Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

View previous topic View next topic Go down

Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by Mohamad hafiz on Wed May 15, 2013 2:31 pm

asalamualaikum,

saya tertarik dengan petikan " If you can't buy the bread, take it for free "
Waktu kecik dulu, saya sering terfikir, wujudkah benda yang percuma.. sekarang soalan saya terjawab >< Subhanallah..

Ni Link web tersebut :-
http://detikislam.blogspot.com/2013/05/kedai-di-arab-saudi-tak-mampu-beli.html

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by thtl on Wed May 15, 2013 11:21 pm

banyak benda free kat saudi..
free education
free rawatan kesihatan utk rakyat
free water (bekalan air free)
free toll (hiway tanpa toll)
tak ada cukai apa pun (income tax, GST tax)
air zam2 free 24 jam di mesjid nabawi dan al-haram
air botol free kat mesjid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by Mohamad hafiz on Thu May 16, 2013 1:53 am

wah! Best! dkat Malaysia xde cmtu.. hrp sya dpt pergi Saudi suatu hari nanti

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by alDayyan on Thu May 16, 2013 3:05 am

thtl wrote:banyak benda free kat saudi..
free education
free rawatan kesihatan utk rakyat
free water (bekalan air free)
free toll (hiway tanpa toll)
tak ada cukai apa pun (income tax, GST tax)
air zam2 free 24 jam di mesjid nabawi dan al-haram
air botol free kat mesjid

dorg boleh kasi free sebab purata income tahunan negara dorg berpuluh billion sebulan/setahun sebab ada minyak.. betul ke pak syeikh? Entah laa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by Solah on Thu May 16, 2013 6:35 am

Betul tu, Arab Saudi ni terlampau kaya. Bayangkan pengeluaran petrol diorang dalam sehari dengan selambe je boleh 17 kali ganda lebih daripada Malaysia, kalau darab dengan setahun..... memang kao kao kaya gileeee (note: kadar pengeluaran minyak petrol bertukar-tukar ikut minggu atau bulan berdasarkan beberapa faktor). Tu belum lagi industri gas asli dan petrochemical Arab Saudi tu.....

Bilangan rakyat Arab Saudi (tak termasuk pendatang asing) pun tak jauh daripada Malaysia. Jadi tak hairan kerajaan Arab Saudi & businessmen diorang boleh bagi macam-macam free. Walaupun kerajaan Arab Saudi belanja lavishly, diorang masih ade duit surplus setiap tahun (kecuali waktu ekonomi dunia merudum). Sebab tu bila orang cakap "Arab Saudi ni terlampau kaya sampai tak tau nak buat apa dengan duit" tu bukan guarauan tapi memang betul....

Kita kat Malaysia ni boleh harap "open source free software" je la hohoho....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by Mohamad hafiz on Thu May 16, 2013 7:30 am

Solah wrote:Betul tu, Arab Saudi ni terlampau kaya. Bayangkan pengeluaran petrol diorang dalam sehari dengan selambe je boleh 17 kali ganda lebih daripada Malaysia, kalau darab dengan setahun..... memang kao kao kaya gileeee (note: kadar pengeluaran minyak petrol bertukar-tukar ikut minggu atau bulan berdasarkan beberapa faktor). Tu belum lagi industri gas asli dan petrochemical Arab Saudi tu.....

Bilangan rakyat Arab Saudi (tak termasuk pendatang asing) pun tak jauh daripada Malaysia. Jadi tak hairan kerajaan Arab Saudi & businessmen diorang boleh bagi macam-macam free. Walaupun kerajaan Arab Saudi belanja lavishly, diorang masih ade duit surplus setiap tahun (kecuali waktu ekonomi dunia merudum). Sebab tu bila orang cakap "Arab Saudi ni terlampau kaya sampai tak tau nak buat apa dengan duit" tu bukan guarauan tapi memang betul....

Kita kat Malaysia ni boleh harap "open source free software" je la hohoho....

Laughing

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by thtl on Thu May 16, 2013 7:34 am

Hijaz ni dua Nabi utama yg doakan: Ibrahim AS dan Nabi Muhammad saw...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by Ad-Dien on Sun May 19, 2013 5:54 pm

thtl wrote:Hijaz ni dua Nabi utama yg doakan: Ibrahim AS dan Nabi Muhammad saw...

Like

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tak mampu beli roti, ambil sahaja secara percuma

Post by Sponsored content Today at 11:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum