Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by ummuyaser on Tue May 07, 2013 1:20 pm

First topic message reminder :

Sebaik selesai je GE13 akhbar Utusan telah membuat statement berbau racist apabila DAP beroleh kemenangan besar.Antara topik berbunyi "Apa Lagi Cina Mahu?","Tsunami Cina", malah tersebar beberapa risalah anti bangsa Cina dan Anti Melayu . Ramai ahli FB yang beragama Islam menyokong kenyataan tersebut. Antara risalah yang disebarkan ialah:



Dan





Apakah kesannya pada Islam?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down


Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Solah on Fri May 10, 2013 5:34 pm

najib76 wrote:
saya nak komen ttg PAS....setakat ini PAS gagal pertahan terengganu tahun 2004....dan gagal pertahan Kedah 2013...kenapa ??

Pendapat saya, Pas makin pulih dekat Tganu dalam PRU13, sebab usaha-usaha pendakwah seperti Ustaz Azhar Idrus yang tarik ramai orang muda ke arah Islam dengan cara sempoi.

Kedah dan Terengganu ni lebih volatile, tak sama macam Kelantan. Orang Kelantan dah lama biasa dengan cara Pas yang conservative, kurang dana dan 'slow & steady' (btoi ka Syeikh THTL?). Orang Kedah dan Terengganu ni pulak dah biasa dengan banyak bantuan kerajaan pusat di bawah BN sejak dulu lagi, jadi diorang ni dapat bezakan dengan lagi jelas antara kerajaan negeri BN atau PAS. Sebab tu mudah je 2-2 negeri ni bertukar tangan, sebab pengundi atas pagar ni tengok mana lebih untungkan diri, keluarga dan negeri sendiri.

Mungkin jugak orang Melayu yang 'biasa-biasa' tengok pemerintahan Pas di Tganu dan Kedah ni ala2 pemerintahan ulama' macam Iran, diorang jadi takut, jadi diorang ni nak pemerintah yang lebih kepada golongan professional dan proven administration.

Wallahu'alam. Again, just my usual 2 cents ler....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Join date : 07/01/2012

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Mohamad hafiz on Fri May 10, 2013 5:48 pm

Menarik! Smile Suka ngn pendapat Solah

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Join date : 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by thtl on Fri May 10, 2013 6:22 pm

logik juga ulasan solah tu...
Kelantan ni mmg depa dah biasa susah didera oleh kerajaan Persekutuan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by seijiseimura84 on Sat May 11, 2013 3:41 pm

bila bicara isu perkauman....saya fikir ramai hanaya sekadar memandanv isu kulit warna....sebenarnya isu ini byk mempengaruhi soal sosioekonomi yg menjadi kerisauan org melayu.
sebagai contoh....andaikata sistem meritolrasi diamalkan.....kerisauam pertama adalah barangkali kedudukan universiti lebih ramai dipenuhi oleh kebanyakan org cina. itu belum dilihat dari segi kekuatan ekonomi...walaupun barangkali tidak dpt tempat kedududkan universiti...melalui kekuatan eknomi mereka mampu menghantar anak mereka ke private university serta university seperti taiwan, china. malah mereka memounyai peluang byk bekerja di china, taiwan, simgapura.
impak jangka masa panjang sgt besar....sekiranya kekuatan profesionalisma dan ekonomi menjadi milik org cina, org melayu pada satu hari akan merempat di dunia sendriri

jangka masa panjamg ini gagal dilihat oleh kebanyakan kita

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by najib76 on Tue May 14, 2013 9:06 am

perlu ke NGO melayu gesa boikot perniagaan cina ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Sponsored content Today at 5:20 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum