Tangan Terkena Najis

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Tangan Terkena Najis

Post by Najiha on Wed May 08, 2013 7:06 am

First topic message reminder :

Salam

Masalah :
Ketika menukar lampin nenek, najisnya terkena tangan saya. Saya cuci dengan air sabun sehingga hilang warna. Bila bau, wangi je. Kemudian saya teruskan kegiatan lain. Dalam 10 minit kemudian, saya perasaan rupanya masih ada bau pada jari telunjuk. Saya basuh hampir 3 kali siap guna berus. Setiap kali basuh, wangi dah. Bila sibuk2 buat kerja bau balik, eh ada lagi.

Persoalan :
Adakah tangan saya dikira bernajis lagi? Apakah benda yang saya sentuh dikira bernajis juga dan adakah saya perlu cuci semua benda yang saya pegang selepas saya basuh tangan (tapi taktau rupanya bau ada lagi).

Nota : Saya perlukan jawapan segera sebab hari2 kena tukar lampin nenek.

Jazakallah

Najiha
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 24
Join date : 19/08/2012

Back to top Go down


Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Fri May 31, 2013 10:32 pm

Saya syorkan soni kena buat keputusan:

anda mengunjungi Forum Bicara utk bertanyakan soalan Fiqh ATAU nak tanya metod ahli fiqih dalam mengeluarkan hukum fiqh.

Begitu juga, samada nak minta di ta`bir Mimpi ATAU nak tahu macam mana ahli ta`bir menta`bir Mimpi?

Menjadi ahli Fiqh adalah suatu anugrah Allah SWT:
dari Ibn Abbas:
مَن يُردِ اللَّهُ بهِ خَيرًا يُفقِّهُّ في الدِّينِ

الراوي: عبدالله بن عباس المحدث:الوادعي - المصدر: الصحيح المسند - الصفحة أو الرقم: 618
خلاصة حكم المحدث: صحيح على شرط الشيخين
"siapa yg dikehendaki Allah kebaikan maka diberinya faqih akan agama." al-Wad'iy, sahih al-Musnad

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Sat Jun 01, 2013 8:49 am

jika saya yakin belum wuduk lalu ada dugaan kuat saya sudah wuduk, tapi masih ragu macam mana?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Sat Jun 01, 2013 9:10 am

tak boleh camtu, u campur tiga:
1. yakin
2. ghalabat dzann
3. syak

saya sarankan kena khatam dulu topik: " Yakin x boleh dihilangkan dgn syak"

Dalam Fiqh: Bila dah yakin x ada wudhuk, maka ia tidak boleh dihilangkan dgn dugaan dan keraguan..kerana:

ITULAH NAMANYA WAS-WAS DR SYAITAN

sebab u dah tahu kawaid ada menyatakan, yakin tidak boleh dihilangkan oleh syak, maka syaitan masih cucuk jarum dgn dzann dan syak, maka tidak syak lagi, anda kena sindrome 'Was-Was"

sebab anda menyalahi ilmu dan peraturan yg sudah ditetapkan oleg Fuqaha'.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Sat Jun 01, 2013 2:33 pm

jadi kat perkara apa saya wajib guna ghalabat zhan dan diperkara apa wajib guna qaidah ragu2?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by Nizam on Sat Jun 01, 2013 3:03 pm

Meh ana nak kongsi citer

bebaru ni ana gi rumah kawan ana, dia kristian. dalam rumahnya ada bela anjing dobberman, anjing tu dibawa keluar untuk buang air kemudian kaki nya dibasuh sebelum masuk dalam rumah. bila dia masuk dalam rumah lantai jadi basah, ana terpijak basahan tu. Adakah ana balik samak tapak kaki ana?? semestinya ana tak samak hehehehe

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Sat Jun 01, 2013 3:53 pm

jadi kat perkara mana saya wajib guna galabat zhan dan di perkara mana pula saya wajib guna kaidah ragu2?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by seijiseimura84 on Sat Jun 01, 2013 4:45 pm

Dlm dunia sains....kalau bunyi. Ada sesuatu ketika lagu yg kita dengar...somehow terdengar2 di telinga kita lavu tersebut walaupun lagu itu tidak dimainkan. Boleh jadi ini adalah brain trick kita....kalau bunyi pun boleh jadi mcm tu...apatah lagi bau. Tp saya belum terlintas mana2 artikel yg membicarakan isu ini. Cuma masalah bau tahi melekat tu mmg ramai yg encounter....masakan kalau buang najis bllembu pun boleh bau camtu. So kalau dah yakin basuh sehebat mcm mana...yakinlah zat itu dah hilang. Barangkali otak keliru...atau masih ada molekul2 tahi melekat kat hidung anda...atau wujud zat dlm bentuk microscop yg tak hilang2...wallahualam

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Sat Jun 01, 2013 8:01 pm

soni,
Kaedah: (قاعدة: اليقين لا يزول بالشك ) al-Yakin tidak boleh gugah oleh syak ni adalah Qawa'id Kulliah maksudnya Universal principle dalam fiqh.

U tak bolehlah bincang pasal batal wudhuk bawa pula isu ghalabat dzan dan dzann. Itu tak terpakai dalam wudhuk...ia terpakai utk kes2 lain spt perbicaraan kes2 di mahkamah. Ia digunakan oleh Hakim.

sekarang ni bila u tanya pasal wudhuk, fokus kpd wudhuk ajelaa. jgn nak guna semua alat Kawaid tu hanya utk wuduk je, wudhuk batal atau ada ni kes yg amat simpel dan tak payah lagi guna yakin, ghalabat dzan, dzaan, waham dan syak tu...itu guna tempat lain, Fiqh ni amat luas laksana 7 lautan.

sebab tu saya tak mahu u kembangkan dalam isu yg lain. Namapun kawa'id kulliah. Ia digunapakai bukan utk wudhuk sahaja. Utk wudhuk cukup dgn yakin dan syak sahaja.
ia berdasarkan hadis:
حديث : « لا ينصرف حتى يسمع صوتًا أو يجد ريحًا
Jangan ia keluar selagi ia dengar bunyi kentut atau bau.

juga berdasarkan hadis no 11 dalam matan arba'in.
cuba baca hadis no 11 tu dulu..

Hadis Kesebelas
Dari Abu Muhammad, Al-Hasan bin Ali bin Abu Talib, cucu Rasulullah SAW dan kesayangannya r.a yang berkata : " Aku menghafal dari Rasulullah SAW : ' Tinggalkanlah apa yang meragukanmu kepada yang tiada meragukanmu. "

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Sun Jun 02, 2013 8:19 am

Ini jawapan yang saya nanti2 Smile , syukran. Saya confuse kerana saya pernah baca kalau lupa rakaat shalat cara dugaan kuat, ada juga yang cakap cari yang tiada meragukan yaitu cari yang terkecil, pendapat saya yang shahih adalah yang kedua, apa masih false?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Sun Jun 02, 2013 8:38 am

yup, jika 3 atau 4, pilih 3, tambah satu lagi dan sujud sahwi, maka hapuslah was-was

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by soni on Mon Jun 03, 2013 11:21 am

jika umpama saya sudah ubah keyakinan 3x (pasal sudah atau belum) ambik paling awal?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by thtl on Mon Jun 03, 2013 2:46 pm

yep,ambik paling awal. itulah kaedahnya. esp kalau kes wuduk je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tangan Terkena Najis

Post by Sponsored content Today at 11:22 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum