Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

View previous topic View next topic Go down

Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Wed May 29, 2013 4:41 pm

Assalamualaikum....apa maksud persedian peringkat ijazah??adakah jpa akan menaja sehingga degree or sebelum degree sahaja?

Kursus Ditawarkan : KEJURUTERAAN
Peringkat Tawaran : PERSEDIAAN IJAZAH
Jenis Tawaran : AMERIKA SYARIKAT
Tajaan : JPA




_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by thtl on Wed May 29, 2013 6:29 pm

tahniah.
maksudnya depa akan taja sampai first degree ke USA.
universiti yg top di sana...susah nak dapat biasiswa ni

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Wed May 29, 2013 6:47 pm

Alhamdulillah.....rezeki ad kat sini
tapi tak pasti kena wat sini dulu or persediaan terus.apa2 pon kena struggle kat persediaan dulu la,takut kena reject balik.
surat tawaran yg full hanya dapat dikeluarkan esok pkul 5.30 pm

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Mohamad hafiz on Thu May 30, 2013 2:16 am

Tahniah! Smile Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Thu May 30, 2013 5:49 pm

Alhamdulillah Like
stress nga website tak leh masuk2 nk download surat tawaran

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by thtl on Thu May 30, 2013 5:53 pm

1 Malaysia yg masuh serentak tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Thu May 30, 2013 6:02 pm

tu la pasal.....tunggu pagi2 baru bukak
kena istiqarah la dulu,but quite worry sebb parent napak macam susah nk lepas ni
haha

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by thtl on Thu May 30, 2013 6:08 pm

kenapa istikharah?

ke ada banyak tawaran lain??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Mohamad hafiz on Thu May 30, 2013 6:13 pm

Syazlan wrote:Alhamdulillah Like
stress nga website tak leh masuk2 nk download surat tawaran

masalah line internet kot Smile ataupun server sebab Server kadang2 maintenance.

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Thu May 30, 2013 6:19 pm

istikarah sebb takut tersilap pilih...XD
tawaran lain ada tapi dah lepas.....yg lain tu swasta,mahal byar..just pi temuduga.
hafiz:ha'a,rasa2 pon mcam tu

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Ad-Dien on Sat Jun 01, 2013 1:54 am

tahniah, semoga menjadi engineer yang bertaqwa ! Smile

ikhlas dr ex-engineer Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by yat on Sat Jun 01, 2013 1:57 am

dari engineer, tahniah....

dudk negara luar yg maju kadang2 perspektif lain....tapi kehidupan di luar negara sedikit tough, tapi pengalaman yg berguna, ambuk saja tawaran ini

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Sat Jun 01, 2013 7:36 am

Terima kasih...KohKohKoh
kena buat persediaan kat intec dua tahun,kalu berjaya baru dpat fly.Hanya top 30 Mara-Jpa terus fly hujung bulan ni.Apa2 pon kena betulkan niat dulu,study for the sake of Allah.Apa pendapat tuan psal job market exspeacially engineer,ramai yg kata engineer susah dpat kerja termasuk ayah saya sendiri yg lebih suka bidang medic..XD

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by thtl on Sat Jun 01, 2013 9:33 am

at your age, u keliru dgn keperluan gunatenaga negara dan minat u. Kalau mat saleh dia pursue degree dalam bidang yg dia minat, barulah study tu enjoyable.
Keperluan guna tenaga Negara ni, kena Google search laa..berapa banyak engineers, doctors, accountants, lawyers, Malaysia needs tahun 2020

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Ad-Dien on Sun Jun 02, 2013 7:12 pm

ye..ye minat tu penting sangat... dari minat akan mudah nak berkorban ke arah yang kita minat tu Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by thtl on Sun Jun 02, 2013 7:38 pm

Jangan diulangi sejarah pahit Dien Kardawi...ngaji engineer atas pilihan ibubapa, akhirnya Dien mengaji dalam kesengsaraan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Ad-Dien on Sun Jun 02, 2013 9:15 pm

thtl wrote:Jangan diulangi sejarah pahit Dien Kardawi...ngaji engineer atas pilihan ibubapa, akhirnya Dien mengaji dalam kesengsaraan

tak salahkan ibu bapa, mungkin ada hikmahnya, sekarang mula melangkah, walaupun banyak ujian tapi manisnya ada, insyaAllah aka datang mungkin boleh tulis travelog mcm travelog KSA tu Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by thtl on Sun Jun 02, 2013 11:08 pm

dah boleh start tulis Dien Travelog Kuala Lumpur tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Mon Jun 03, 2013 5:44 am

Yup....alhamdulillah,dh yakin ambil biasiswa ni dan akan buat A-level kat Intec Shah Alam 2 tahun.
Betul la keliru ngan pilihan parent ngan minat.Mungkin duk pikir kalo tak ikut parent,keberkatan hilang..XD

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Ad-Dien on Tue Jun 04, 2013 7:42 am

thtl wrote:dah boleh start tulis Dien Travelog Kuala Lumpur tu

sedang ... insyaAllah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Ad-Dien on Tue Jun 04, 2013 7:43 am

Syazlan wrote:Yup....alhamdulillah,dh yakin ambil biasiswa ni dan akan buat A-level kat Intec Shah Alam 2 tahun.
Betul la keliru ngan pilihan parent ngan minat.Mungkin duk pikir kalo tak ikut parent,keberkatan hilang..XD

Semalam ada seminar Aqidah dengan Syaikh Amin al-Madani, ada soalan diajukan tentang dilema nak belajar dengan menjaga ibu bapa

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Fri Jun 07, 2013 5:45 pm

then,jawapannya.......;D

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Syazlan on Sun Jun 09, 2013 6:00 pm

Dalam borang tu ad dia suruh isi tentang penyakit.Adakah Jpa tidak akan hantar jika kita pernah menjalani perbebedahan kecil??

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 21
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by thtl on Sun Jun 16, 2013 7:05 am

Pembedahan kecil tak perlu di nyatakan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dengan biasiswa MARA-JPA

Post by Sponsored content Today at 7:34 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum