erti sebenar jihad

View previous topic View next topic Go down

erti sebenar jihad

Post by seijiseimura84 on Mon May 27, 2013 5:50 pm

maaf kalau tanya soalan basic....
tapi hakikatnya saya masih belum benar2 grasp konsep jihad....
org kata kerja tu jihad, belajar tu jihad......tp saya tak nampak apa2 nas yg DIRECTLY membuktikan ia
yg saya tahu jihad itu adalah menegakkan tauhid
soalannya apakah bekerja itu menegakkan tauhid, apakah belajar tu menegakkan tauhid??

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by thtl on Mon May 27, 2013 7:43 pm

jihad yg doc maksudkan itu adalah Jihad lughawi (jihad dari sudut bahasa arab, maksudnya bersungguh-sungguh); manakala jihad yg sebenarnya ialah jihad ketenteraan melawan musuh)
Jihad lughawi, dalilnya:
فَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَجَاهِدْهُم بِهِ جِهَادًا كَبِيرًا

AQS 25:52 [Maka janganlah kamu mengikuti orang-orang kafir, dan berjihadlah terhadap mereka dengan Al Qur'an dengan jihad yang besar.]

kalau kita belum mampu jihad militeri, maka jihadlah dulu dgn AQ..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by seijiseimura84 on Tue May 28, 2013 2:40 am

Itu yg saya confious tu....mkalau sekadar secara literal adakah kerja boleh dilihat sebagai satu jihad yg kehebdak agama
Apa maksud jihadkam dgn quran boleh elaborate

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by thtl on Tue May 28, 2013 7:58 am

apa saja yg melibatkan kesungguhan dan penat lelah menjadi jihad. Kalau diniatkan kerana Allah, maka dapat pahala. Maka kerjaya sb doktor juga jihad, jika ada kesungguhan dan penat lelah dan diniatkan kerana mencari keredhaan Allah bukan kerana gaji semata. apa yg Doc buat beyond scope of job, itu adalah jihad kerjaya.

Jihad dgn al-Qur'an, ketika umat Islam lemah di Mekkah, selama 13 tahun Nabi saw dan para sahabat berjihad dgn al-Qur'an, yakni berhujah, dialog, seruan, sabar, dan menzahirkan akhlak al-Qur'an.

Bila di Madinah barulah jihad dgn pedang bila ada kekuatan militeri.

Rumusan:
Jihad lughawiyat/umum: bersungguh melakukan tuntutan agama dan kerjaya
jihad syar'iah atau jihad yg paling tinggi: berperang senjata atas nama agama.

amat sukar: sebab tugas2 militeri dan perang sudah dipikul oleh ATM

apa yg anda boleh lakukan ialah jihad dgn AQ sahaja, jihad menzahirkan ajaran AQ dalam kehidupan harian anda. Bukan doktor biasa, tapi doktor muslim-mukmin.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 28, 2013 10:26 pm

syaikh, saya terbaca yang jihad perang bersenjata tanpa pimpinan pemerintah yang sah adalah bid'ah. jadi, tanggungjawab melaksanakan jihad perang bersenjata ada di bahu pemerintah lah ye?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by thtl on Wed May 29, 2013 8:56 am

Ya sahih.
itu mmg peraturan alamiah. Yg declare war ialah ketua kerajaan. BN adalah kerajaan yg sah dipilih rakyat melalui PRU...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by najib76 on Fri Jul 11, 2014 9:20 am

bagi rakyat di Palestin..adakah mereka berJIHAD ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by thtl on Fri Jul 11, 2014 7:38 pm

sudah tentu...jihad mempertahankan tanah air bila ianya dirampas oleh penceroboh. matinya mati syahid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by najib76 on Mon Jul 14, 2014 3:47 am

bagaimana dengan kenyataan ...tiada JIHAD di Palestin ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by najib76 on Mon Jul 14, 2014 5:26 am

ada satu lagi persoalan...
semasa USSR ceroboh Afganistan...
USSR tewas...pada masa yang sama tiada kempen BOIKOT USSR ....
sekarang YAHUDI ceroboh GAZA.....
kempen BOIKOT dah banyak kali ...

apa beza ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by abu_firdaus on Mon Jul 14, 2014 6:19 am

Apa pulak xde boikot? Kan kita ikut boikot olimpik moscow? (Sekadar contoh)

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by najib76 on Mon Jul 14, 2014 7:33 am

baru saya perasan...kita pernah boikot Olimpik di Moscow...

ada orang berpendapat kenapa palestin susah nak menang = pendekkan cerita mereka "kurang soleh" jika dibandingkan
dgn Taliban Afghanistan.
Afghanistan = berpegang kpd ajaran islam dgn cukup ketat..dari segala sudut.. Aku difahamkan di Palestin
umat islam tidak sperti di Afghanistan..

benarkah dakwaan penduduk Palestin kurang soleh ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by thtl on Sat Jul 19, 2014 1:38 pm

1. sapa yg kata takdak Jihaad di Palestine tu tak tahu situasi yg dihadapi hamas di sana. Kalau yahudi dan lancarkan perang udara dan darat, mana mungkin tak ada jihad dan syahid. itu adalah nikmat syahid utk penduduk palestine.

2. Bukan isu penduduk palestine kureng soleh, tapi lawannya Israel dibelakangnya adalah seluruh dunia Barat, PBB, USA, UK dan negara arab spt Egypt. saudi arabia juga mahukan Hamas musnah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by hafiz on Mon Jul 21, 2014 10:25 am

kenapa arab saudi pun nak Hamas musnah ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by abu_firdaus on Mon Jul 21, 2014 12:38 pm

Mungkin sebab tak nak berjangkit ke saudi, rakyat memberontak

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by aimahmad on Mon Jul 21, 2014 5:53 pm

Rasanya kalau kita faham bagaimana konflik dlm hubungan antara Ikhwanul Muslimin dgn pemerintah negara2 timur tengah, kita akan lebih faham kenapa kebanyakan negara2 tu kurang beri sokongan kpd Hamas. Hamas ditubuhkan oleh Ikhwanul Muslimin cawangan Gaza & hubungan rapat antara Ikhwanul Muslimin - Hamas sentiasa terjalin.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by hafiz on Mon Jul 21, 2014 8:54 pm

Hal2 politik mmng saya x fhm. Kalau orng biasa mcm saya akn terfikir, negera2 arab lain yg seagama, yg kaya, yg sama bangsanya (arab), knapa x mahu membantu saudara seagama? Apakah yg menghalangnya? Amerika? Apakah konflik politilnya sehinggakan x blh nk membantu saudara seagama?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by aimahmad on Tue Jul 22, 2014 1:37 am

Kita melihat mereka bangsa Arab, tapi bukan semua Palestinian melihat diri sbg Arabian. Ya, bahasa & budaya mereka Arab, tapi mereka anggap diri mereka bangsa Palestin, keturunan dr bangsa Canaan dulu kala. Mereka cuma berbahasa & berbudaya Arab melalui proses Arabisasi semasa peluasan empayar Islam zaman Khulafa Al-Rasyidun & kemudian Umaiyyah & Abbasiyyah. Sebelum tu mereka berbudaya Hellenistic serta berbahasa Aramaic & Greek. Proses Arabisasi ni sama yg dilalui bangsa Berber di negara2 Al-Maghrib, Africa-Nubia di Mesir, Assyria-Babilonia di Syria-Iraq dsb.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by aimahmad on Tue Jul 22, 2014 6:04 am

Kalau Hamas nak sokongan negara2 Arab, dia kena start play nice la dgn jiran tetangga.. sekurang2nya buat sebagaimana Fatah.

Mcm kes kita Malaysia dgn Filipina la. Kita sentiasa ambik berat dgn perjuangan Bangsamoro vs Kerajaan Filipina. Kita sentiasa cuba bantu Bangsamoro.. sbb diorang saudara seagama dlm Islam & dr rumpun Melayu yg sama serta berhadapan dgn pemerintah kafir.

Masalahnya bila group mcm MNLF & Abu Sayyaf tak habis2 buat operasi jenayah di kawasan Malaysia.. ditambah dgn geng Kiram yg ceroboh Sabah aritu.. agak2 patut ke kerajaan Malaysia support group yg problematik camni? So, salahkah Malaysia stop bantuan kpd MNLF @ tak beri bantuan kpd Abu Sayyaf & perangi geng Kiram? Akhirnya, of coz la Malaysia akan beri sokongan kpd group kurang membawa masalah mcm MILF.

So, kalau nak sokongan? Be nice to your neighbour dulu laaa..

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by soni on Wed Jul 23, 2014 7:34 am

thtl wrote:
jihad syar'iah atau jihad yg paling tinggi: berperang senjata atas nama agama.


Ustadz, saya pernah dengar hadits bahwa jihad hawa nafsu lebih besar, apakah ini berhubungan dengannya? atau ini pasal lain?

Syukran Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: erti sebenar jihad

Post by Sponsored content Today at 11:22 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum