Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

View previous topic View next topic Go down

Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by Mohamad hafiz on Thu May 30, 2013 4:53 pm

Asalamualaikum,

Saya ada hadiri majlis kesyukuran sepupu saya, Ayah die seorang Kristian, Sepupu saya seorang Islam, Ayah die buat majlis Kesyukuran untuk anaknya, yakni baru balik dari hospital selepas kemalangan di Bintulu..

Apabila balik dari hospital, ayah die buat majlis kesyukuran dengan menjemput paderi Kristian utk mendoakan mereka.. Anak die (Islam) memang marah tapi tak dapat nk lawan sbb itu ialah Ayahnya..

Adakah itu berdosa bagi yg Islam klu join sama ?? saya tak ikut baca doa, tapi saya try hafal bagaimana doa mereka.. saya kesan banyak kesilapan dalam tu..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by thtl on Thu May 30, 2013 5:57 pm

sepupu ni masih bergantung kpd ayah ke, maksudnya dia masih student dan ditanggung nafkah oleh si ayah?

Hukum si ayah buat kenduri selamatan dalam agama Kristian utk sepupu yg beragama Islam adalah satu kesalahan akidahlaa.
dalilnya:

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا وَإِن جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ


AQS 29:08 Terj: [Dan Kami wajibkan manusia (berbuat) kebaikan kepada dua orang ibu- bapaknya. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan Aku dengan sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti keduanya. Hanya kepada-Ku-lah kembalimu, lalu Aku kabarkan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.]

Jika nafkahnya masih ditanggung oleh si ayah, maka dia kena ambil hukum rukhsah (keuzuran kerana tidak mampu berdikari lagi).

AQS 2:173 [Tetapi barangsiapa dalam keadaan terpaksa sedang dia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by Mohamad hafiz on Thu May 30, 2013 6:05 pm

thtl wrote:sepupu ni masih bergantung kpd ayah ke, maksudnya dia masih student dan ditanggung nafkah oleh si ayah?

Hukum si ayah buat kenduri selamatan dalam agama Kristian utk sepupu yg beragama Islam adalah satu kesalahan akidahlaa.
dalilnya:

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا وَإِن جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ


AQS 29:08 Terj: [Dan Kami wajibkan manusia (berbuat) kebaikan kepada dua orang ibu- bapaknya. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan Aku dengan sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti keduanya. Hanya kepada-Ku-lah kembalimu, lalu Aku kabarkan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.]

Jika nafkahnya masih ditanggung oleh si ayah, maka dia kena ambil hukum rukhsah (keuzuran kerana tidak mampu berdikari lagi).

AQS 2:173 [Tetapi barangsiapa dalam keadaan terpaksa sedang dia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya]

Sepupu sya dah kerja dah, ade anak dua.. die terlibat dlm kemalangan dengan kawannya.. 3 yg lain Meninggal dunia.. hanya die yg survive..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by thtl on Thu May 30, 2013 6:07 pm

dia dalam lemah dan tidak berdaya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by Mohamad hafiz on Thu May 30, 2013 6:10 pm

thtl wrote:dia dalam lemah dan tidak berdaya

Alhamdulillah..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by thtl on Thu May 30, 2013 6:11 pm

masa dalam keadaan lemah dan kebingunangan inilah Kristian akan masukkan jarum dia..

mana pegi keluarga Islam yg lain??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by Mohamad hafiz on Thu May 30, 2013 6:14 pm

thtl wrote:masa dalam keadaan lemah dan kebingunangan inilah Kristian akan masukkan jarum dia..

mana pegi keluarga Islam yg lain??

Keluarga Islam die hanya Mak mertua die, Saya dan adik sya je.. Smile (Mak ayah dan adik yg lain tak ada di tempat kejadian )
Tapi, jarum mereka tak dpt masuk, sbb Paderi tu baca terketar-ketar hehehe.. byk btol silap die..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by thtl on Thu May 30, 2013 6:16 pm

kenapa pulak, padri amatur ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by Mohamad hafiz on Thu May 30, 2013 6:18 pm

tak kot, tapi die kate die lupa bawak cermin mata KohKohKoh itu mungkin punca die baca terketar-ketar..

sehingga dlm bacaannya mereka ada dua Tuhan Smile , org dkat situ pun ape lgi, Amen-kan sje Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Orang Islam, Majlis kesyukuran guna org Kristian

Post by Sponsored content Today at 2:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum