meninggalkan org yg memerlukan

View previous topic View next topic Go down

meninggalkan org yg memerlukan

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 9:15 pm

Disebabkan terlalu sibuk, sebagai seorang doktor melayan pesakit baru dan kehendak pesakti....
adakalanya saya terpaksa mengabaikan kehendak pesakit yg saya pandang agak remeh dan tidak berbahaya

Sebagai contoh, dlm saya cuba menerima pesakit baru, seorang pesakit mengadu nak kencing....namun saya tak bantu segera......saya fokus kepada pesakit baru terlebih dahulu. Selepas 30 minit settle kerja saya, barulah saya beralih kepada kehendak pesakit lain

Saya tahu saya tiada kemampuan untuk melayan semua pesakit....saya hanya fokus pada yg prioriti atau yg lebih utama, dan lebih penting..

Namun bila balik rumah, saya berasa serba salah......saya teringat hadis di mana saya mungkin dipersoalkan bila org lain minta tolong , kita abaikan........

cuman nak tahu, secara general....apakah hukum meninggalkan org yg dlm keadaan kesusahan...
Seperti contoh.....org yg benar2 kehausan tak minum air, tp kita kedekut nak bagi air
atau
seperti org yg memerlukan pertolongan anak terperangkap dlm rumah terbakar, tetapi kita berpeluk tubuh kerana takut ambil risiko nyawa
adakah dlm islam, adalah hak tanggungjawab kita membantu mereka?
berdosakah sekiranya kita tak bantu mereka
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by thtl on Sat May 04, 2013 9:27 pm

Jawab: Allah tidak membebankan seseorang melainkan sesuai dgn kemampuannya...(maksud ayat)..

Bila sibuk, masa terhad, maka gunalah fiqh awlawiyat, fiqh priorities...bantu mengeikut kepentingan..

kemudian doktor dan nurse sudah ada kod etika kerja, follow je...

avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by seijiseimura84 on Sat May 04, 2013 9:48 pm

saya tahu........

saoalan saya lebih bertumpu pd kes general......
camane tu....
apabila tiba2 org meminta tolong....
adakah kita wajib menolong mereka
atau menolong mereka hanya sekadar sunat
berdosakah kalau kiranya kita menjauhi mereka yg memerlukan
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by thtl on Sun May 05, 2013 9:01 am

doc kena tumpukan kpd yg urgent dan important, kes2 pesakit yg lain tu doc suruh aje misi (nurse) yg tolong...

kena ada pembahagian tugas yg jelas...mana satu kerja doktor dan mana satu kerja nurse...saya sangsi tak kan hospital tak ada clear job guidelines...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by Mohamad hafiz on Sun May 05, 2013 9:07 am

thtl wrote:doc kena tumpukan kpd yg urgent dan important, kes2 pesakit yg lain tu doc suruh aje misi (nurse) yg tolong...

kena ada pembahagian tugas yg jelas...mana satu kerja doktor dan mana satu kerja nurse...saya sangsi tak kan hospital tak ada clear job guidelines...

Dkat Mukah, doktor tak de.. ada satu masa dulu, seorang pesakit nazak, perlukan doktor.. Doktor tu tak de di Mukah.. Nurse tu pulak pandai2 kasi ubat.. Akhirnya Pesakit tu meninggal, dan nurse tu dipecat Sad

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by thtl on Sun May 05, 2013 9:10 am

Ini kes lain, kes yg Doc seiji hadapi ialah doktor kena buat semua kerja, mana pegi nurse nurse?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by alDayyan on Mon May 06, 2013 5:40 am

doc seiji ni housemen ye? biasanya housemen selalu kena buli dgn nurse2 senior..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 48
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by seijiseimura84 on Mon May 06, 2013 11:45 am

hehe...saya jarang bagi muka kat nurse...sebaliknya saya bersikap tegas dgn nurse...smpai ada nurse tak suka dgn saya
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by thtl on Mon May 06, 2013 12:16 pm

kenapa jadi gitu?

Human relation ni penting...jadilah dr luv, kasihilah manusia di sekelilingmu niscaya engkau akan dikasihi oleh mereka..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by seijiseimura84 on Mon May 06, 2013 1:48 pm

mana boleh dibiarkan kepala doktor dipijak je..,.,
kalau apa2 berlaku yg tanggung adalah dokotr bukan nurse
kadang2 nurse ni fikir kononnya dia dah kerja lama dia lebih tahu

dan saya ni jiwa cepat memberontak
saya pantang dgn sikap buli membuli atau seniorit
bagi saya evrryone is equal
dengan doktor junior....saya meletakkan diri sama standard dgn mereka
jarang saya cuba berlagak mcm senior
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by thtl on Mon May 06, 2013 9:21 pm

doc lebih maklum dgn realiti di hospital Jaybee..
apapun setiap orang kena main peranan dalam membentuk QWL=Quality Work Life, maksudnya menjadikan tempat kerja kita suatu pengalaman yang baik, ceria dan menjadi rumah kedua kita kerana kita duduk lebih dari 8 jam sehari di tempat kerja.
Kalau tempat krja kita tidak seronok dan menyempitkan dada, maka jadilah 8 jam itu laksana sebahagian dari azab...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: meninggalkan org yg memerlukan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum