Tangan Terkena Najis

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Tangan Terkena Najis

Post by Najiha on Wed May 08, 2013 7:06 am

Salam

Masalah :
Ketika menukar lampin nenek, najisnya terkena tangan saya. Saya cuci dengan air sabun sehingga hilang warna. Bila bau, wangi je. Kemudian saya teruskan kegiatan lain. Dalam 10 minit kemudian, saya perasaan rupanya masih ada bau pada jari telunjuk. Saya basuh hampir 3 kali siap guna berus. Setiap kali basuh, wangi dah. Bila sibuk2 buat kerja bau balik, eh ada lagi.

Persoalan :
Adakah tangan saya dikira bernajis lagi? Apakah benda yang saya sentuh dikira bernajis juga dan adakah saya perlu cuci semua benda yang saya pegang selepas saya basuh tangan (tapi taktau rupanya bau ada lagi).

Nota : Saya perlukan jawapan segera sebab hari2 kena tukar lampin nenek.

Jazakallah

Najiha
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 24
Join date : 19/08/2012

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Wed May 08, 2013 9:26 am

1. utk elak was-was, pakai disposable glove

2. bila kita dah yakin suci,semua sentuhan tidak ada jangkitan najis
3. bau itu cuma perasaan kita sbb, bau najis itu ada dalam nostril (lubang hidung) jika kita handle najis dgn kerap..
bila kita dah basuh dgn teliti, bau itu tidak merosakkan keyakinan bahawa kita sudah bersihkan tangan kita dgn teliti.

rumusan: guna disposable glove.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Tue May 14, 2013 9:28 am

1.Cam na jika kita ragu tentang bau najis, contohnya jika kita konfius apa ke itu bau najis atau bukan dan jika bau najis tu sangat sedikit so kita terkonfius?
2. Pasal rasa najis, wajibkah kita lick benda yang dikira najis tu? ada yang cakap kalau kita cuma wajib guna hati kita sahaja

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Tue May 14, 2013 9:45 am

1. bau najis itu berbeda dari bau minyak athar
(jika sikit dimaafkan dgn "umum al-balwa")


2. tak perlu "lick" maksud rasa jika termakan...dan ada rasa kenajisan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by Najiha on Wed May 15, 2013 3:03 pm

Jazakallah Tuan THTL. Soalan tambahan,

Kadang2 nenek saya terkencing di atas tilam (in between nak tukar pampers tu). Sebab tak larat & tulang nenek rapuh, saya cuma alas bahagian tilam yang basah tu dengan surat khabar banyak2. Ketika itu, sahkah jika nenek saya solat (sambil baring) atas tilam tersebut?

Najiha
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 24
Join date : 19/08/2012

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Wed May 15, 2013 4:37 pm

sah, ia dinamakan fiqh orang sakit dan fiqh org sakit syariat agama kita menyuruh kita melakukan sedaya mungkin, yg tak daya, ia dimaafkan..

dalilnya:
فإذا أمرتُكم بشيٍء فأتوا منهُ ما استطعتم
الراوي: أبو هريرة المحدث:مسلم - المصدر: صحيح مسلم - الصفحة أو الرقم: 1337
Nabi saw bersabda," jika aku memerintahkan akan sesuatu, maka lakukan semaksima mungkin yg kamu sanggupi." HR Muslim

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Fri May 31, 2013 1:30 pm

saya sering ragu setelah dua keyakinan, jika saya awalnya belum wudhu, selepas tu saya yakin saya sudah wudhu, lalu saya ragu "apa benar saya sudah wudhu", apakah saya dihukumi sudah wudhu?

soalan saya ni ini tak de hubungannya dengan thread saya yang lalu hehe


* di warnakan oleh Panel Fiqh

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 2:07 pm

Jika awal belum wudhu', kemudian yakin telah wudhu'"

Hukumnya: hendaklah berwudhuk kerana keyakinan awal itulah yg digunapakai, yakni BELUM


Last edited by thtl on Fri May 31, 2013 2:22 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 2:08 pm

nanti kalau ada masa saya akan syarahkan kawaid kulliah:

"Yaqin tidak boleh digugah oleh syak" dari A sampai Z

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Fri May 31, 2013 2:31 pm

syukran Smile
1. siang tadi saya baca kalau qaidah ragu2 tak ubah yakin hanya digunakan jika tak de dugaan kuat, shahih?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 2:42 pm

sahih

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Fri May 31, 2013 3:17 pm

thtl wrote:sahih
meyakini dugaan kuat ni sifatnya wajib atau alternative?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 3:27 pm

saya tak tahu apa yg anda maksudkan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Fri May 31, 2013 3:29 pm

thtl wrote:saya tak tahu apa yg anda maksudkan...
jika saya ada dugaan kuat boleh ke ambil qaidah ragu tak diubah yakin? kerana saya fikir dugaan walau kuat pasti tetap ada keraguan...

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 3:34 pm

cuba u define:

1. yaqin
2. ghalabat dzan
3. dzann
4. syak
5. Waham

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Fri May 31, 2013 3:36 pm

thtl wrote:cuba u define:

1. yaqin
2. ghalabat dzan
3. dzann
4. syak
5. Waham

1. yaqin: ilmu yang pasti
2. ghalabat dzan: tak tau
3. dzann: dugaan kuat
4. syak: ragu
5. Waham:tak tau

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 3:41 pm

selagi u tak khatam bab Kawaid kuliah ni, maka selagi tu u akan was-was.

cari dulu maksud 5 kalimah di atas, baru u akan faham apa itu was-was

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Fri May 31, 2013 3:45 pm

thtl wrote:selagi u tak khatam bab Kawaid kuliah ni, maka selagi tu u akan was-was.

cari dulu maksud 5 kalimah di atas, baru u akan faham apa itu was-was
setiap perkara jika ada ghalabat zhan wajib diyakini?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 3:48 pm

Yes

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Fri May 31, 2013 3:53 pm

ada ke ghalabat zhan yang ada syak?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by Mohamad hafiz on Fri May 31, 2013 3:56 pm

soni wrote:ada ke ghalabat zhan yang ada syak?

cemburu ? <---



Last edited by Mohamad hafiz on Fri May 31, 2013 4:06 pm; edited 1 time in total

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 3:59 pm

camna saya nak jawab, soni bertanyakan soalan high level tapi u tak mengaji benda asas..

sebab tu saya tanya pernah jumpa tak istilah yg lima ni?

1. yakin
2. ghalabat dzan
3. dzann
4. syak
5. waham

Kalau tak ada, maka kenalah fahamkan dulu kawaid kulliah fiqhiyah. Ini ilmu ahli fiqih bukan utk org awam...kalau dok tanya srba sikit dalam tools atau alat ahli fiqh, maka u akan pening kapla...

Saya susah nak expplain ini adalah Ilmu Alat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 10:32 pm

Saya syorkan soni kena buat keputusan:

anda mengunjungi Forum Bicara utk bertanyakan soalan Fiqh ATAU nak tanya metod ahli fiqih dalam mengeluarkan hukum fiqh.

Begitu juga, samada nak minta di ta`bir Mimpi ATAU nak tahu macam mana ahli ta`bir menta`bir Mimpi?

Menjadi ahli Fiqh adalah suatu anugrah Allah SWT:
dari Ibn Abbas:
مَن يُردِ اللَّهُ بهِ خَيرًا يُفقِّهُّ في الدِّينِ

الراوي: عبدالله بن عباس المحدث:الوادعي - المصدر: الصحيح المسند - الصفحة أو الرقم: 618
خلاصة حكم المحدث: صحيح على شرط الشيخين
"siapa yg dikehendaki Allah kebaikan maka diberinya faqih akan agama." al-Wad'iy, sahih al-Musnad

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Sat Jun 01, 2013 8:49 am

jika saya yakin belum wuduk lalu ada dugaan kuat saya sudah wuduk, tapi masih ragu macam mana?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Sat Jun 01, 2013 9:10 am

tak boleh camtu, u campur tiga:
1. yakin
2. ghalabat dzann
3. syak

saya sarankan kena khatam dulu topik: " Yakin x boleh dihilangkan dgn syak"

Dalam Fiqh: Bila dah yakin x ada wudhuk, maka ia tidak boleh dihilangkan dgn dugaan dan keraguan..kerana:

ITULAH NAMANYA WAS-WAS DR SYAITAN

sebab u dah tahu kawaid ada menyatakan, yakin tidak boleh dihilangkan oleh syak, maka syaitan masih cucuk jarum dgn dzann dan syak, maka tidak syak lagi, anda kena sindrome 'Was-Was"

sebab anda menyalahi ilmu dan peraturan yg sudah ditetapkan oleg Fuqaha'.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by Sponsored content Today at 9:17 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum