Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Nizam on Mon May 27, 2013 4:21 pm

Salam

ana ada jumpa sesuatu yang menarik dalam Fiqh Sunnah bab jinayat berkenaan Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan. ana diberitahu pencopet ni penyeluk saku.

Dalam fiqh sunnah di sertakan dalil dari hadis berikut

diriwayatkan dari Jabir r.a. bahwa Rasulullah SAW bersada:

"Penipu, perampas dan pencopet tidaklah dikenai hukuman potong tangan." (HR Ashabussunan, Hakim, Baihaqi dan dibenarkan oleh Tirmidzi dan Ibnu Hibban.

ana bawakan topik ni di FB dan ada kawan sunnah tambah sedikit.

”Tidak dipotong tangan seseorang pencuri itu kecuali seperempat dinar atau lebih daripada nilai wang mas” (Riwayat Bukhari Muslim)

kiraan nisabnya adalah ¼ x 4.25g = 1.0625g. Mengikut kiraan, harga semasa emas ialah RM169/g. Jadi, 1.0625g x RM169 = RM179.56. Oleh itu, nisab kecurian sekarang adalah RM179.56. Sekiranya seorang itu mencuri barangan berharga RM170.30 maka tangannya tidak dipotong kerana belum cukup nisab lagi, tetapi dia tetap akan dikenakan hukuman takzir. Wallahua'lam ..

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Mon May 27, 2013 11:59 pm

Kalau boleh semak dalam draf Hudud Kelantan dan Terengganu..berapa depa set value


Last edited by thtl on Tue May 28, 2013 7:54 am; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by ZulQ on Tue May 28, 2013 7:25 am

Macam-macam amaun yang saya baca di internet. Ada yang nyata nisabnya RM25, ada yang nyata lebih kurang RM89. Bab penyeluk saku tu pun ada yang nyatakan tidak dikenakan hudud.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Tue May 28, 2013 9:22 am

Nizam,
di Saudi Arabia, pencopet kena potong, sebab ia adalah jenayah paling banyak di Mesjidil Haram dan Nabawi. kalau tak potong, lagi banyak duit oara jemaah haji yg kena copet..kebanyakan pencopet ialah bangsa kulit hitam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Nizam on Tue May 28, 2013 1:41 pm

thtl wrote:Nizam,
di Saudi Arabia, pencopet kena potong, sebab ia adalah jenayah paling banyak di Mesjidil Haram dan Nabawi. kalau tak potong, lagi banyak duit oara jemaah haji yg kena copet..kebanyakan pencopet ialah bangsa kulit hitam

Takzir kot?


Last edited by Nizam on Wed May 29, 2013 1:08 pm; edited 1 time in total

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Tue May 28, 2013 1:43 pm

hehehe, kalu Takzir, mana ada potong tangan...kalau potong tu petanda ia adalah hudud...

ia tsabit dgn nilai yg dicopet dan mencegah mudharat yg menimpa jemaah haji jika wangnya dicopet sedangkan mereka datang dari jauh dan wang hasil simpanan titik peluh mereka.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 3:32 am

as'kum betulkan saya tuan kalau salah..saya ada bertanya dengan seorang mutawif di sana had potong tangan jarang buat di saudi kecuali barang yang dicuri melebihi nisab tertentu mengikut persamaan nilai berat emas. selain tue kena takzir...biasanya ptong tanga ni kalau curi nilai lima angka ribu-ribu je..(80gram emas)

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Wed May 29, 2013 9:11 am

betul hukuman potong tangan, pancung kapla dan rejam mmg jarang tapi ianya ada dari masa ke semasa. kat jazan baru je lepas, 5 kena potong kepala...
mengenai Nisab potong tangan, saya tak pasti berapa nisab di saudi sekarang. Sebab nilai nisab ni berubah mengikut zaman. bila saya dapat nanti saya akan up-date. kalau 80 gm emas impossible. kalau satu gm SR170..80 gm dah SR12,800. Dalam kitab klasik spt kata Nizam ialah satu perempat Dinar atau 1 gm emas sahaja.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 11:31 am

itulah saya pun terkejut...saya tanya byk kali betul ke 80gram emas??byk kali saya tanyer..dia kata sambil senyum,"yer..."(warga indonesia dah 11tahun kerja di KSA)

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Wed May 29, 2013 11:41 am

dia ada kelulusan agama ke?

80 gm tu nisab Zakat harta, emas...80 atau 85 gm emas bersamaan 20 Dinar atau 200 Dirham.

ia tak sama dgn Nisab dalam jenayah hudud sariqah (mencuri)...

rasanya dia dah keliru antara Nisab hudud vs Nisab dalam Fiqh Zakat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by syuaib on Wed May 29, 2013 11:58 am

hehe mgkinla kot...saya iye kan aja...dia mutawif tapi tak tnayer pulak lulusan agama tak...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Wed May 29, 2013 12:03 pm

saya sangat pasti dia silap..

85 gm emas adalah nisab zakat

manakala nisab mencuri spt yg Nizam habaq kat awal thread, zaman dulu dah set pada 1 gm emas. cuba baca posting Nizam di atas.

cuma saya tak ada Draf Hudud Kelantan dan Trengganu, ada di Malaysia, kat situ akan dinyatakan nisab sariqah menurut Hudud di Malaysia yg didraf oleh ulamak2 PAS.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abubakar on Mon Apr 28, 2014 2:14 am

thtl wrote:saya sangat pasti dia silap..

85 gm emas adalah nisab zakat

manakala nisab mencuri spt yg Nizam habaq kat awal thread, zaman dulu dah set pada 1 gm emas. cuba baca posting Nizam di atas.

cuma saya tak ada Draf Hudud Kelantan dan Trengganu, ada di Malaysia, kat situ akan dinyatakan nisab sariqah menurut Hudud di Malaysia yg didraf oleh ulamak2 PAS.

Kalau tgk pada RUU Kanun Jenayah Syariah 1993 yg Pas Kelantan punya, saya tak perasan pula adanya nisab utk kesalahan mencuri di dlm itu.

Saya nak tanya Ustaz THTL dan forumer sekalian, sekiranya yg mencuri adalah org kafir, menurut sunnah Rasulullah s.a.w, adakah dia dikenakan hukuman hudud atau mcm mana?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Mon Apr 28, 2014 7:51 am

Zaman RasuluLlah saw, org Yahudi tak kena hudud, depa dihukum dgn hukum Taurat, org Islam je yg kena hudud mencuri. Pada zaman khulafa' ar-rashidin, daulah islam pakai satu undang2 jenayah sahaja, hudud dan qisas utk semua rakyat, termasuk Zimmi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abubakar on Mon Apr 28, 2014 7:27 pm

thtl wrote:Zaman RasuluLlah saw, org Yahudi tak kena hudud, depa dihukum dgn hukum Taurat, org Islam je yg kena hudud mencuri. Pada zaman khulafa' ar-rashidin, daulah islam pakai satu undang2 jenayah sahaja, hudud dan qisas utk semua rakyat, termasuk Zimmi

Bolehkah drpd sini diambil kesimpulan bahawa hudud Pas ini tidak menepati ajaran Islam/sunnah, kerana ianya hanya utk org Islam shj? Mcm mana pandangan Ustaz THTL?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Mon Apr 28, 2014 10:05 pm

Ya betul la tu, sebab Kelantan adalah 90% Muslim. Non-Muslim ada pengecualian, ini kena bentang semula dgn detail laa..antaranya zina, liwat, homoseks, minum arak, inses (hubungan seks dgn mahram).

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abubakar on Mon Apr 28, 2014 10:58 pm

thtl wrote:Ya betul la tu, sebab Kelantan adalah 90% Muslim. Non-Muslim ada pengecualian, ini kena bentang semula dgn detail laa..antaranya zina, liwat, homoseks, minum arak, inses (hubungan seks dgn mahram).

Baik, terima kasih Ustaz THTL.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Hudud di Brunei

Post by umrah persendirian on Tue Apr 29, 2014 3:38 am

Assalaimulakun

Khabarnya Brunei telah melaksanakan hukum hudud, kalau ada sesiapa forumer dapat memberikan pencerahan.

Kelantan belum dapat laksana hukum hudud, cuma di peringkat draf, selain kelulusan juga dalaman PR pun tentang apa lagi Trengganu lagilah jauh.

cuma saya tak ada Draf Hudud Kelantan dan Trengganu, ada di Malaysia, kat situ akan dinyatakan nisab sariqah menurut Hudud di Malaysia yg didraf oleh ulamak2 PAS. wrote:

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Tue Apr 29, 2014 8:52 am

Brunei dah gazet hudud, tapi beberapa hukum ditangguhkan pelaksanaannya, antaranya rejam dan potong tangan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by aimahmad on Thu May 08, 2014 1:16 pm

http://www.sinarharian.com.my/nasional/hudud-bukan-hanya-untuk-rakyat-bawahan-1.277924

"Dr Asri yang juga merupakan bekas Mufti Perlis berkata, sebagai contoh di negara Arab Saudi, hukuman hudud hanya dikenakan ke atas rakyat namun tidak bagi golongan istana, oleh itu tambahnya kalau mengikut hudud sebenar semua golongan perlu disabitkan hukuman hudud sekiranya didapati bersalah."
(Sinar Harian)

Benarkah golongan istana dikecualikan dr hukuman hudud di Arab Saudi?


aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Thu May 08, 2014 2:33 pm

Ya...sebab Khadam haramain ada sub-clause, royal pardon atau pengampunan diraja.

Bahkan kalau enta ada kes dgn warga saudi, enta amat sulit utk menang kes di mahkamah, dalam lock-up u kena sign beberapa surat dalam arabic, dan esoknya u yg kena potong kepala..ha3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by aimahmad on Thu May 08, 2014 3:11 pm

Ooo.. bukan la pengecualian secara total? Tapi bila dah pengampunan diraja tu diguna secara maksimum, lebih kurang je la dgn full immunity. Kat Malaysia pun raja2 Melayu ade power pengampunan camtu..

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by najib76 on Fri May 09, 2014 9:09 am

Hudud untuk orang Islam sahaja atau untuk semua ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Mohamad hafiz on Fri May 09, 2014 9:32 am

najib76 wrote:Hudud untuk orang Islam sahaja atau untuk semua ?

Abg Najib, Ustak thtl dh habaq dh, Smile

thtl wrote:Zaman RasuluLlah saw, org Yahudi tak kena hudud, depa dihukum dgn hukum Taurat, org Islam je yg kena hudud mencuri. Pada zaman khulafa' ar-rashidin, daulah islam pakai satu undang2 jenayah sahaja, hudud dan qisas utk semua rakyat, termasuk Zimmi


nnti ustak thtl bulis jelaskn lgi

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abu_firdaus on Fri May 09, 2014 9:34 am

aimahmad wrote:http://www.sinarharian.com.my/nasional/hudud-bukan-hanya-untuk-rakyat-bawahan-1.277924

"Dr Asri yang juga merupakan bekas Mufti Perlis berkata, sebagai contoh di negara Arab Saudi, hukuman hudud hanya dikenakan ke atas rakyat namun tidak bagi golongan istana, oleh itu tambahnya kalau mengikut hudud sebenar semua golongan perlu disabitkan hukuman hudud sekiranya didapati bersalah."
(Sinar Harian)

Benarkah golongan istana dikecualikan dr hukuman hudud di Arab Saudi?

utk brunei, ada juga nampak org letak clause pengecualian hudud utk sultan brunei. tak pasti kebenarannya.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Sponsored content Today at 3:44 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum