SUMPAH LAKNAT

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

SUMPAH LAKNAT

Post by ummuyaser on Fri May 03, 2013 8:13 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum
Boleh tak sesiapa panel feqh beri pencerahan. Sebenarnya sumpah laknat ni untuk kes yang bagaimana dan di antara siapa?
Betul kah cara Saiful Bukhori bersumpah ni?
[url][/url]

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down


Re: SUMPAH LAKNAT

Post by alDayyan on Sat May 04, 2013 8:08 am

dari apa yg saya tau..video tersebut asli..sebab apa? sebab kita belum tgk lagi video2 dia yg lain masa kat mekah sana..hehehe.. No

bende2 camni bukan tugas geng2 cgi atau seumpamanya utk mengesahkannya..hanya pakar forensic digital je yg boleh analisis video tersebut samada menggunakan "kain hijau" + chorma key + filtered + layered + splicing dan mcm2 lagi bagi menghasilkan video sebegini..

buat dulu laporan polis, pastu pihak2 berkuasa bolehla menjalankan siasatan penuh ke atas video tersebut.. tp biasanya puak2 ni x mau buat laporan polis dan kalu boleh xmau campurtgnn polis sebab dorg tau kemampuan pakar digital forensik ni dlm menganalisis video ni..

takut jadi "ibarat meludah ke langit" je lagi..(boleh lihat isu video pemimpin pembangkang baru2 ni).

apa2 pun kita berdoa je la..semoga Allah memberi petunjuk yg lebih terang jelas lagi nyata kepada kita semua dalam mencari kebenaran yg hak!


alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Join date : 25/05/2012

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Sat May 04, 2013 8:41 am

sil,

sumpah ni bila diperintah oleh Hakim. Kalau Hakim tak perintah, tak boleh main sumpah-sumpah ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 8:45 am

Menurut apa yg sya lihat dalam video tu,
Hiss sound die takde KohKohKoh Camera berpixel rendah akan mengeluarkan Hiss sound bile bergerak dgn smooth Smile
Satu lagi, Ramai orang kata itu kaedah Chroma key.. Sad
Kalau tak de "Reflection Deskshoot Chromatte Curtain " spt yg abg Sil kate tu, kain hijau tu.. tk mungkin dpt buat kaedah Chroma key.. Smile

Anyway, Saya datang beri pendapat je Smile harap dibetulkn jika ada kesalahan


Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Join date : 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Sat May 04, 2013 8:49 am

senang citer, MH kata video tsb adalah autentik?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 9:10 am

thtl wrote:senang citer, MH kata video tsb adalah autentik?

Video , 60% autentik, 40% Edit

Saya tak berani kata ia fake, sebab Mungkin Saiful pernah pergi Makkah, so kenyataan menyatakan video tu Fake, Lemah dari segi background.. tapi kuat dari segi movement Smile

# betulkan jika ada kesalahan..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Sat May 04, 2013 10:20 am

dalam law, 60:40 tak leh pakai, sebab Hakim dia hanya terima 100% autentik atau bahasa law, 'beyodn reasonable doubt"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by abu_aisyah on Sat May 04, 2013 10:37 am

seijiseimura84 wrote:yg membuatkan saya terfikir....
adakah mempersoalkan methodologi itu penting dlm isu ini?
di manakah kepentingannya dlm soal methodologi?
kalau methodologi salah, jadi......
kalau methodologi betul, jadi.....
ini bukan kelas atau topik cara2 melakukan sumpah
ini berkaitan dgn seseorang yg ingin membela maruah dengan melakukan sumpah
barangkali methodologinya salah, tapi setakat mana soal methodologi sgt penting dlm soal ini
dia mungkin antara golongan yg jahil dlm soal fiqh ibadat, tapi niatnya hanya allah yg tahu
adakah dgn methodologi yg salah itu bermakna dia menipu, tidak ikhlas?
dan saya tidak katakan kalau methodologi itu benar, maka dia sentiasa bercakap benar

doc,tak paham.sekarang ni kita tau yg sumpah dia tidak sah.tidak mengikut syariat.jadi,doc nak tau camner saiful ni nak bela dirinya ke walaupun mahkamah,sumpah,video didepan kaabah sumuenye tak valid?atau nak cakap yg die adalah diatas kebenaran sbb die sedaya upaya bersumpah?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 10:42 am

klu sudah beyond reasonable doubt, makanya Saiful kne punishment tk ?
Anyway, Part die cakap ttg liwat tu convinced yg dakwaan die tu benar Smile Mngikut Lisan, evidence tu boleh diterima kot.. sbb face recognition test pun, akan tunjuk result 100% Muka Saiful hehehe

part sumpah tu, saya tak sentuh.. saya tak pandai dlm bidang tu Smile


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Sat May 04, 2013 10:45 am

sumpah x perlu video, cukup di hadapan Hakim je...buang masa je sumpah di Kaabah tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 10:49 am

thtl wrote:sumpah x perlu video, cukup di hadapan Hakim je...buang masa je sumpah di Kaabah tu...

Like setuju

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 3:54 pm

abu_aisyah wrote:
seijiseimura84 wrote:yg membuatkan saya terfikir....
adakah mempersoalkan methodologi itu penting dlm isu ini?
di manakah kepentingannya dlm soal methodologi?
kalau methodologi salah, jadi......
kalau methodologi betul, jadi.....
ini bukan kelas atau topik cara2 melakukan sumpah
ini berkaitan dgn seseorang yg ingin membela maruah dengan melakukan sumpah
barangkali methodologinya salah, tapi setakat mana soal methodologi sgt penting dlm soal ini
dia mungkin antara golongan yg jahil dlm soal fiqh ibadat, tapi niatnya hanya allah yg tahu
adakah dgn methodologi yg salah itu bermakna dia menipu, tidak ikhlas?
dan saya tidak katakan kalau methodologi itu benar, maka dia sentiasa bercakap benar

doc,tak paham.sekarang ni kita tau yg sumpah dia tidak sah.tidak mengikut syariat.jadi,doc nak tau camner saiful ni nak bela dirinya ke walaupun mahkamah,sumpah,video didepan kaabah sumuenye tak valid?atau nak cakap yg die adalah diatas kebenaran sbb die sedaya upaya bersumpah?
maksud saya barangkali dia jahil, tak tahu cara yg benar
tp bagaimana kalau sekiranya dia benar2 ikhlas? umpama cina yg tak tahu bacaan dlm solat, tp tetap solat kemudian meninggal, apakah dia meninggal secara kafir walaupun hatinya sgt ikhlas
isu methodologi sepatutnya tidak timbul, samaada apa yg dilaksanakan cara yg benar , valid atau tidak......

tetapi, kalau sekiranya video itu adalah satu bentuk penipuan teknologi, implikasinya mmg sah saiful penipu
dan kalau sekiranya video itu adalah benar, tiada bentuk penipuan teknologi, maka berbalik kepada soal di atas....kita anggap jelah saiful itu ikhlas...walaupun perbuatan jahil.
Oleh itu berhentilah dgn mengatakan saiful bersandiwara hanya semata2 methodologi dia tak betul
Itu tak penting

Namun walaupun saiful melakukan sumpah.........tidak bermakna semestinya saiful bercakap benar. Boleh jadi dia menipu.....walllahualam, hanya Allah mengetahui
Tetapi untuk mengatakan saiful menipu, hanya kerana methodolgi yg salah, saya tak setuju hujah ini digunakan....barangkali dia ikhlas, cuma jahil.....seperti contoh org cina sembahyang di atas

Saya tertarik dgn hujah teknik superimposed......tp utk bersikap adil. saya fikir ada baiknya yg memberi ulasan itu adalah org yg benar2 berpengalaman dlm bidang ini. Bukan sekadar, org biasa, yg baru sahaja tahu teknologi ini terus membuat ulasan

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 3:59 pm

kebanyakan kita sudah pun mempunyai teori mcmmana video itu menipu.....bagi saya itu bagus

tetapi yg lacking dlm isu ini, adalah cuba mengaplikasikan teori tersebut dlm bentuk realiti, atau diterjemahkan dlm kes saiful

sebagai contoh....saya membuat teori kalau sekiranya menjatuhkan buah tembikai dari 2 tingkat, buah itu akan pecah...mmg nampak mcm rational. itu adalah teori....Namun bila saya cuba terjemahkan teori tersebut, saya jatuhkan tembikai itu, ada barangkali 40% buah itu akan pecah atau tidak pecah sama sekali

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 4:02 pm

thtl wrote:Doc,

saipol tu ada pasang lawyer. kenapa lawyer tidak menunjukkan metodologi yg betul mengikut hukum jenayah Malaysia??
Kalau dia nak sumpah laknat, dia kena dapatkan panduan dari lawyer Muslim..
kenapa dia tidak berbuat demikian.

Nampak sangat dia bertindak mengikut cara yg meragui..
mana boleh anggap mcm tu je....
manalah tahu, ada lawyer bebal yg ajar dia benda yg salah....boleh jadi kan?
atau barangkali dia ada fahaman yg salah sebelum ni....
lebih2 lagi dlm konteks malaysia di mana sistem perundangan islam masih belum kukuh atau sempurna, kebanyakan org jahil dgn cara2 yg sewajarnya
senang cerita, minta video original dan serah pd expert......itulah langkah bagi saya lebih profesional dan lebih matang

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 4:07 pm

tp saya yakin, org malaysia malas nak request video original
saya fikir kalau org barat, dah lama dah minta video original filem, kemudian hantar kat expert, biar everyone have no doubt on it dan puas dengan keputusan tersebut

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 4:11 pm

secara terus terang.....
setelah membanding hujah2 dan menonton video ini
saya mempunyai pendapat ada kemungkinan 80% video ini dimanipulasasikan
namun, utk lebih bersikap profesional dan bersistematik, saya perlu "rule out" atau mengugurkan sebab2 kemungkinan yg lain atau salah fhm yg lain, disebabkan saya org bukan expert dlm video ini, so baki 20% itu haruslah diconfirm oleh expert video, kerana baki 20% itu boleh jadi video itu tiada manipulasasi

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 4:20 pm

cuba kita tengok org amerika membuktikan peristiwa 911
untuk membuktikan dakwaan bahawa bangunan itu runtuh disebabkan bom, mereka membuatkan perbandingan video2 sebenar, dgn bangunan yg runtuh sendiri dan bangunan yg runtuh disebabkan bom. Barulah nmpk mantap hujahnya...inilah yg saya kagum

Dlm kes saiful, sudahlah tak tahu apa camera jenis apakah yg digunapakai...atau cuba membuat kembali video sebenar dgn guna kamera yg sama, dah mcm2dah spekulasi

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 4:25 pm

Saya rasa handycam (*sebab dia rakam guna tangan kanan*Himself) , ataupun camera dari handphone Samsung Note.. , Tapi lebih menyokong kepada HandyCam sebab camera diterbalikkan di akhir video Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 5:50 pm

Ini pendapat Ameteur ttg Video Saiful ..

Pendapat 1 :-
*Video Sahih, Reason : Video view frame by frame, 720p, handset was used : High quality
Link : http://www.illustrasiaku.com/video-sumpah-laknat-2-saiful-bukhari-adalah-sahih/
My conclusion :-
Handset yg berkualti tinggi tak akan nmpk blur apabila bergerak.. hanya Handycam yg ade ciri2 spt yg trdpt dlm video..

Ni pulak pendapat ke-2 :-
* Video Dusta, reason :- Super Imposed, Bukti he said super imposed : Badan Saiful tinggi
Link : http://www.mazeermohamad.com/2013/05/bukti-penipuan-video-saiful-bukhari.html
My conclusion :-
Ketinggian tidak mempengaruhi dalam video sebab video dirakam bukan bawah chest.. Yang mempengaruhi super imposed ialah background..


Kena tunggu org Expert dlm Multimedia buat kajian ni.. Fitnah sudah berleluasa dikalangan Ameteur, disebabkn oleh komputer yg digunakan, sudah pasti masing2 dapat Screen Resolution yg berbeza Sad

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Mohamad hafiz on Sat May 04, 2013 6:04 pm

seijiseimura84 wrote:tp saya yakin, org malaysia malas nak request video original
saya fikir kalau org barat, dah lama dah minta video original filem, kemudian hantar kat expert, biar everyone have no doubt on it dan puas dengan keputusan tersebut

setuju!, Tapi part request video original tu, kna mintak kt Saiful le gayanye hehehe,
Tak boleh ambik dri sumber lain.. corrupted evidence.. heheehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by alDayyan on Mon May 06, 2013 5:31 am

buat je laporan polis dulu..pastu sama2la kita nantikan keputusannya.. Hihihi

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by abu_firdaus on Mon May 06, 2013 5:40 am

ada satu video yg tunjuk proof video saiful itu di buat dgn chroma key. nampak org yg buat tawaf terlanggar saiful dari belakang, background nampak bergegar, tapi saiful tak bergerak pun. that means, org tu memang terlangar cameraman tapi tak langgar saiful pulak...

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by thtl on Mon May 06, 2013 9:59 am

dah tamat isu. tujuannya supaya DSAI dan anaknya kalah pada PRU13..tapi tak kalah juga...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SUMPAH LAKNAT

Post by Sponsored content Today at 3:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum