Air cond / penghawa dingin

View previous topic View next topic Go down

Air cond / penghawa dingin

Post by izamahmed on Mon May 20, 2013 9:46 am

salam,
kawan² ada experience tak pakai aircond BTU kecik untuk ruang yg luas? contohnya 10,000BTU utk keluasan 18kaki x 40kaki.

boleh sejuk ke & elektrik pulak camne?

izamahmed
AHLI
AHLI

Posts: 24
Points: 54
Join date: 22/01/2013

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by thtl on Mon May 20, 2013 1:53 pm

sejuk tapi lambat. Ruang tamu ke?
kalau org ramai, tak sejuklaa...

kalau nak save power...beli aircond jenis inverter, best brand Daikin

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by izamahmed on Tue May 21, 2013 8:08 am

kat Kuching ni rasanya takde brand Daikin. susah nak dapat. brand York, Samsung, Electrolux, Panasonic, Sharp ada.

bukan ruang tamu je. sebab ruang tamu ni terus ke bahagian dapur. sebab tu panjang 40kaki lebih.

cuma risau pasal penggunaan electric bagi aircond yg kecik BTU utk ruang yg luas

izamahmed
AHLI
AHLI

Posts: 24
Points: 54
Join date: 22/01/2013

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by thtl on Tue May 21, 2013 12:39 pm

dapur tak perlu aircond, sebab bau masakan akan dikitar baunya oleh air-cond tu...cari jalan supaya access ke kawasan dapur tu dapat di tutup bila aircond pasang.. Lagipun aircond utk ruang tamu kita tak pasang all the time selalunya bila cuaca terlalu panas atau bila ada tamu je selalunya

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by thtl on Wed May 22, 2013 12:49 am

utk ruang tamu, minima ialah 1.5HP.
Brand, guna Japanese brand. Mitsubishi, Panasonic, Hitachi, Sharp.
Cari yg warranty 7 tahun compressor
Paling bagus guna Inverter technology, semua brand ada model inverter. tapi upah pasang dia double. baiknya, save power 50%.
kalau tak pun brand yg ada super power saver, nano tech atau plasma.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by Nizam on Mon May 27, 2013 7:18 am

ana ada terbaca pasal ada portable aircond yang tak guna elektrik tapi guna metane, butane

pernah dengar tak?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 29
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by thtl on Mon May 27, 2013 2:40 pm

pernah,
ianya aircond berkuasa tinggi 3-5HP. banyak di putrajaya sbb bekalan gaz depa disalurkan dgn paip.
kita yg pakai tong gaz ni tak praktikal. praktikal pakai elektrik

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by Mohamad hafiz on Mon May 27, 2013 3:21 pm

thtl wrote:pernah,
ianya aircond berkuasa tinggi 3-5HP. banyak di putrajaya sbb bekalan gaz depa disalurkan dgn paip.
kita yg pakai tong gaz ni tak praktikal. praktikal pakai elektrik

Wah.. canggih2 sume ye.. Smile dkat Mukah, klu nk sejuk, guna kayu belian klu x silap.. satu rumah mcm air cond hehehe, klu hujan, tu lgi sejuk..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 822
Points: 1133
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by thtl on Mon May 27, 2013 4:05 pm

camna, dinding dan lantai rumah tu guna 100% kayu belian?
kat KL kayu belian ke, semua tak jalan, sbb cuaca yg panaz (global warming), mesti kena pakai a/cond juga.
Mungkin Mukah masih banyak hutan di sekeliling

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by Mohamad hafiz on Mon May 27, 2013 4:39 pm

mmg masih byk hutan Smile
Rumah saya terletak dekat hutan..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 822
Points: 1133
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by thtl on Mon May 27, 2013 5:08 pm

kalau camtu, mmg patut MH tak jadi datang ke Lembah Kelang. saya pernah kena dulu. bila saya pertama kali masuk boarding school dulu di Negeri Sembilan. saya budak kampung dan tidak dapat menyesuaikan diri dgn boarding school, maka persekolahan saya gagal. anak2 saya semua ikut jejak langkah saya, depa tak mahu masuk sekolah asrama penuh

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by Mohamad hafiz on Mon May 27, 2013 5:42 pm

Wah, Ustaz bekas pelajar boarding school rupenye.. Like
Tapi, walaupun tk dapat menyesuaikn diri, sekarang Ustaz dah jadi seorang yg berjaya terbaik Saya kagum Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 822
Points: 1133
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by thtl on Mon May 27, 2013 6:41 pm

boarding school, total flop...bangun balik bila masuk UiTM

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Air cond / penghawa dingin

Post by Mohamad hafiz on Mon May 27, 2013 6:54 pm

thtl wrote:boarding school, total flop...bangun balik bila masuk UiTM

Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 822
Points: 1133
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum