Proses memilih ahli Syura

Go down

Proses memilih ahli Syura

Post by Solah on Thu May 30, 2013 7:56 am

Jika sistem khilafah tertegak zaman sekarang, bagaimana proses untuk memilih ahli Syura?

1. Saya ada baca bahawa Rasulullah SAW sendiri memilih ahli Syuranya. Selepas kewafatan Baginda, adakah khalifah yang memilih ahli Syura atau bagaimana ahli-ahli Syura seperti Talhah, Uthman, Ali dsbnya terpilih? Bai'ah atau lantikan khalifah atau ??

2. Di Arab Saudi sekarang, sebahagian ahli Syura dilantik oleh royal family manakala sebahagian lagi dilantik oleh rakyat (lelaki). Saya nak tahu bagaimana 'rakyat' boleh memilih, adakah diadakan undian seperti pilihan raya?

3. Bagaimana pula rakyat dapat mencalonkan seseorang yang dia sokong untuk jadi ahli Syura? Kalau sistem demokrasi, calon yang bertanding dipilih oleh kepimpinan sesebuah parti politik. Jadi kalau dalam sistem Syura, camne orang biasa bukan kepartian ni nak naikkan calon yang dia suka?

4. Kalau di Malaysia, apa peranan Sultan dalam memilih ahli Syura jika sistem khilafah tertegak? Sama quota macam Arab Saudi ke? (lihat point 2)

Harap kita dapat bincang. Tq. (note: saya bukan ahli HT)

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 36
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Proses memilih ahli Syura

Post by thtl on Thu May 30, 2013 3:12 pm

Panjang nak jawab ni...tajuk kertas kerjanya:
Sistem Syura dalam Islam dari zaman Nabi, khulafa' ar-rashidin, dinasti ummayah, abbasiyah, Othmaniah dan Daulah Saudiah moden...

Kertas kerja dua: Aplikasi sistem Syura dalam politik Malaysia yg mengamalkan sistem Raja Berlembagaan secara Demokrasi

saya akan jawab secara berperingkat brgantung kpd masa. Kitab saya banyak di Malaysia dalam bab ni...saya akan balik Malaysia seminggu lagi dan saya akan kasi jawapan yg lebih berdalil nanti.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum