itu adalah super-imposed technology. Ini kerana Dataran Mataf sekarang amat sesak kerana ruang atas utk tawaf sudah dirobohkan di bahagian sa'ie, maka agak mustahil beliau dapat berdiri dan bersumpah dgn aman di hadapan Multazam yg amat sesak sepanjang waktu. Ianya adalah Fake.
video tulis april 2012. adakah masa tu dah dirobohkan?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by abu_aisyah on Fri May 03, 2013 12:20 pm

minit 1:02 ada lelaki cam langgar si saiful ni.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 1:48 pm

Ops, april 2012!? hahaha ana x perasan. ana ingatkan April 2013. apsal sekarang baru release? ke antar ke Hollywood studio dulu...

apa pon dalam Islamic Law, sumpah saipol ni walaupun dalam Kaabah sekalipon, ia tak valid utk nak tsabitkan org.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by ummuyaser on Fri May 03, 2013 3:10 pm

abu_aisyah wrote:minit 1:02 ada lelaki cam langgar si saiful ni.

Ni sebahagian daripada komen tentang video Saiful:
Musykil
1. Ketinggian saiful.
Dia berdiri atas batukah, apakah...
2. Kualiti video saiful tidak sebaik kualiti keadaan persekitaran dan subjek2 di belakang.
3. Dilanggar individu di belakangnya, sedikitpun saiful tidak bergerak.
Yg merakam video ni pulak yg terlebih gerak..
Kesimpulannya,
Sedikitpun rasa tidak hairan kalau ada barua2 yg percaya video ini adalah asli!

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by ummuyaser on Fri May 03, 2013 3:20 pm

thtl wrote:Ops, april 2012!? hahaha ana x perasan. ana ingatkan April 2013. apsal sekarang baru release? ke antar ke Hollywood studio dulu...

apa pon dalam Islamic Law, sumpah saipol ni walaupun dalam Kaabah sekalipon, ia tak valid utk nak tsabitkan org.

Syukran jazilan atas pencerahan Sheikh. Ana tengok staff kat ofis pagi-pagi dah tayang video ni. Pening nak jawab. Pulak tu macam-macam andaian keluar dari mulut mereka yang jahil nih.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by ummuyaser on Fri May 03, 2013 3:43 pm

thtl wrote:
Video beliau depan Kaabah itu adalah super-imposed technology. Ini kerana Dataran Mataf sekarang amat sesak kerana ruang atas utk tawaf sudah dirobohkan di bahagian sa'ie, maka agak mustahil beliau dapat berdiri dan bersumpah dgn aman di hadapan Multazam yg amat sesak sepanjang waktu. Ianya adalah Fake.

[url][/url]

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Fri May 03, 2013 5:36 pm

apa yg saya nmpk, tak ada siapa membuktikan, dan tak ada siapa dapat sangkalkan
cuma adalah teori
jawapan paling tepat...bawa video utk dikaji

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 5:40 pm

doc,

mula2 kena kaji Hukum sumpah laknat dulu...ia tidak digunakan utk kes liwat..walaupun sumpah depan Kaabah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Fri May 03, 2013 9:54 pm

yg membuatkan saya terfikir....
adakah mempersoalkan methodologi itu penting dlm isu ini?
di manakah kepentingannya dlm soal methodologi?
kalau methodologi salah, jadi......
kalau methodologi betul, jadi.....
ini bukan kelas atau topik cara2 melakukan sumpah
ini berkaitan dgn seseorang yg ingin membela maruah dengan melakukan sumpah
barangkali methodologinya salah, tapi setakat mana soal methodologi sgt penting dlm soal ini
dia mungkin antara golongan yg jahil dlm soal fiqh ibadat, tapi niatnya hanya allah yg tahu
adakah dgn methodologi yg salah itu bermakna dia menipu, tidak ikhlas?
dan saya tidak katakan kalau methodologi itu benar, maka dia sentiasa bercakap benar

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Fri May 03, 2013 11:09 pm

Doc,

saipol tu ada pasang lawyer. kenapa lawyer tidak menunjukkan metodologi yg betul mengikut hukum jenayah Malaysia??
Kalau dia nak sumpah laknat, dia kena dapatkan panduan dari lawyer Muslim..
kenapa dia tidak berbuat demikian.

Nampak sangat dia bertindak mengikut cara yg meragui..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by yat on Sat May 04, 2013 1:17 am

sumpah lakna di kaabah ada ke dalam sunnah?...apa turr la dia...

wlpun saya sokng bn, tapi cara saiful buat seolah menampakkan, hang nak lagi power, pi buat sumpah depan kaabah...tapi sama ada kena liwat ke tak, hanya Allah yg tahu...


Last edited by yat on Sat May 04, 2013 5:39 am; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by redskull on Sat May 04, 2013 5:32 am

dari segi ke'asli'an video, kena tanya pakar video lah.

sekurang-kurangnya, sesiapa yang kaki movie/tv/videogames, inshaAllah akan ada kepekaan untuk mengkaji video ini.

redskull
AHLI
AHLI

Posts : 2
Points : 2
Join date : 26/04/2013

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by alDayyan on Sat May 04, 2013 8:08 am

dari apa yg saya tau..video tersebut asli..sebab apa? sebab kita belum tgk lagi video2 dia yg lain masa kat mekah sana..hehehe.. No

bende2 camni bukan tugas geng2 cgi atau seumpamanya utk mengesahkannya..hanya pakar forensic digital je yg boleh analisis video tersebut samada menggunakan "kain hijau" + chorma key + filtered + layered + splicing dan mcm2 lagi bagi menghasilkan video sebegini..

buat dulu laporan polis, pastu pihak2 berkuasa bolehla menjalankan siasatan penuh ke atas video tersebut.. tp biasanya puak2 ni x mau buat laporan polis dan kalu boleh xmau campurtgnn polis sebab dorg tau kemampuan pakar digital forensik ni dlm menganalisis video ni..

takut jadi "ibarat meludah ke langit" je lagi..(boleh lihat isu video pemimpin pembangkang baru2 ni).

apa2 pun kita berdoa je la..semoga Allah memberi petunjuk yg lebih terang jelas lagi nyata kepada kita semua dalam mencari kebenaran yg hak!


_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Sat May 04, 2013 8:41 am

sil,

sumpah ni bila diperintah oleh Hakim. Kalau Hakim tak perintah, tak boleh main sumpah-sumpah ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 8:45 am

Menurut apa yg sya lihat dalam video tu,
Hiss sound die takde KohKohKoh Camera berpixel rendah akan mengeluarkan Hiss sound bile bergerak dgn smooth Smile
Satu lagi, Ramai orang kata itu kaedah Chroma key.. Sad
Kalau tak de "Reflection Deskshoot Chromatte Curtain " spt yg abg Sil kate tu, kain hijau tu.. tk mungkin dpt buat kaedah Chroma key.. Smile

Anyway, Saya datang beri pendapat je Smile harap dibetulkn jika ada kesalahan


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Sponsored content Today at 5:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum