Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by ummuyaser on Thu Jan 05, 2012 5:04 am

First topic message reminder :

Saya jumpa artikel ini di AFN dan saya tak nampak pun Sheikh TH komen tentang pandangan ni. Di dalamnya ada menyatakan Salafi Hijazi dan Salafi Haraki dsb. Mengapa kah mereka tidak sefahaman dan ada yang menuduh Ikhwan Muslimin sesat?


Bismillah Ar-rahmaan Ar-rahiim.

Tidak bisa di pungkiri dengan alasan apapun bahwa untuk mendapatkan kemurnian Agama Islam, haruslah mengikuti pemahaman salafus shalih, dalam hal ini sungguh sudah sangat di maklumi. Dan tidak perlu pula berhujan Ayat bergerimis Hadis dalam mendukung keyakinan ini. Namun metode mundur ke belakang itu bukan berarti menghambat langkah ke depan Ummat Islam untuk menyongsong masa depan dengan kehidupan yang terus bergelombang, beragam dan berubah.


Kalau langsung mengikuti pemahaman para salafush sholeh, apakah dengan jalan memutus mata rantai keilmuan para ‘Ulama sebagai pemegang tongkat estafet Risalah Nabi Muammad Shollallaah ‘alaih Wa Sallam akan menghantarkan kita ke Pemahamannya Mereka? lalu apa fungsinya imam 4 mazhab tersebut? apakah langsung merujuk kepada para sahabat, tanpa mengikuti mazhab-mazhab yang ada, dengan membaca saja hadits-hadits yang diriwayatkan oleh para sahabat, kemudian langsung bisa diamalkan?? Dengan tanpa memiliki ilmu yang cukup untuk menarik hukum dari hadist-hadist yang sekian banyak, juga tidak mampu membedakan mana hadist shahih, hadist dhaif dan hadist mungkar? Mampukah anda? Kalau anda tidak mampu, maka gunakanlah hasil penelitian para imam mazhab tersebut. Kemudian berlanjut ke generasi penerusnya yang menerima pengajaran dengan mata rantai yang tidak terputus.


Apakah dengan begitu, sama saja kita tidak mengikuti pendapat para sahabat dong? Kita jadinya mengikuti pendapat para imam tersebut. Jangan salah sangka dulu!!! Tahukah anda ? bagaimana para imam mazhab itu menghasilkan hukum-hukum Islam? Mereka menghasilkan hukum-hukum Islam setelah membaca, menganalisa ribuan hadist-hadist yang diriwayatkan oleh para sahabat serta meneliti pandangan-pandangan para sahabat. Jadi sebenarnya kita mengikuti manhaj salaf juga dengan menggunakan hukum-hukum dari imam-imam mazhab tersebut.Yang tidak dikatakan mengikuti manhaj salaf adalah mengerjakan suatu amalan baik aqidah , ibadah ataupun akhlak, yang tidak ada dasarnya dalam al-Qur’an dan as-Sunnah.

Takutlah akan perpecahan! Walaupun tidak diragukan lagi ikhwah As-Salafiyyun adalah kelompok yang sangat memperjuangkan wacana keIslaman yang dekat dengan Salafu al Sholih (dengan caranya sendiri), tetapi permasalahan mereka sama seperti kelompok lainnya.. Sehingga Salafi mempunyai ciri khusus dengan manhaj yang secara global berpijak kepada prinsip-prinsip seperti apa yang di sampaikan oleh Syaih Al Qordlowi (Beliau sendiri juga di hujat oleh salafi yang lain, klik www.hudzaifah.org/Article205.phtml) sebagai berikut :

1. Berpegang pada nas-nas yang sahih, bukan bertaqlid atau mengutamakan pendapat para ahli, tokoh maupun ulama’ mengatasi nas yang jelas.
2. Mengembalikan masalah-masalah “mutasyabihat” (yang kurang jelas) kepada masalah “muhkamat” (yang pasti dan tegas). Dan mengembalikan masalah yang zhanni kepada yang qath’i.
3. Memahami kasus-kasus furu’ (ranting) dan juz’i (tidak prinsipal), dalam kerangka prinsip dan masalah fundamental.
4. Menyerukan “ijtihad” dan pembaruan (Tajdid). Memerangi “taqlid” dan kebekuan.
5. Mengajak untuk beriltizam (memegang teguh) dengan akhlak Islamiah, bukan meniru perlakuan jahiliyah.
6. Dalam masalah fiqh, berorientasi pada “kemudahan” (fiqh taysir) dan bukan “mempersulit” .
7. Dalam hal tarbiyyah dan tasfiyyah, lebih menggemari pemberian motivasi dan bukan menakut-nakuti.
8. Dalam bidang aqidah, lebih menekankan penanaman keyakinan, bukan dengan perdebatan panjang yang tidak menambahkan iman.
9. Dalam masalah Ibadah, lebih mementingkan jiwa ibadah, bukan sifat formalitasnya.
10. Menekankan sikap “ittiba’” (mengikuti nas) dalam masalah agama. Dan menanamkan semangat “ikhtira’” (kreatifitas dan daya cipta) dalam masalah kehidupan duniawi yang memerlukan akal yang bebas lagi merdeka.


Sebagian individu kelompok ini saling menyesatkan, membid’ahkan, dan memfasikkan, mensyirikkan dan mengkafirkan. Fenomena ini muncul, dan sudah menjadi rahasia umum bahwa dengan cara pandang yang jumud dan kaku, mengakibatkan bercerai berainya Manhaj itu menjadi beberapa kelompok :
Salafy Ikhwani merupakan gerakan tajdid haraki yang paling besar dalam sejarah Islam yang dicetuskan oleh gagasan Rashid Ridha-Hasan al-Banna-al-Qardhawi. Sedangkan manhaj salafi hijaz adalah gagasan tajdid tauhid yang dikepalai oleh Imam Muhammad bin Baz, Ibn Uthaimiin, al-Albani, dan Yemeni connection (syaikh Muqbil).


Walaupun aqidah mereka sama, mereka berbeda pendekatan dalam beberapa isu yaitu dalam masalah pengisolasian terhadap “pelaku bid’ah”, sikap terhadap politik dan sikap terhadap gerakan Islam lainnya.
Salafi Yamani cenderung kaku dalam menyikapi yang di Anggapnya pelaku bid’ah. Mereka sering bentrok dengan masyarakat-masyarakat dan tokoh-tokoh agama setempat. Berbeda dengan salafi Haraki yang memilih cara berhikmah untuk memberantas bid’ah dalam masyarakat.
Dalam persoalan politik, Salafi Yamani memandang keterlibatan dalam semua proses politik praktis seperti pemilihan umum sebagai sebuah bid’ah dan penyimpangan. Berbeda dengan Salafi Haraki yang cenderung menganggap masalah ini sebagai persoalan ijtihadiyah belaka.


Jika Salafi Haraki cenderung moderat dalam menyikapi gerakan lain, maka Salafi Yamani dikenal sangat ekstrim bahkan sering tanpa kompromi sama sekali. Contohnya Salafi Yamani menjadikan Ikhwanul Muslimin sebagai musuh utama mereka. Kebencian terhadap Ikhwanul Muslimin mencuat seiring bermulanya Perang Teluk bagian pertama. Mereka mengkritik karya-karya tokoh Ikhwan seperti Sayyid Qutbh. Mereka juga mencela dengan keras Dr. Yusuf al-Qaradhawy dengan menyebutnya sebagai musuh Allah, Yusuf sang penggunting syariat islam, dll.


Dalam bersikap terhadap pemerintah, Salafi Yamani menganggap setiap tindakan atau upaya yang dianggap ingin menggoyang pemerintahan yang sah adalah Khawarij, bughat atau semacamnya. Sebagai konsekwensi dari prinsip ini, maka muncul kesan bahwa kaum Salafi Yamani cenderung enggan melontarkan kritik terhadap pemerintah.
Itulah beberapa sebab yang membuat gerakan Salafi dicap gerakan yang ekstrim, karena orang hanya melihat gerakan Salafi Yamani yang cenderung kaku menghadapi masyarakat dan gerakan-gerakan Islam lainnya. Bukan itu saja, gerakan Salafi Yamani sering mengkritik gerakan Salafi Haraki, yang menimbulkan kesan kepada orang luar bahwa gerakan Salafi itu pun berpecah belah (Tapi memang kenyataannya begitu!!)


Selain Salafi Yamani dan Salafi Haraki, ada juga yang disebut Salafi Jihadi. Ini berangkat dari tidak semua Salafi tertarik dengan jihad. Salafi Jihadi adalah salafi yang mencintai jihad dan beramal dengan jihad, misalnya gerakan Al-Qaeda dan pihak-pihak mujahidin di Afghanistan serta di Iraq dan Chechnya. Mereka inilah yang sering dirujuk oleh media-media massa pembenci jihad sebagai “teroris”. Menurut Hamas pimpinan Jundu Ansharullah tewas dengan meledakkan dirinya sendiri sewaktu rumahnya diserbu oleh polisi Hamas.
Kemudian gerakan salafi indonesia justru semakin membingungkan orang awam dengan Manhaj Salaf itu sendiri, Anda bisa buktikan perpecahan dan penyesatan antar salafi sendiri manakala Anda duduk di majlis-majlis, simposium, bedah-bedah buku, note dalam facebook, Artikel Message dari sebuah grup di facebook, kuliah singkat dan pengajian-pengajian mereka. Anda dengan mudah pula menemukan perpecahan itu dalam buku-buku dan artikelnya. Apa yang tersaji dalam berbagai blog dan website justru semakin memperuncing pertengkaran internal di kalangn salafi!!!


Ketika Anda duduk di Majlis Salafy Turotsi, ustadz-ustadz As-sofwah bilang haram hukumnya bermajelis dan bertalim dengan salafy yamani.
Ketika Anda bermujalasah dengan Salafy Wahdah Islamiyyah, pemuka-pemuka salafy wahdah bilang salafiyyin aliran turotsi itu hizbi antek PKS dan ikhwanul muslimin yang termasuk 72 golongan yang masuk neraka jahanam. Anda akan tercengang jika membaca ini sunnisalafi.blogspot.c...fidhi.html


Ketika Anda hadir ditaklim salafy geng Salafy Sururi, ustadz-ustadznya bilang kalau salafy wahdah islamiyyah adalah khawarij anjing-anjing neraka (kilaabun-naar) yang menggunakan sistem marhala.
Ketika Anda ngopi bareng bersama salafy yamani, rabi-rabi salafy yamaninya bilang kalau salafy sururi, salafy haroki, salafy turotsi, salafy ghuroba, salafy wahdah islamiyyah, salafy MTA, salafy persis, salafy ikhwani, salafy hadadi, salafy turoby bukanlah salafy tapi salaf-i (salafi imitasi) yang khawarij, bidah dan hizbi.


Jafar Umar Thalib (salafy ghuroba) bilang kalau Abdul Hakim Abdat ( salafy turotsi) itu ustadz otodidak yang pakar hadas (najis) bukan pakar hadis.
Muhamad Umar As Seweed (salafy yamani) bilang kalau Jafar Umar Thalib itu ahli bidah dan khawarij. bahkan komplotan as seweed bikin buku dengan judul ” Pedang Tertuju di Leher Jafar Umar Thalib” yang artinya Jafar Umar Thalib halal dibunuh. Dia juga berseteru dengan salafi Al Sofwah, Klik juga disini www.salafy.or.id/print...rtikel=557 dan www.scribd.com/doc/122...n-AlSofwah


Abdul Hakim Abdat (salafy turotsi) bilang kalau salafy Wahdah Islamiyyah itu sesat menyesatkan dan melakukan dosa besar (hanya) dengan mendirikan yayasan/organisasi.oragnisasi adalah hizbi. Salafi ini juga di annggap sesat yang lain, sehingga sampai terbit buku “NASIHAT ILMIAH UNTUK WAHDAH ISLAMIYYAH” klik disini ashthy.wordpress.com/
Salafy Wahdah Islamiyyah bilang kalau kalau salafy Yamani dan Abdul Hakim Abdat itu salaf-salafy primitif dan terbelakang yang hanya cocok hidup di jaman purba atau pra sejarah.


Perpecahan salafi menjadi beberapa kelompok antara lain: kelompok Al-Sofwah & Al-Haramain Jakarta; Imam Bukhari Solo, Al-Furqan Gresik, Islamic Center Bin Baaz & Jamilurahman As-Salafy Jogya; FKAWJ & Lasykar Jihad Jakarta; Dhiyaus Sunnah Cirebon. Ini belum termasuk kelompok salafi yang telah ditahdzir dan kemudian taubat, tetapi tidak bergabung dengan salafi “asli” dan membentuk kelompok-kelompok sendiri.

Jadi, Salafy Mana Yang Kamu Pilih? Jika memang Salafi adalah satu-satunya Alfirqoh manshuroh, di Salafi mana kita harus mempertaruhkan harapan surga dan selamat dari kesesatan???

Orang awam yang baru mengenal salafi menjadi kebingungan, bagaimana mungkin satu golongan yang meyakini selamat dan masuk syurga, tetapi secara internal mereka sendiri berpecah belah. Lantas mana golongan salafi yang asli, yang selamat dan masuk syurga itu? Kembali kepada kaidah yang diyakini salafi: “Kebenaran hanya satu sedangkan kesesatan jumlahnya banyak sekali”, maka berarti salah satu salafi saja yang asli dan yang lain sesat dan bid’ah, atau bisa jadi semuanya salafi palsu!

Jangan-jangan atas semua perpecahan itu kemudian ada ungkapan : “sudah terlalu lama firqoh salafy dari apapun alirannya dan sektenya melukai umat islam, melukai ahlus-sunnah, melukai ahlu atsar dengan gaya-gayanya yang egomaniak. mungkin sekarang tiba saatnya pembalasan dari Allah ‘Azza wa Jalla”.


Semoga bermanfaat.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down


Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 3:50 pm

dien kena kaji manhaj akidah geng Haluan...based depa kat peghlih

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by zikrulmaut_sm on Sat Jun 23, 2012 3:52 pm

mungkin seperti yang syeikh thtl cakap, terpulang pada naqib nak macam mana. sebab tu asyariah pun boleh ada.

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 3:56 pm

asas penyatuan ada dituang dalam Usyul Asyrin al-Banna...cuba dien kaji...ada tak pasal akidah salafiyah dan asya'irah kat situ...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abu_aisyah on Sat Jun 23, 2012 4:16 pm

ana tak pernah lagi baca usul asyrin tersebut,tp apa yg ana phm dlm buku akidah salaf-khalaf DYQ,sheikh hasan al-banna menganggap polemik salaf-khalaf sebagai hal yg tidak seberapa.
jadi,apa yg ana dapat, biarkan shj sesiapa nak meneruskan fahaman masing2 dan itu sbbnya dalam IM ada asyairah.jadi,hal yg dien katakan tidaklah menghairankan.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abu_aisyah on Sat Jun 23, 2012 4:19 pm

dien tak ingat dien isi borang ape ke?hehe..

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abu_aisyah on Sat Jun 23, 2012 4:40 pm

thtl wrote:Bukan HTM aje dihantam, tapi Brotherhood pun lagi kena hantam, diharamkan di Egypt hingga kini, haram juga di KSA..kat Malaysia pun underground hehehe

sebab keduanya, brotherhood dan HTM, depa nak revive Islamic states, syariah dan khilafate.

PAS pun kena hentam, sebab nak tegakkan syariah dan Islamic state

maksud ana,kenepa htm selalu dikritik berbanding yg lain .mcm dlm afn1,setiap kali isu htm,msti panas.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 5:47 pm

dien,

itu maknanya dien belum masuk ke dalam IM.
masuk kulit je..

kalau benar2 masuk, dien kena tahu siapa pucuk pimpinannya...

abu,
mmg benar, di sisi IM, isu pendekatan akidah antara asya'irah dan salafiyah, ia isu rantingan...dalam kitab DYQ, itulah stand sebenar IM...

kenapa HTM kena hentam?

sebab dia stand alone. HT tak ngam dengan mana-mana harakah Islamiah...semua harakah dan jamaah keep distance dari HTM..

sebab dia nak rule the Islamic world using khalifate...hhehehe. dia nak rule the world tapi tanpa army, tanpa participate dalam proses politik dan PRU...semua org rasa misteri...bagaimana HT nak realise its dream..to rule the Islamic world.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by ummuyaser on Sat Jun 23, 2012 6:07 pm

thtl wrote:UY,

mantan CEO Abim kot...sekarang NC Universitas as-Sofa, Yayasan as-Sofa N9
Ada sorang lagi Sheikh....Tim. Mufti NS sekarang Smile

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 7:48 pm

zaman sekarang apa yg nak sirnya...lagipun dien dah keluar dari IM...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by Ahmad Shamil on Sat Jun 23, 2012 8:26 pm

contohi syeikh thtl kita..bila beliau bercerita pengalaman, beliau bercerita dengan kaedah semua boleh faham
jadi kalau nak cerita pengalaman cerita je la...kalau x nak cerita x yah cerita...kalau nak cerita cerita terus, kalau nak sirr sirr terus..
kejap kata x pasti jemaah mana satu..
kejap kata dah join empat tahun dan jadi naqib...

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 9:05 pm

dien, abg syamil dah marah tu...

org macam dien ni mmg susah nak luah....sifat abang long tu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by Ahmad Shamil on Sat Jun 23, 2012 9:19 pm

tak berniat nak marah
cuma satu teguran dlm cara kita berforum
cuma menyampaikan teguran atas amanah beberapa forumer kita juga

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by Ad-Dien on Sun Jun 24, 2012 12:44 am



jazakallah ya akhuna wa ustazna..

ana hormat kan anta, terima kasih tegur secara terbuka. Barakallahufik.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by Ahmad Shamil on Sun Jun 24, 2012 5:31 am

oh lupa pula enta seorang pemimpin di forum ini
sepatutnya ana tegur secara tertutup ek KohKohKoh

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 9:14 am

apa yg pok dien susah nak habaqnya...

IM Malaysia ni ada 4 firqah:

ikram
Isma
Haluan
JIM

habaq ajelah, aku mantan atau x- Isma ke. tak ada sapa nak marah pun

kalau syadid ni selalunya dari Haluan dan Isma.
yang moderat ialah ikram dan JIM.

abim dan pas bawa manhaj depa sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abu_aisyah on Sun Jun 24, 2012 9:20 am

Ahmad Shamil wrote:oh lupa pula enta seorang pemimpin di forum ini
sepatutnya ana tegur secara tertutup ek KohKohKoh

amboi ustaz. KohKohKoh

thtl wrote:sebab dia nak rule the Islamic world using khalifate...hhehehe. dia nak rule the world tapi tanpa army, tanpa participate dalam proses politik dan PRU...semua org rasa misteri...bagaimana HT nak realise its dream..to rule the Islamic world.

oh,gitu rupe2nyer...so,akidah tidak menjadi mslh lah htm ni..cuma perundangan ah pelik skit (tp mcm pelik bnyk).tu yg forumers tanyer sape khalifah nyer eh?

ps:dulu masa muda2 (Sekarangs still young),ana memperjuangkan anarki.keh3

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 9:29 am

salafi mmg attack HT kepada akidah mereka. Ini susah sebab segala dokumen2 mereka kebanyakannya rahsia. kat mana kita nak dapatkan kitab2 mereka pasal akidah? saya tak jumpa Nizam Akidah oleh taqiyudin Nabhani..

yang kita boleh radd HT ni dalam soal politik sebab gerakan ni mmg diujudkan atas pentas politik. akidah dan fiqh bukan medan depa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abu_aisyah on Sun Jun 24, 2012 9:40 am

baru lepas baca satu web yg quote artikel dari buku Hizbut Tahrir Mu’tazilah Gaya Baru, oleh Syaikh Muhamad Nashiruddin Al-Albani. Penerbit Cahaya Tauhid Press, Malang.
dahsyat juga.

so,status HT ni tak temasuklah ya dengan tajuk topik.

dikawasan bangi ni,mmg mereka aktif.ada shj aktiviti.mana2 tempat awam,surau,masjid...ada shj info mengenai mereka.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 10:02 am

mmg HTM dah off-topic.

Kalau kita nak radd HT tak selesai, saya dah try sejak tahun 2005. sebab cara berfikir dah tak sama.

depa top-down, vs kebanyakan gerakan islam, down-top approach.

so, mmg HT dan gerakan islam lain mmg tak akan jumpa.

so, HT ni termasuk kaum yg kita kena tinggalkan. sebab perbedzaan approach dan cara mereka tu akhirnya akan melahirkan ahli2 yg frust menungging, sebab khalifah dan amir al- mukminin tidak akan kunjung tiba dgn cara mereka...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abuzaid65 on Tue Jun 26, 2012 5:33 am

Pak Syeikh,
setakat ni apa komen HT terhadap kemenangan IM di Mesir? nampak mrk makin aktif skrg ni di surau2, IPT2.. org awam pun naik pening bila tgk ada group baru pulak dgn cita2 besar mrk - dirikan Khalifah..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 6:12 am

HT mmg sokong kemenangan IM...sebab depa ni mmg anti mubarak dan US...

org Malaysia ni tabiat dia akan sokong apa saja yg baru...hatta ajaran ayahpin pun depa ikut....ajaran Kahar Ahmad pun ada pengikut...

ini bertepatan dgn kata2 Imam Syafi`iy, "setiap sampah akan ada pemungutnya", maksudnya setiap ajaran sesat pasti ada pengikutnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by Abu_Imran on Tue Jun 26, 2012 10:59 am

biler ana baca dari awal... bru ana tau... banyak gerakkan islam... ana x pernah tau...x pernah terniat menyertai ..... dan ana nak tau sejauh mana gerakkan2 ni memberi sumbangan kepada masyarakat? ana bru habes baca buku "Aku dan Ikhwa" DYQ ...

biler baca bru la ana sedar betapa beliau melalui perbagai tekanan dan suasana... dan mengetahui sedikit sebanyak mengenai Ikhwan... cume gerakkan2 lain seperti ISMA... Abim... dll tu pernah dgr dgr jer...x tau selok belok apa yg dilakukan gerakkan ni...

dan...

sejauh mana perlunya kita menyertai gerakkan ini?

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 11:28 am

abu,

kat Malaysia yang paling banyak menerima tekanan ialah PAS sebab depa mendaftar di bawah parti politik. Manakala gerakan islam mendaftar di bawah NGO. ABIM cuma lantang semasa era DSAI dan HJ Hadi dalam abim, selepas tu ia merudum selepas kemasukan DSAI ke dalam amnu.
Ikram ni baru, sekitar 1994. Ia mmg low profile sama spt IM di Egypt. moto mereka ialah tak usahkan zahirkan harakah, zahirkan amal.

sejauh mana perlu menyertai gerakan islam?

Ia tak wajib, cuma fardh kifayah. jika dah ada org bergerak, maka yang lain tak apa dok saja pun..hehehe

sebab dengan kumpulan gerak kerja Islam dapat dilaksanakan, sebab kerja tajdid ni berat dan jika Penguasa gagal melakukan, maka itulah datangnya keperluan gerakan islam utk memberi tekanan kpd penguasa supaya mereka sentiasa menegakkan kebenaran dan keadilan.

Cuma zaman sekarang, antara gerakan Islam dan parti politik, parti politik lebih utama disertai jika anda mahu merubah suasan politik. Jika anda rasa politik terlalu kotor, maka harakah islam pilihan kedua. Jika harakah juga tidak sesuai dgn anda, pilih gerakan spt JT dan manhaj salafiyah.

yang penting, jangan melihat apa yang berlaku, jadilah juga agen perubahan..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abu_aisyah on Tue Jun 26, 2012 8:40 pm

sewaktu mula2 menjadi pencari ilmu,ana dihidangkan dengan buku akidatun najin/durus samin.sewaktu itu,guru ana tu ada menyebut perkataan salafi/salafi tanpa sekali pun dari sudut negarif.lama2,kita mencari...lalu diperkenalkan dengan manhaj salaf.masa tu rasa lebih 'rilex' dan sudah berada diruang yg amat betul.tp lama2,ana lihat guru2 saling berbeza pendapat. tp kita diajar guru2 tidak maksum dan jangan taksub.makin lama,berbeza pendapat tu nampak macam parah.sedangkan sewaktu mengaji manhaj khalaf,tidak pernah ditemukan dengan situasi ini (balik kepada artikel asal+beberapa rentetan diskusi+dll).

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by abu_aisyah on Tue Jun 26, 2012 8:44 pm

sheikh,bagaimana keadaan dijazan/saudi?berita2/kuliah2 agama disana mengenai kemenangan ikhwan di mesir?

bile dikatakan 'anti-ikhwan'/'anti-DYQ'...yg ana nampak dari saudi/yemen (spt artikel).apakah dimana2 shj disaudi itu jika pasal ikhwan,mmg ade shj dikondemnya?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 9:11 pm

di Jazan, tak ada apa-apa pun...depa cool je.
Tapi akhbar2 saudi nampak sokongan bahkan Raja Abdullah al-Saud antara yang paling awal menghantar ucapan tahniah kpd Pres Morsi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by Adl on Sun Jul 22, 2012 10:33 am

abu_aisyah wrote:sewaktu mula2 menjadi pencari ilmu,ana dihidangkan dengan buku akidatun najin/durus samin.sewaktu itu,guru ana tu ada menyebut perkataan salafi/salafi tanpa sekali pun dari sudut negarif.lama2,kita mencari...lalu diperkenalkan dengan manhaj salaf.masa tu rasa lebih 'rilex' dan sudah berada diruang yg amat betul.tp lama2,ana lihat guru2 saling berbeza pendapat. tp kita diajar guru2 tidak maksum dan jangan taksub.makin lama,berbeza pendapat tu nampak macam parah.sedangkan sewaktu mengaji manhaj khalaf,tidak pernah ditemukan dengan situasi ini (balik kepada artikel asal+beberapa rentetan diskusi+dll).

Satu pengalaman dan perasaan yang sama yang saya lalui (yang diboldkan). Yg paling menyedihkan adalah yg diwarnakan merah.

Apa yang sy perhatikan kebelakangan ini… seolah-olah golongan sunnah @ manhaj salafulsoleh langsung tidak mendapat tempat di masyarakat kita. Amalan2 “syubhah” makin menjadi2 dan terus subur. Malah diperhatikan terdapat antara “ustaz2 sunnah” seolah2 dah turut bertukar nada dalam ceramah2 mereka (yg selalu masuk TV). Nampak macam dah sokong pulak amalan “tradisi” masyarakat kita.

Saya tak tahulah di tempat lain, tapi di tempat saya “sejak dua menjak” ni (sejak Rejab) padat dengan aktiviti “syubhah”. Tak tahu dah… kat mana nak selit.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by thtl on Sun Jul 22, 2012 11:10 am

Adl,
gerakan sunnah dah ada momentum, tetapi perpecahan di kalangan mereka yg sedikit kedengkian di kalangan mereka, meresapnya aliran ultra salafi/wahabiah dan mereka tidak diurus (good governance) dalam sebuah wadah yang terurus managementnya, maka ia tidak berupaya maju ketngah-tengah masyarakat yang sebenarnya sudah terbuka menerima dakwah salafiyah.

Ustaz-ustaz sunnah terpaksa mengambil langkah helah atau dalam istilah syiah (taqiya) dalam bergerak dalam arus perdana dengan langkah2 Hikmah. Tidak perlu melawan arus jika bid`ah itu amat kuat dan dominan. apatah lagi amalan yg anda maksudkan itu sudah digazet sebagai tradisi keagamaan org melayu dan dilindungi oleh Sultan dan raja2 Melayu/malaysia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pelbagai Cabang Manhaj Salafi

Post by Sponsored content Today at 12:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum