Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Nizam on Mon May 27, 2013 4:21 pm

First topic message reminder :

Salam

ana ada jumpa sesuatu yang menarik dalam Fiqh Sunnah bab jinayat berkenaan Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan. ana diberitahu pencopet ni penyeluk saku.

Dalam fiqh sunnah di sertakan dalil dari hadis berikut

diriwayatkan dari Jabir r.a. bahwa Rasulullah SAW bersada:

"Penipu, perampas dan pencopet tidaklah dikenai hukuman potong tangan." (HR Ashabussunan, Hakim, Baihaqi dan dibenarkan oleh Tirmidzi dan Ibnu Hibban.

ana bawakan topik ni di FB dan ada kawan sunnah tambah sedikit.

”Tidak dipotong tangan seseorang pencuri itu kecuali seperempat dinar atau lebih daripada nilai wang mas” (Riwayat Bukhari Muslim)

kiraan nisabnya adalah ¼ x 4.25g = 1.0625g. Mengikut kiraan, harga semasa emas ialah RM169/g. Jadi, 1.0625g x RM169 = RM179.56. Oleh itu, nisab kecurian sekarang adalah RM179.56. Sekiranya seorang itu mencuri barangan berharga RM170.30 maka tangannya tidak dipotong kerana belum cukup nisab lagi, tetapi dia tetap akan dikenakan hukuman takzir. Wallahua'lam ..

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by najib76 on Fri May 09, 2014 9:09 am

Hudud untuk orang Islam sahaja atau untuk semua ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Join date : 02/12/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Mohamad hafiz on Fri May 09, 2014 9:32 am

najib76 wrote:Hudud untuk orang Islam sahaja atau untuk semua ?

Abg Najib, Ustak thtl dh habaq dh, Smile

thtl wrote:Zaman RasuluLlah saw, org Yahudi tak kena hudud, depa dihukum dgn hukum Taurat, org Islam je yg kena hudud mencuri. Pada zaman khulafa' ar-rashidin, daulah islam pakai satu undang2 jenayah sahaja, hudud dan qisas utk semua rakyat, termasuk Zimmi


nnti ustak thtl bulis jelaskn lgi

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Join date : 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abu_firdaus on Fri May 09, 2014 9:34 am

aimahmad wrote:http://www.sinarharian.com.my/nasional/hudud-bukan-hanya-untuk-rakyat-bawahan-1.277924

"Dr Asri yang juga merupakan bekas Mufti Perlis berkata, sebagai contoh di negara Arab Saudi, hukuman hudud hanya dikenakan ke atas rakyat namun tidak bagi golongan istana, oleh itu tambahnya kalau mengikut hudud sebenar semua golongan perlu disabitkan hukuman hudud sekiranya didapati bersalah."
(Sinar Harian)

Benarkah golongan istana dikecualikan dr hukuman hudud di Arab Saudi?

utk brunei, ada juga nampak org letak clause pengecualian hudud utk sultan brunei. tak pasti kebenarannya.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abubakar on Mon May 19, 2014 2:54 am

thtl wrote:Brunei dah gazet hudud, tapi beberapa hukum ditangguhkan pelaksanaannya, antaranya rejam dan potong tangan.

Adakah perbuatan memotong tgn pencuri yg didapati bersalah ini termasuk di dlm amalan sunnah? Mohon pencerahan drpd Ustaz THTL.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Mon May 19, 2014 9:28 am

bukan aje sunnah bahkan thabit dgn ayat AQ...
terjemah
AQS 5:38 [Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abubakar on Mon May 19, 2014 1:33 pm

thtl wrote:bukan aje sunnah bahkan thabit dgn ayat AQ...
terjemah
AQS 5:38 [Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana]

Baik, terima kasih Ustaz THTL.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Ad-Dien on Thu May 22, 2014 7:37 pm

Siapa disini berpendapat dengan wujudnya sistem hudud tidak semestinya menunjukkan sesebuah negara dipanggil negara Islam?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by abubakar on Thu May 22, 2014 8:02 pm

Ad-Dien wrote:Siapa disini berpendapat dengan wujudnya sistem hudud tidak semestinya menunjukkan sesebuah negara dipanggil negara Islam?

Saya berpandangan sedemikian lah. Hudud ini sebahagian drpd ajaran Islam. Kalau hanya laksanakan sebahagian, dan meninggalkan sebahagian yg lain, mcm mana nak jd negara Islam?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Ad-Dien on Thu May 22, 2014 9:01 pm

cuba baca balik soalan saya tu a little bit betul-betul.. agak tricky Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by thtl on Thu May 22, 2014 9:04 pm

Kalau dah ada hudud, mmg sah negara Islam la Dien...huhuhu. Kalau tak dop hudud pun dah jadi negara islam minima..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hudud: Pencopet tidak dikenakan hukuman potong tangan?

Post by Sponsored content Today at 6:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum