am i too idealist

View previous topic View next topic Go down

am i too idealist

Post by seijiseimura84 on Sun May 19, 2013 4:00 am

salam
beberapa hari ni jiwa i menjadi sangat kacau......
boss saya kata saya terlalu idealistic.....membuatkan saya merenung terhadap diri saya.......
byk hari saya muhasabah
adakah salah by being idealistic.....adakah idealist org yg tidak berpijak pd dunia nyata.....
saya mempunyai mcm2 impian2.....bila saya fikir2 byk impian ni, adalah luar dari kemampuan saya

sebagai contoh.....
disebabkan akhir zaman......dan byk perang
saya bercita2 nak jadi trauma surgeon.....kononnya nak bantu org islam yg dlm perang....tp sebenarnya ia jalan sukar bagi saya
kemudian saya bercita2 menjadi doktor kecemasan....hanya kerana impian saya ingin membantu org islam yg susah.....
namun jauh di hati , ada hati nurani saya mengatakan saya patut duduk dlm realiti, dan fokus kepada kebolehan sedia ada....dan jangan sekadar hidup dlm dunia rekaan

mohon pencerahan

luahan hati bersama seijiseimura

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: am i too idealist

Post by Mohamad hafiz on Sun May 19, 2013 7:33 am

Abg Seiji, sya setuju ngn pemikiran abg,, berkenaan idealistic tu Smile
Abg mesti seorang yg cepat sensitive hehehe .. Smile Sya kagum dengan cara pemikiran Abg Seiji, sbb umur yg begitu masih boleh think beyond reality.. Selalunya dlm umur spt Abg Seiji, (yaitu sudah berkahwin)
mereka hanya fikir logik( faktor kerja ) Smile

Anyway,
Tak salah jdi idealistic.. biar kita ada semangat nak capai nya walaupun tidak dapat menyempurnakannya Wink



_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: am i too idealist

Post by thtl on Sun May 19, 2013 9:44 am

Baca ayat terakhir surah al-Baqarah selalu:

AQS 2: 286 (Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya)

Idealis: dia nak buat sesuatu yg dia tak terdaya
macam puak Hizb Tahrir, dia nak ujudkan balik sistem Khalifah al-Rashidin

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: am i too idealist

Post by Azamtekad on Sun May 19, 2013 5:50 pm

Dalam 22 Tabiat positif manusia berjaya DREAM BIG. Memang bagus ada cita2 besar

Dalam buku Anthony Robin Awaken the Giant Within - ada term yang disebut learned helplessness. Orang macam ni akan berfikir secara realistik. Kerana pengalaman mereka gagal dimasa lalu. Kebanyakan mereka akan cuba untuk buat orang lain ikut pola pemikiran yang sama.

Kalau dalam kisah yang saya pernah baca, ini umpama kawan ketam. Ketam tidak akan biarkan ketam lain didalam bakul memanjat keluar. MEreka akan tarik semula ketam yang cuba memanjat kebawah semula.

Setiap apa yang kita fikir dan katakan dan sangkaan pada Allah swt itu doa. BErsangka baiklah padanya. Insyaallah apa yang terjadi semua baik belaka

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: am i too idealist

Post by Solah on Sun May 19, 2013 6:39 pm

Idealist ni selalunya orang yang banyak berfikir dan progresif. Saya rasa tak salah jadi idealist, cuma perlu tahu imbang antara practicality, moderation dan consideration kepada keadaan sekeliling dan audience kita.

WA.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: am i too idealist

Post by Sponsored content Today at 9:07 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum