Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

View previous topic View next topic Go down

Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by thtl on Sat May 11, 2013 11:37 am

Umno sambut ulang tahun ke 67 hari ini

11 Mei 2013

KUALA LUMPUR - Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno) menyambut ulang tahun penubuhannya ke-67 hari ini dengan parti itu kekal menjadi teras kepada pemerintahan negara sejak merdeka.

Acara sambutan akan dimulakan dengan solat Maghrib diikuti bacaan Yasin, tahlil dan doa kesyukuran di Surau Ar-Rahman, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini malam ini.

Selepas solat Isyak, upacara menaikkan bendera Umno akan diadakan di Dewan Merdeka, PWTC, diiringi nyanyian lagu Umno 'Bersatu, Bersetia, Berkhidmat'.

link:
besday UMNO

avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by Mohamad hafiz on Sat May 11, 2013 1:52 pm

SIGH SIGH SIGH

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by Nizam on Sat May 11, 2013 6:52 pm

Sambutan maulidur rasul

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani
avatar
Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by zikrulmaut_sm on Sat May 11, 2013 11:22 pm

bid'ah oleh kerajaan Pusat dan ada juga bid'ah popular yang diinstitusikan oleh kerajaan negeri tertentu.

kalau kerajaan negeri Perlis saya yakin tak terlibat. Smile

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by Ibnu Sarkawi on Sun May 12, 2013 5:03 am

Moga kerajaan BN di Perlis terus istikomah menolak bidaah sebegini. Kalau sambutan "MELAYU" oleh kepala2 ameno, memang tak hairan lah bid'ah mcmni terus dipertahankan malah dijadikan lebih meriah & lebih berprestij kerana ianya amalan melayu. Ketuanan melayu melebihi agama dari dulu hingga sekarang.

*Moga Pas pun tak memasukkan aktiviti tahlilan yasinan dalam acara solat hajat jamai besar-besaran mereka. Contohi Perlis yg memulakan dgn membendung tahlilan malam Jumaat.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by yat on Sun May 12, 2013 10:44 am

Ibnu Sarkawi wrote:Moga kerajaan BN di Perlis terus istikomah menolak bidaah sebegini. Kalau sambutan "MELAYU" oleh kepala2 ameno, memang tak hairan lah bid'ah mcmni terus dipertahankan malah dijadikan lebih meriah & lebih berprestij kerana ianya amalan melayu. Ketuanan melayu melebihi agama dari dulu hingga sekarang.

*Moga Pas pun tak memasukkan aktiviti tahlilan yasinan dalam acara solat hajat jamai besar-besaran mereka. Contohi Perlis yg memulakan dgn membendung tahlilan malam Jumaat.

majls pr kurng sikit bidaah kt slngor

avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by Ibnu Sarkawi on Sun May 12, 2013 3:41 pm

di sesetengah tempat, doa selamat tu adalah pekej doa jamaie + yasinan.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by yat on Tue May 14, 2013 5:37 am

di kedah, kedua2 pas dan umno sama2 buat....yasinan dan doa selamat kepada ds azizan

http://khairulryezal.blogspot.com.au/2013/05/pas-doa-pemimpin-umno-pecah-perut-umno.html?utm_medium=facebook&utm_source=twitterfeed

PS: abaikan tajuk dalam blog tu
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by thtl on Tue May 14, 2013 8:59 am

Masa Nabi saw sakit berat dua minggu sblm wafat, para sahabat kat Madinah tak ada pulak buat bacaan yasin dan tahlil..hehehehe

atau Yasin ni mmg khusus Allah kasi kat umat Melayu...


Last edited by thtl on Tue May 14, 2013 11:19 pm; edited 1 time in total
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by yat on Tue May 14, 2013 10:53 pm

thtl wrote:Masa Nabi saw berat dua minggu sblm wafat, para sahabat kat Madinah tak ada pulak buat bacaan yasin dan tahlil..hehehehe

atau Yasin ni mmg khusus Allah kasi kat umat Melayu...

sudah gaharu cendana pula, sudah tahu...hehe, sambung sendiri syaikh
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by abu_firdaus on Wed May 15, 2013 4:00 am

org ILMU tak join ke tahlil tu? hehe
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by yat on Wed May 15, 2013 4:12 am

abu_firdaus wrote:org ILMU tak join ke tahlil tu? hehe

buat kalu, memang kena la..haha, tapi ada satu kejadian saya dgn ufb, orang mintak buat tahlil dan doa selamat bg yg tamat pengajian, ufb tolak secara elok dan cadang 'kita buat tazkirah maghrib'...


Last edited by yat on Wed May 15, 2013 4:41 am; edited 1 time in total
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by abu_firdaus on Wed May 15, 2013 4:19 am

depa dah biasa dan tau macamana nak elak.

kat surau saya pernah juga ust hashimi di minta lead doa selamat di surau. so lepas solat, dia terus doakan tanpa ada apa2 bacaan lain. pastu terus makan Smile
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bid'ah yg sudah di institusikan oleh Kerajaan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum