Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

View previous topic View next topic Go down

Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by Mohamad hafiz on Tue May 21, 2013 5:39 am

asalamualaikum,

Boleh kah membaca kitab injil / bible ?? kerna dikatakan bahwa terdapat banyak kesalahan dijumpai dalam bible..


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by abu_firdaus on Tue May 21, 2013 6:12 am

baca tak ada masalah, sekadar ingin tahu. kalu nak ambil hukum darinya baru la tak boleh

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by Mohamad hafiz on Tue May 21, 2013 6:13 am

terima kasih Abg Abu Firdaus..
Jazakallah

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by abu_firdaus on Tue May 21, 2013 6:16 am

bagus juga utk persiapan dialog dgn kristian, mcm dr zakir naik & ahmat deedat Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by Dodo Don on Tue May 21, 2013 11:15 am

Saya pernah baca Al Kitab kerana ingin tahu bagaimanakah pemahaman mereka tentang agama.Kalau baca terlalu banyak minda kita akan merasa panas kerana berlawanan dengan apa yang kita percaya.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by thtl on Tue May 21, 2013 11:37 am

Ia utk org yg nak menyertai aktiviti interfaith dialogue...

apa yg x panaz nyer, Jesus Christ son of God..Allah pun amat murka

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by abu_firdaus on Tue May 21, 2013 12:01 pm

memang ada tulis ke jesus son of god dlm bible sekarang?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by thtl on Tue May 21, 2013 12:21 pm

John 3:16 [For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whoever believes in him should not perish],

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by Mohamad hafiz on Tue May 21, 2013 12:28 pm

rasenye buleh tngk kot berkenaan bible di mana2 yg ade blogspot..

langkah die, goto mana2 website yg ade blogspot.com..
lpas tu tukar blogspot.com --> blogpot.com.. (buang s je)

ade byk berkenaan bible kt situ..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by Ad-Dien on Thu May 23, 2013 7:59 am

Memang bagus kita kaji bible (bg yang berkemampuan)

Dalam kuliyyah Aqidah kami disini ada belajar perbandingan agama, Alhamdulillah ana pembentang tentang kristian dan hinduism.

Ana sedang cari bible edisi buku, tak kisah versi perjanjian lama atau baru, edisi Joshua, judges, ruth, samuel, Ezra, Nehemiah, Esther dan sebagainya. Untuk bacaan dan kajian ana sahaja,

Siapa yang ada atau boleh dapatkan (sama ada secara terus dari pihak gereja).. maklumkan pada ana bila-bila masa sahaja ye.. sama ada di fb atau di pm forum ni

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by thtl on Thu May 23, 2013 8:25 am

tak kan tak ade edisi e-book?

kalau AQ ada, takkan Bible tak ada

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by Ad-Dien on Thu May 23, 2013 3:27 pm

thtl wrote:tak kan tak ade edisi e-book?

kalau AQ ada, takkan Bible tak ada

Ada tapi bagi saya, saya lebih suka edisi naskah bercetak, ada rasa seronok membaca.. dan senang nak buat rujukan Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah membaca kitab injil / bible ?

Post by Sponsored content Today at 11:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum